4.2 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile umflă cursul euro

Băncile umflă cursul euro

Cumpărăm valută mai scumpă de la unităţile bancare decât de la casele de schimb. Cererea mare la ghişeele băncilor creşte cursul euro. Avantajul constă în faptul că tranzacţiile cu băncile sunt mai sigure.

 

Cei care au rate în euro şi trebuie să cumpere lunar valută au de ales între cursurile mai mari de la unităţile bancare şi cele mai apropiate de cotaţia Băncii Naţionale a României (BNR), de la casele de schimb. GdS a efectuat ieri o documentare pe la mai multe bănci şi case de schimb valutar din Craiova. Între orele 11.00 şi 12.00, diferenţele de curs afişate de bănci şi de casele de schimb erau destul de mari, la vânzare. Băncile cumpără ieftin şi vând scump valuta. Cursul BNR valabil ieri a fost de 3,6531 lei pentru un euro. La unităţile bancare, variaţia faţă de cursul de referinţă era şi de 81 de bani. BCR a vândut ieri euro la preţul de 3,7350 lei pentru un euro şi a cumpărat la 3,6450 lei, cursuri afişate în jurul orei 11.30. Trebuie precizat că pe parcursul unei zile, cursurile de tranzacţionare a valutelor se pot schimba, în funcţie de cerere. Raiffeisen Bank avea la ghişeu un curs de 3,61 lei pentru euro, la cumpărare, şi de 3,71 lei – la vânzare. La tranzacţiile prin conturi, cursul era uşor mai scăzut (la vânzare). BRD Groupe Societe Generale avea la casa de schimb un curs de 3,624 lei pentru un euro la cumpărare, iar la vânzare urca până la 3,7340 lei. Schimbul valutar în cont era la banca amintită de 3,729 lei pentru un euro, tot la vânzare, uşor diminuat decât cel de la ghişeu, unde se tranzacţionează bani gheaţă. Banca Transilvania cumpăra ieri euro cu 3,63 lei şi vindea cu 3,72. Pe aproape s-a situat şi cursul de la Banca Românească. Aceasta a cumpărat euro cu 3,645 lei şi l-a vândut cu 3,72 lei.

 

Curs accesibil la casele de schimb

 

În acelaşi timp, casele de schimb din centrul oraşului aveau afişate cursuri mult mai rezonabile decât la ghişeele băncii, la vânzare, în timp ce la cumpărare erau aproximativ la fel. Dacă unele case de schimb au cumpărat euro cu 3,64 lei sau cu 3,635 lei, au vândut respectiva valută cu 3,675 sau 3,69 lei. Nici o casă de schimb nu avea afişat un curs la vânzare mai mare de 3,690, pe când băncile au sărit cu mult peste 3,7 lei pentru un euro.

 

Se preferă băncile

 

Cu toate acestea, clienţii preferă să procure valuta de la bănci, datorită siguranţei tranzacţiilor. „Îmi este teamă să iau de la casele de schimb, să nu existe comisioane ascunse. Au fost atâtea cazuri. Dar o bancă nu te înşală“, a spus un tânăr craiovean, care tocmai cumpărase valută de la o bancă, la un curs destul de mare. „Băncile pun ce curs vor ele. Au tot interesul să urce preţul la euro, din cauză că trebuie să cumpere mulţi valută ca să-şi achite ratele“, a declarat alt craiovean. Cei care cumpără sume mici de valută, 100 – 200 de euro, pierd doar câţiva lei. În schimb, la tranzacţiile de peste 1.000 de euro, diferenţa de curs la vânzare se răsfrânge în pagube mai consistente pentru cei care cumpără valuta la cursul băncii. De exemplu, dacă o persoană cumpără 100 de euro de la casa de schimb, plăteşte cu aproape şase lei mai puţin decât la o bancă. Dar dacă ar fi cumpărat 1.000 de euro de la o bancă, persoana respectivă ar fi pierdut 60 de lei dintr-un foc.

 

Raport între cerere şi ofertă

 

Cursul BNR se stabileşte în funcţie de cerere şi ofertă. „Părerea mea este că băncile ţin cursul ridicat la euro, pentru a câştiga bine şi din tranzacţiile valutare. Dacă băncile au afişate cursuri ridicate la vânzarea de euro, creşte şi cursul oficial al Băncii Naţionale pentru a doua zi. Şi uite aşa cumpărăm noi foarte scump“, a spus Ionel Nistor, un craiovean cu rate în moneda europeană. Reprezentanţii unităţilor bancare susţin că se stabileşte cursul de schimb „în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă“. „Atunci când este cerere mare de euro pe piaţă este normal să crească şi cursul de schimb afişat de bancă la vânzare. Aşa se formează cursurile pe piaţa bancară, ca raport între cerere şi ofertă“, a afirmat un oficial de la o bancă din Bănie. Majoritatea băncilor afişează cursuri de schimb unice pe ţară, dar stabilite de la Bucureşti. „Cursul se stabileşte din centrala băncii de la Bucureşti şi se aplică în toate unităţile din ţară, dar nu cunoaştem motivele pentru care este mai mare decât la casele de schimb“, a spus un manager de retail al altei bănci din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII