10.6 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMansarda, locuinţa viitorului

Mansarda, locuinţa viitorului

Pentru că în oraş nu prea mai există suprafeţe disponibile pentru construcţii, iar craiovenii vor locuinţe cât mai aproape de centru, mansardele blocurilor devin din ce în ce mai tentante.

Chiar dacă nu au urcat niciodată într-o mansardă de bloc, cei mai mulţi craioveni spun că le surâde ideea de a locui într-una, mai ales dacă preţul lor este sub preţul pieţei. „Atâta timp cât este mai ieftină, nu m-ar deranja să am o locuinţă la mansardă. Cred că e ca şi cum ai avea un apartament la ultimul etaj, aşa că nu văd de ce nu“, a explicat Adrian Ionescu, de 29 de ani. Afirmaţia este susţinută şi de alţi craioveni, chiar dacă au auzit că astfel de locuinţe nu ar fi la fel de sigure ca şi celelalte. „Nu am prea mare încredere, pentru că am auzit că, în cazul unei furtuni puternice, pot pica. Nu ştiu ce să zic. Dacă ar fi mai ieftine decât restul locuinţelor, cred însă că aş cumpăra una, mai ales că acum stau cu chirie“, a spus Ionela Dina, de 35 de ani.

 

Avantaje

 

Potrivit specialiştilor din domeniul imobiliar, mansardele reprezintă viitorul în piaţa imobiliară. „Craiovenii au început să fie interesaţi de acest tip de locuinţe. La început sunt sceptici, pentru că nu ştiu foarte multe despre mansarde. Dar atunci când văd cum arată o locuinţă la mansarda unui bloc devin interesaţi“, a declarat Irina Rădulescu, directoarea unei firme care se ocupă cu mansardarea în Craiova.

Acesta este şi motivul pentru care unii oameni au decis deja să investească într-o astfel de afacere. „Mansardele sunt viitorul în piaţă. Avantajul apartamentelor la mansarda blocurilor este că au preţuri mai mici decât restul locuinţelor. În plus, confortul este sporit şi, fiind construcţii noi, sunt izolate şi termic, şi fonic“, a spus Irina Rădulescu.

Aceasta a explicat că alt avantaj pentru potenţialii locatari ai acestor imobile este acela că au utilităţi separate de bloc, cu excepţia apei. În plus, chiar dacă este un aspect neglijat de români, locuinţele la mansardă oferă cea mai frumoasă privelişte din clădire. În ceea ce priveşte siguranţa, nici un bloc nu poate fi mansardat decât în baza unei expertize tehnice care să ateste că structura de rezistenţă permite construcţia respectivă.

 

Facilităţi pentru ceilalţi locatari

 

Mansardele au luat amploare, mai ales că în zona centrală a Craiovei nu prea mai sunt terenuri care să permită construirea de locuinţe, fie ele case sau blocuri. În plus, pe lângă faptul că sporeşte spaţiul locativ, mansardarea este o investiţie avantajoasă atât pentru întreprinzători (pe lângă faptul că pot găsi spaţiu de construire în zone centrale – blocuri există suficiente în Craiova, economisesc banii de teren), cât şi pentru ceilalţi locatari, care beneficiază de o serie de facilităţi. „Se realizează termosistem, se zugrăveşte casa scării, se rezolvă problemele de la subsol, se înlocuiesc ţevile de apă/gaze. În plus, potrivit legislaţiei în vigoare, locatarii au întâietate la achiziţia de apartamente, caz în care primesc o reducere de 10%“, a mai spus Irina Rădulescu.

Mansardarea, soluţia crizei de locuri în grădiniţe

În Bucureşti, în Sectorul 6, mansardarea reprezintă soluţia şi pentru rezolvarea problemei cu numărul prea mic de locuri pentru preşcolari. Anul acesta, el va creşte cu 650, prin mansardarea a cinci grădiniţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII