10.6 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCea mai lungă lecţie de viaţă

Cea mai lungă lecţie de viaţă

Laptopuri pe bănci, gazon pe terenul de sport, duşuri în şcoli, manuale gratuite, profesori bine pregătiţi, dinamici şi moderni, care să îi înveţe să comunice şi să facă faţă cerinţelor pieţei muncii. Acestea sunt dorinţele elevilor doljeni care au participat la „Cea mai mare lecţie din lume“.

 

Respectaţi dreptul fundamental la educaţie! Acest mesaj l-au transmis 30.000 de copii, dintre care 300 din Dolj, care au luat parte la „Cea mai mare lecţie din lume“. Acest proiect susţine dreptul la educaţie al fiecărei persoane şi face parte din Campania Globală pentru Educaţie. La ora 11.00, ora României, copiii şi profesorii din 200 de şcoli din ţară au început o lecţie unică, despre educaţia de calitate, încercând să stabilească un record mondial. Timp de o oră, copiii au încercat să îi convingă pe politicieni că dreptul fundamental la educaţie merită respectat şi că educaţia are nevoie de susţinere.

„Ne dorim profesori care să ne înveţe cum să reuşim în viaţă“

Elevii şi profesorii Şcolii nr. 18 „Sfântul Dumitru“ din Craiova s-au alăturat şi ei celor cinci milioane de copii din 100 de ţări care au participat la „Cea mai mare lecţie din lume“ şi au arătat că ştiu de ce au nevoie unităţile de învăţământ. „Vrem să avem laptopuri, ca în străinătate“, a spus un elev. „Vrem şi duşuri, ca să ne spălăm după ce facem sport“, a spus altul. „Şi gazon pe terenul de sport“. „Şi manuale gratis, ca să nu mai dea părinţii atâţia bani în fiecare an“, „Şi profesori moderni, care să ne înveţe cum să reuşim în viaţă“. „Pentru aceste lucruri pe care voi le vreţi ne luptăm noi astăzi. Dar nu trebuie să uitaţi că, în unele ţări din Africa, în şcoli nu există lucrurile pe care voi le aveţi deja. Acolo sunt câte 100 de copii într-o clasă şi există câte un manual la 27 de elevi. Dacă aţi învăţa în aceste condiţii, v-ar dispărea dorinţa de a învăţa?“, a întrebat institutoarea Lonetta Jianu. Copiii au lăsat mânuţele jos şi nu au ştiut ce să răspundă. Unul dintre ei a spus. „Adică am fi analfabeţi şi şomeri“.

„Trebuie să fii bine pregătit şi să ştii multe lucruri“

Pentru elevii din clasele mai mari, educaţia de calitate este o cale spre o carieră de succes. „Fără educaţie nu ne-am putea angaja. În orice domeniu ai nevoie de studii, iar atunci, când te duci să te angajezi, trebuie să fii bine pregătit şi să ştii multe lucruri“, a spus Andrei Măciucă, elev în clasa a VII-a A de la Şcoala nr. 18 din Craiova. „Educaţia este foarte importantă. Dacă ai învăţat, obţii mai uşor un loc de muncă şi eşti apreciat. De aceea, fiecare om trebuie să aibă acces la educaţie, chiar şi persoanele cu dizabilităţi“, a spus Alina Tabacu, elevă în clasa a VII-a.

Copiii din satele doljene vor educaţie de calitate

Prin această manifestare anuală se încearcă să se atragă atenţia politicienilor asupra necesităţii educaţiei gratuite de calitate. „Prin acest proiect al Organizaţiei „Salvaţi Copiii“, autorităţile locale, oamenii politici trebuie să conştientizeze că este nevoie de calitate în educaţie. Că este nevoie de implicarea tuturor: agenţi economici, autorităţi. Cu toţii trebuie să fim parteneri în educarea copiilor noştri. O educaţie de calitate înseamnă un angajat de calitate. Totul porneşte de la educaţie“, a explicat Eugenia Măroiu, directoarea Şcolii nr. 18. La „Cea mai mare lecţie din lume“ s-a alăturat şi World Vision România. 950 de copii din şcolile din Breasta, Predeşti, Carpen, Cernăteşti, Vârvoru de Jos, Sopot, Coţofenii din Dos, Mihăiţa, Scaieşti, Brabova, Argetoaia, Pleşoi şi Milovan şi-au cerut şi ei dreptul la educaţie de calitate. Pe plan mondial, accesul la educaţia de calitate se află în atenţia opiniei publice pe tot parcursul acestei săptămâni. În lume, peste 72 de milioane de copii nu merg la şcoală şi 774 de milioane de adulţi sunt înregistraţi ca analfabeţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII