„E timpul să fim altfel! Faptele nobile nu sunt pe bani“. Cu aceste gânduri pornesc la drum zeci de tineri, elevi sau studenţi, care aleg să desfăşoare acţiuni de voluntariat. Pentru ei, timpul nu înseamnă bani. Câştigă experienţă în diferite domenii, învaţă să îi ajute pe alţii şi îşi îmbogăţesc CV-urile cu activităţi şi programe care le deschid uşile angajatorilor.
Legea spune că voluntariatul este o activitate de interes public desfăşurată din proprie iniţiativă de orice persoană, fără a primi bani. Acţiunile se pot desfăşura în domeniile de asistenţă şi servicii sociale, protecţia drepturilor omului, medicină, cultură, educaţie, învăţământ, ştiinţă, religie, sport, protecţia mediului, societate sau comunitate. Pentru voluntari, munca este un mod de viaţă şi un progres continuu. „Voluntariatul există în fiecare dintre noi. Este arma noastră împotriva intoleranţei, indiferenţei, a problemelor reale care ne înconjoară. Este modalitatea noastră de a ne dezvolta din punct de vedere personal şi profesional şi de a încerca să schimbăm mentalităţi, să devenim responsabili pentru noi şi pentru cei din jurul nostru. Dacă îţi doreşti o carieră, nimeni nu te ajută, nu te cunoaşte şi nu te înţelege mai bine decât însuţi! Voluntariatul este cel care îţi oferă perspectiva unui viitor, a unei cariere de succes“, a declarat Cristina Catană, coordonatoarea Centrului de Voluntariat Craiova.
La orice vârstă
Oricine poate fi voluntar, nu contează vârsta, studiile sau mediul socio-economic. Voluntariatul se poate face la orice vârstă. Importantă este dorinţa de a ajuta, de a fi în folosul comunităţii. „Cu toţii avem o abilitate sau un talent, pe care îl putem pune în folosul unei persoane, care are nevoie de ajutor, sau al comunităţii“, a explicat Cristina Gavrilă, coordonatoarea de programe civice de la Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă (ARTI). Pentru tineri, voluntariatul înseamnă învăţare, dezvoltare personală şi profesională, petrecerea timpului într-un mod constructiv şi responsabilitate. Pentru adulţi, acesta înseamnă implicare, participare şi recreere.
Acţiunile benevole, un punct în plus la angajare
Dacă eşti tânăr şi faci acţiuni de voluntariat, îţi poţi construi un CV atractiv. Testaţi o posibilă carieră, vă faceţi contacte, care vă vor fi utile în viitor. „Este important ca orice tânăr să participe la acţiuni de voluntariat, pentru că se dezvoltă. Tânărul are deja altă percepţie asupra modului în care trebuie să muncească. Are experienţă de viaţă, are relaţii şi toate acestea îi aduc puncte în plus la angajare“, a precizat Laurenţiu Lazăr, consultant în resurse umane. Şi universităţile din străinătate apreciază acţiunile de voluntariat ale tinerilor. „Dacă anii trecuţi îi convingeam foarte greu să vină la astfel de acţiuni, acum vin ei cu propuneri, fiindcă au văzut că şi universităţile din străinătate apreciază voluntariatul, fiind acceptaţi mult mai uşor“, a afirmat Carmen Ştefănescu, directoarea Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.
Voluntar la 76 de ani
Voluntariatul oferă persoanelor de vârsta a treia posibilitatea de a fi utile, experienţa de viaţă îşi spune cuvântul în acţiunile lor, iar acestea se simt utile chiar şi după ce au ieşit la pensie. „La Gala de decernare a premiilor pentru implicare în comunitate, voluntarul anului a fost desemnat Constantin Dincă, de 76 de ani, care a amenajat un părculeţ la blocul său“, a precizat Cristina Gavrilă. Şi persoanele cu dizabilităţi pot face voluntariat, având posibilitatea să demonstreze că au un rol în comunitate. Şomerii care se implică în astfel de acţiuni îşi pot găsi un job mult mai uşor. Persoanele angajate scapă de rutina activităţilor zilnice.
Pot testa o nouă carieră, îşi regăsesc hobby-uri. Prin voluntariat, familiile petrec mai mult timp împreună şi dau un exemplu pozitiv copiilor.
O oră de voluntariat pe zi
Voluntarii pot să se implice în foarte multe proiecte şi domenii, cum ar fi consiliere şi informare, meditarea unor elevi cu probleme, campanii pe teme legate de drepturile copilului, protecţia animalelor, prevenire SIDA, campanii de promovare a sănătăţii, educaţie sexuală, alimentaţie sănătoasă, prevenirea fumatului sau a utilizării drogurilor, distribuire de hrană şi îmbrăcăminte, reciclare, igienizarea unor parcuri sau zone de joacă, strângere de semnături pentru diferite iniţiative, promovarea principiilor democratice în comunitate şi servicii pentru pacienţii din spitale. „Mergem la centrele de plasament şi stăm cu copiii, ne jucăm cu ei, le citim. Aceste lucruri sunt foarte importante pentru ei, fiindcă se simt că nu sunt lăsaţi în voia sorţii. Nu trebuie să fii voluntar 24 din 24 de ore, este de ajuns o oră pe zi“, a afirmat Cristina Gavrilă.
„Prins într-o alergătură continuă şi înecat de rutina zilnică, uiţi de lucrurile cu adevărat importante, uiţi cât de puţin te costă să faci bine şi că nu te simţi niciodată mai împlinit decât atunci când poţi să ajuţi pe cineva. Când te gândeşti că de 2% din timpul tău liber poate depinde viitorul unui copil, realizezi că e atât de puţin efort pentru o cauză atât de frumoasă“, a completat Andrei Chirtoc, voluntar la World Vision România.
Cum pot deveni voluntar?
Orice persoană care vrea să facă acţiuni de voluntariat se poate adresa Centrului VOLUNTARIS, în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor Craiova, camera 2, de luni până vineri, între orele 13.00 şi 18.00, sau poate trimite un e-mail la adresa [email protected].
De ce să fii voluntar?
Pentru a te distra.
Pentru a câştiga experienţă în vederea obţinerii unui serviciu mai bun.
Pentru a nu pierde vremea acasă.
Pentru a-ţi face noi prieteni.
Pentru a învăţa lucruri noi şi a-ţi forma deprinderi utile.
Pentru a da înapoi o parte din ceea ce ai primit de la alţii.
Pentru a-ţi face contacte utile.
Pentru a te simţi util.
Pentru a testa o nouă carieră.
Pentru a realiza ceva.
Pentru a-ţi asuma o responsabilitate.
Pentru a face parte dintr-o echipă.
Pentru a înţelege problemele comunităţii în care trăieşti.