7.3 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInflaţie bursieră la ACSA

Inflaţie bursieră la ACSA

Piaţa de capital românească are o ofertă de 1,04 milioane de acţiuni la Automobile Craiova, ceea ce înseamnă 5,5% din capitalul social al societăţii. Toată lumea vrea să vândă, aproape nimeni nu vrea să cumpere. Inflaţia de oferte a scăzut preţul unei acţiuni la 22 de lei. Tranzacţiile din ultimul an au însumat 11,5 milioane de euro.

Acţiunile Automobile Craiova SA (ACSA) nu mai au căutare pe piaţa de capital după venirea Ford în Bănie. Potrivit ultimelor statistici, oferta din piaţă depăşeşte cererea de titluri AUCS, media schimburilor fiind de mai puţin de două cupoane pe tranzacţie. În prezent, structura acţionariatului ACSA arată astfel: Ford Motor Company – 72,4%, SIF Oltenia – 22,06%, mici acţionari – 5,5%, ceea ce înseamnă 1,04 milioane de titluri. Cel din urmă pachet este şi cel care circulă pe piaţă. Potrivit statisticilor furnizate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în ultimele 52 de săptămâni au fost tranzacţionate 1,38 milioane de acţiuni, valoarea totală a schimburilor a fost de 42,58 milioane de lei, adică 11,5 milioane de euro la cotaţiile actuale ale monedei europene. În total, au fost 18.492 de tranzacţii, ceea ce înseamnă un volum mediu de 74 de acţiuni pe schimb, adică mai puţin de două cupoane (un cupon are în medie 40 de acţiuni). În ultima perioadă, scăderile tranzacţiilor sunt evidente. Conform informaţiilor furnizate de Intercapital Invest Craiova, în luna martie s-au tranzacţionat 102.934 de acţiuni, la preţuri cuprinse între un maxim de 29,5 lei/acţiune şi un minim de 21,2 lei/acţiune. În primele două săptămâni din aprilie au fost tranzacţionate 22.316 acţiuni, între un maxim de 24 lei/acţiune şi un minim de 21,1 lei/acţiune, ceea ce înseamnă că media lunară ar fi mai mică de jumătate faţă de luna martie.

 

Speculaţii de buzunar

 

Informaţiile statistice sunt confirmate de sursele din piaţă. Iată ce spune George Ciobanu, director la Invest Trust, societate de servicii de investiţii financiare: „Din păcate şi în mod ciudat, nu există cereri de cumpărare de acţiuni AUCS. Spun din păcate pentru că preţul de piaţă actual este foarte mic. Eu aş cumpăra“. Cristinel Sandu Popescu, directorul Voltinvest, susţine că puţinii cumpărători de titluri AUCS speculează pachete mici pentru câştiguri pe termen scurt. „Cererile de cumpărare pentru titlurile AUCS sunt nesemnificative. S-au achiziţionat pachete mărunte, în valoare de 2.000-3.000 de lei, în scop speculativ pe termen scurt. Aceasta, în speranţa că piaţa bursieră românească îşi va reveni după scăderile din ultima perioadă“, a declarat acesta. La rândul său, Leonard Şonei, responsabil al agenţiei Intercapital Invest Craiova, a precizat: „Lumea mai crede că mai poate face profit din aceste speculaţii, dar în general sunt tranzacţii mici. Spre exemplu, noi avem foarte multe oferte de vânzare, în special de la cuponari, dar nici una de cumpărare“. Recent, la ACSA a avut loc şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), în care s-a hotărât restructurarea societăţii. În cel mult şase luni, ACSA va fi înghiţită de Daewoo Automobile România (DWAR) şi va fi delistată de la bursă. Noua entitate, care va îngloba şi Mecatim Timişoara, se va numi Ford Romania SA. În aceste condiţii, micii acţionari vor rămâne cu titlurile în buzunar, pentru că Ford nu va fi obligată să facă o ofertă publică de preluare de la micii acţionari, după cum a explicat Lucian Luţaru, directorul general al ACSA. „Numai în situaţia în care acţionarul majoritar deţine peste 95% din capitalul social este obligat să facă o ofertă publică. Întrucât Ford are 72,4%, nu este obligată la acest lucru. În aceste condiţii, micii acţionari vor rămâne captivi în societate“, a spus Luţaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS