3.1 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrima de la stat - o treime de tractor

Prima de la stat – o treime de tractor

Guvernanţii au dat liber la cumpărarea de tractoare noi prin Programul Rabla. Prima de casare este consistentă – 17.000 de lei, ceea ce înseamnă o treime din preţul unui utilaj nou de putere medie.

Cine are un tractor mai vechi de 12 ani şi îl deţine ca persoană fizică şi nu pe firmă poate obţine de la stat o primă de casare de 17.000 de lei. Îşi pot cumpăra unul nou prin Programul Rabla atât proprietarii de astfel de utilaje, cât şi moştenitorii acestora, după cum se arată în Legea nr. 10/2008 privind instituirea programului de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare. În plus, pe principiul „ce legea nu interzice înseamnă că permite“, din normele de aplicare a legii rezultă că pot fi casate şi tractoare foarte vechi, chiar dacă nu sunt înmatriculate, dar pentru care proprietarii trebuie să facă dovada anului de provenienţă.

Dacă în cazul autoturismelor prima de casare de la stat a rămas la nivelul de 3.000 de lei, la fel ca în 2007, reprezentând aproximativ 10% din preţul unei maşini noi dintre cele mai ieftine, la tractoare să acordă mai mult. Preţul unui astfel de utilaj nou de putere medie variază în jurul sumei de 15.000 de euro cu tot cu TVA, adică 55.000-60.000 de lei. Din aceştia, aproape o treime îi acordă statul. Chiar dacă prima este consistentă, unii specialişti consideră că tot va fi inaccesibil pentru agricultor să-şi ia un tractor nou.

„Cel mai ieftin tractor care se foloseşte la lucrările agricole costă în jur de 60.000 de lei, iar statul dă 17.000. Or, ţăranul care are un utilaj uzat nu îşi permite să dea diferenţa din buzunar. Este prea mult pentru el. Îşi cârpeşte tractorul vechi şi tot cu ăla lucrează“, a susţinut Cornel Popa, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dolj. Acesta mai spune că în judeţ există 7.800 de tractoare, foarte multe dintre ele cu un grad mare de uzură.

 

Operabil din iulie

 

Deşi reprezentanţii mediului anticipau că de la 1 iunie se pot obţine finanţările nerambursabile pentru tractoare, tehnic şi după lege, nu se poate mai devreme de 40 de zile (30 de zile este termenul de înscriere a producătorilor şi încă zece zile de autorizare a lor).

La fel ca la programul similar destinat autoturismelor, şi în cazul tractoarelor, prima se acordă o singură dată şi numai persoanelor fizice.

„Dosarele de solicitare se depun la fiecare producător sau distribuitor autorizat, dar numai după ce noi obţinem autorizarea de la AFM. Termenele prevăzute de lege arată că în maximum 40 de zile de la publicarea datelor financiare pe site-ul Administraţiei se vor putea depune cererile de tractoare noi, adică undeva la începutul lunii iulie“, a precizat Doru Samarineanu, din cadrul fabricii de tractoare din Bănie, SC MAT SA.

Principalii beneficiari ai programului sunt producătorii şi comercianţii de tractoare. Intră în competiţie atât utilajele autohtone, fabricate la Craiova, cât şi cele de import. Comercianţii care sunt destul de numeroşi îşi dispută, la nivel naţional, o „cotă“ de 1.200 de tractoare, ce va fi împărţită de AFM. La Craiova se fabrică utilaje de 54 de cai-putere, printre altele, iar întreaga producţie este echipată cu motoare ecologice.

Acte necesare

Actele pe care le depune solicitantul de tractor nou la producător sau distribuitor (menţionăm că mai întâi se depune o cerere la producător, apoi se revine cu tot dosarul):

– act de identitate (copie);

– certificat de înmatriculare sau de înregistrare a tractorului uzat (copie);

– certificat de distrugere a tractorului, eliberat de la operatorul autorizat în acest sens;

– certificat de radiere a tractorului, în original, acolo unde există;

– certificat de moştenitor, în copie legalizată, dacă persoana fizică este moştenitoarea proprietarului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII