17 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPeriferiile localităţilor se extind

Periferiile localităţilor se extind

Pentru că în intravilanul localităţilor nu prea mai sunt terenuri disponibile, numărul suprafeţelor scoase din circuitul agricol, pentru construcţii, se măreşte pe zi ce trece.

Craiovenii care doresc să ridice o construcţie pot face economii prin cumpărarea unei suprafeţe agricole situate la marginea oraşului. Ulterior, terenul respectiv poate deveni suport pentru potenţialele construcţii, prin scoaterea lui din circuitul agricol. „Dacă aş avea bani, probabil că aş lua un teren agricol şi, când aş mai face economii, m-aş apuca de construcţie“, a spus Dan Dumitrescu, de 40 de ani, din Craiova, care a explicat că nu-l deranjează faptul că aceste terenuri sunt, de obicei, în afara oraşului. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi craioveni. „Normal că aş opta pentru varianta mai ieftină. Dacă un teren agricol este mai ieftin, atunci l-aş cumpăra, dacă aş avea bani“, a spus Mădălina Gheorghi, de 35 de ani.

 

18 hectare scoase din circuitul agricol

 

Conform Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, de la începutul anului şi până în prezent au fost depuse peste 110 cereri de scoatere a terenurilor din circuitul agricol, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost făcute 21 de solicitări în acest sens. „În primele trei luni ale anului am avut 116 solicitări de scoatere a terenurilor din circuitul agricol, pentru o suprafaţă de peste 17,72 hectare“, a declarat Petrică Gulie, referent în cadrul OCPI Dolj, care a precizat că, din experienţa anilor trecuţi, cele mai multe solicitări de scoatere din circuitul agricol au fost făcute în a doua parte a anului. Potrivit acestuia, peste 90% din această suprafaţă are drept destinaţie construirea de locuinţe. Restul suprafeţei este folosită pentru anexe agricole, spaţii de depozitare sau staţii GSM.

 

Intravilanul agricol, mai ieftin decât extravilanul

 

Costul scoaterii terenului din circuitul agricol diferă, în funcţie de poziţionarea acestuia (în extravilan sau în intravilan), de suprafaţă şi de cât sunt dispuşi oamenii să aştepte pentru eliberarea aprobării (trei zile la urgenţă, zece zile în regim normal).

Conform legislaţiei în vigoare, în cazul terenurilor situate în intravilan se plăteşte un tarif aferent analizei şi verificării documentelor de scoatere a lor din circuitul agricol. „Tariful de scoatere din circuitul agricol variază, în funcţie de suprafaţă, între 250 de lei (în regim normal) şi 1.500 de lei (în regim de urgenţă). Pentru suprafeţele cuprinse între 1 şi 50 ha, tariful este cuprins între 500 şi 2.000 de lei, iar pentru cele de peste 50 de hectare, între 700 şi 3.000 de lei“, a spus Petrică Gulie. În cazul terenurilor aflate în extravilan, pe lângă acest tarif, se plăteşte şi o taxă. Aceasta se calculează înmulţind suprafaţa exprimată în metri pătraţi a terenului respectiv cu valoarea stabilită în funcţie de clasa de calitate (gradul de fertilitate) a terenului agricol (4 pentru un teren aflat în extravilan în clasa întâi; 3,5 pentru un teren de clasa a doua; 3 pentru unul aflat în clasa a treia; 2,5 pentru unul de clasa a patra şi 2 pentru unul în clasa a cincea).

Hectare scoase din circuitul agricol

În 2007, au fost aprobate 287 de avize de scoatere a terenurilor din circuitul agricol. Acestea au însumat 67,75 hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU