4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBani europeni, prin intermediari români

Bani europeni, prin intermediari români

Şapte organisme intermediare care activează pe Regiunea Sud-Vest Oltenia primesc proiectele de la firme sau autorităţi publice care intenţionează să obţină finanţare nerambursabilă din fondurile structurale.

 

Unde depunem proiectul de finanţare externă? După ce o companie îşi alege domeniul în care vrea să investească banii europeni, îşi întocmeşte proiectul de finanţare, urmând paşii indicaţi de ghidul solicitantului. Apoi acel proiect trebuie depus pentru evaluare. Există mai multe autorităţi care primesc aceste proiecte direct la nivel local, fără a fi nevoie ca solicitantul să se deplaseze la ministere.

Companiile şi autorităţile publice au la dispoziţie două mari programe de finanţare din fonduri structurale: Programul Operaţional Regional (POR) şi Programul Operaţional Sectorial (POS), fiecare cu mai multe axe şi care finanţează mai multe domenii de activitate. Unele dintre axe au fost lansate deja şi sunt operaţionale, la altele se vor deschide finanţările în curând. Mediul de afaceri regional şi autorităţile publice eligibile fie sunt în plin proces de depunere de proiecte, fie abia acum îşi fac socotelile către ce segment să se adreseze pentru a încasa bani din fondurile nerambursabile. GdS vine în sprijinul tuturor cu lista completă a organismelor intermediare – apărute precum ciupercile după ploaie – la care se depun proiectele de finanţare. În Craiova, activează şapte astfel de organisme intermediare regionale, care primesc proiecte de finanţare din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi.

Toate informaţiile privind accesarea fondurilor se găsesc în ghidul solicitantului, în cazul în care programele au fost deja lansate. Companiile care şi-au întocmit proiecte de finanţare le depun la unul dintre organismele intermediare pe care le enumerăm mai jos. Dintre acestea, unele au doar rol de asistenţă tehnică pentru cei care depun proiecte, iar altele au şi rol de evaluatori, astfel că dosarele sunt analizate pe regiune. Acolo unde rolul instituţiei intermediare este doar de sprijin tehnic pentru firme sau autorităţi, proiectele ajung la Bucureşti, unde sunt evaluate de autorităţile competente.

Mediul de afaceri ajunge la ADRSV Oltenia

Autoritatea de management pe POR este Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei, dar organismul intermediar este Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest (ADRSV) Oltenia. Aici se aduc proiectele pentru Axa prioritară 4 – „Consolidarea mediului de afaceri regional şi local“. În cadrul acesteia, se depun proiecte pe Domeniul 4.1 – „Sprijinirea afacerilor de importanţă regională şi locală“ şi Domeniul 4.3 – „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“. ADRSV se află în clădirea Prefecturii Dolj şi este cunoscută mediului de afaceri deoarece a gestionat şi proiecte pe alte programe cu finanţare de la UE. Organismul are şi rol de evaluare a proiectelor, în funcţie de domeniul solicitat.

Foarte multe posibilităţi pe resurse umane

Pe programul POS pentru dezvoltarea resurselor umane (POS-DRU), autoritatea de management este Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, dar organismul intermediar regional este Unitatea de Implementare a Programului Coeziune Economică şi Socială Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Sud-Vest Oltenia. Aceasta funcţionează pe lângă Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj. Acelaşi program destinat dezvoltării resurselor umane are o componentă pe educaţie, astfel că este gestionat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în calitate de organism intermediar, iar proiectele pe regiune se depun tot la Craiova, dar la Unitatea Regională Sud-Vest Oltenia a organismului intermediar POS-DRU, strada Ion Maiorescu, nr. 6.

Coordonatorul Unităţii Regionale POS-DRU Sud-Vest, Sanda Treanţă, explică fenomenul: „Răspunderea principală este a Ministerului Muncii, dar o parte din muncă este delegată Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi, de aici, la nivel regional. Noi nu ne ocupăm şi de evaluarea proiectelor. Până acum s-a organizat doar o sesiune de proiecte strategice, la nivel naţional. Pe regiune nu s-au depus încă proiecte, pentru că abia la sfârşitul lunii aprilie se lansează componenta de resurse umane la nivel local, regional“.

Pe mediu, alt intermediar

Tot pe POS, dar în ceea ce priveşte componenta destinată protecţiei mediului (infrastructura de mediu), există alte foruri în teritoriu care primesc proiectele. Organismul intermediar regional este Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Craiova, dar printr-o direcţie separată, numită Direcţia Instrumente Structurale. Autorităţile care depun proiecte legate de infrastructura de mediu se adresează acesteia din urmă.

Creşterea competitivităţii, la două organisme

POS pentru creşterea competitivităţii economice se împarte la mai multe ministere, în funcţie de axele programului. Autoritatea de management este Ministerul Economiei şi Comerţului. Este bine de ştiut că organismul intermediar pentru Axa 1 – „Sistem inovativ de producţie“ este Direcţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie. La nivel regional, proiectele pot fi depuse la Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Craiova, pe str. Sf. Apostoli, nr. 72. „Oferim doar asistenţă tehnică firmelor care depun proiecte pe Axa 1, iar evaluarea lor se face la Bucureşti“, a spus Radu Mirea, directorul executiv al Oficiului amintit. Axa 2 a aceluiaşi POS pentru creşterea competitivităţii economice, destinată cercetării şi dezvoltării, are alt adresant. Organismul intermediar la nivel central este Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. La nivel local, Unitatea de Implementare Proiecte Sud-Vest Oltenia, prin Biroul Regional Sud-Vest Oltenia, aflat pe str. Ştefan cel Mare, nr. 12, „colectează“ proiectele de finanţare pe axa despre care am vorbit. Unul dintre reprezentanţii Biroului Regional, Gabriel Vârtopeanu, spune că a fost o sesiune de proiecte al cărei termen de depunere a expirat pe 14 martie, iar eligibile au fost universităţile. „Pe toată regiunea au fost depuse şase proiecte, dintre care cinci au fost eligibile“, a spus Vârtopeanu.

Agricultură şi dezvoltare rurală

Pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit are ca organism intermediar birourile regionale. Pe zona noastră există Centrul Regional 4 Sud-Vest Oltenia al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (fostul SAPARD), unde pot fi depuse proiectele de dezvoltare rurală şi agricultură. Amintim că este vorba de cele trei măsuri ale PNDR, una destinată autorităţilor publice (pentru drumuri şi infrastructură rurală), alta pentru modernizarea exploataţiilor agricole şi cea de-a treia pentru IMM-uri (abatoare, fabrici de producţie etc.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS