10.6 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Racerii“ din Malaiezia, bătuţi cu bastonul

„Racerii“ din Malaiezia, bătuţi cu bastonul

O propunere legislativă în Malaiezia pedepseşte participanţii, organizatorii şi spectatorii raliurilor ilegale pe drumurile publice cu lovituri de baston, pe lângă amenzi, ani de închisoare şi suspendarea permisului.

Pedepsele pentru imprudenţă la volan ori pentru organizarea şi participarea la raliuri ilegale pe stradă sunt, în majoritatea ţărilor, o amendă „grasă“, suspendarea dreptului de a conduce sau obligaţia de a urma un curs auto. În anumite zone, precum Manchester – Marea Britanie sau în statul nord-american California, autorităţile pot merge până la distrugerea maşinii. În Malaiezia însă, autorităţile vor să schimbe foaia cu cei prinşi în mod repetat că încalcă legea şi intenţionează să ducă mai departe conceptul de sancţiune. Conform unei noi propuneri legislative, contravenienţii vor plăti echivalentul a 1.597 de dolari amendă pentru prima abatere, riscând maximum cinci ani de închisoare, precum şi suspendarea dreptului de a conduce autovehicule timp de trei ani, anunţă pagina de internet www.motoauthority.com, citând The Star. A doua abatere însă se pedepseşte cu minimum zece ani la „răcoare“, 3.178 de dolari amendă şi… trei lovituri de baston!

Conform aceleiaşi surse, cele mai mari probleme sunt cauzate de conducătorii unor motociclete de mare putere, modificate, cunoscuţi drept „Mat Rempits“, şi nu de şoferii de automobile. Nu doar „racerii“ riscă pedepsele descrise mai sus, poliţia intenţionând să sancţioneze atât organizatorii curselor ilegale, cât şi spectatorii.

 

Economisiţi 16% din carburant folosind GPS-ul

 

Am auzit cu toţii poveşti despre şoferi trimişi de sistemele de navigaţie prin satelit pe câmpuri, în şi sub apă ori pe sens interzis, dar un studiu recent arată că GPS-ul te poate ajuta să faci până la 16% economie de carburant. Consumul redus provine din scurtarea distanţelor cu fiecare călătorie, conform unui studiu la care a făcut referire Giles Shrimpton, managerul general al fabricantului de GPS-uri auto Tom Tom. Economia de combustibil înseamnă, în acelaşi timp, mai puţine emisii poluante, anunţă publicaţia Wards Auto, citată de www.motorauthority.com. Acelaşi studiu arată că folosirea unui sistem GPS în zone necunoscute reduce riscul de şofat imprudent cu 82%.

Producătorul nipon Honda a lansat un sistem de navigaţie prin satelit în Japonia asemănător Tom Tom-ului. Sistemul este disponibil numai pe maşinile Honda, în timp ce GPS-ul Tom Tom este vândut separat şi poate fi instalat pe orice automobil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS