3.1 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024

Coadă la declaraţii

Fiscul doljean habar nu are câte declaraţii de venit s-au depus până la scadenţă. Sute de persoane şi-au declarat veniturile, rapid, la ghişee, în ultima zi. Unii susţin că mulţi oameni pot declara venituri mai mici, fără să poată afla cineva realitatea.

În percepţia publică, activitatea de depunere a declaraţiilor de venit este o obligaţie pe care şi-o asumă contribuabilii, dar care nu foloseşte nici statului, nici persoanelor în cauză.

Statul nu are control exact asupra veniturilor populaţiei, chiar dacă există obligaţia depunerii la fisc atât a fişelor fiscale (de către angajatori), cât şi a declaraţiilor de venit (de către persoanele fizice). Există categorii de persoane, cum ar fi liber profesioniştii, care pot să declare ce sume doresc, fără a putea fi verificaţi în vreo evidenţă. Chiar contribuabilii se întreabă dacă unii medici, avocaţi, taximetrişti sau persoane care au închiriat imobile ar declara cifra exactă a câştigurilor din anul trecut.

Directorul Administraţiei Financiare Craiova, Mitriţă Tudor, spune că veniturile unor persoane nu pot fi verificate. „Nu pot fi verificaţi cei care închiriază bunuri şi profesorii care dau meditaţii, dar pot fi controlate veniturile medicilor şi avocaţilor dacă ţin evidenţe contabile reale“, a declarat Mitriţă

Ieri a fost ultima zi de depunere a declaraţiilor pentru veniturile înregistrate în 2007. Numai în Craiova, aproximativ 20.000 de persoane aveau obligaţia ca până ieri să depună respectivele documente completate. Deşi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis formularele prin poştă, iar destinatarii aveau posibilitatea să le retrimită fiscului tot prin poştă, mii de persoane au ales să-şi depună documentele completate direct la ghişeele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Sute de doljeni au lăsat pentru ultima zi drumul la ghişeele DGFP Dolj.

Cozile au fost mai rare anul acesta, pentru că nu mai sunt obligaţi să-şi declare veniturile anuale cei cu unul sau mai multe joburi şi nici cei care s-au transferat în acelaşi an de la o societate la alta. Totuşi, statul nu are control exact asupra veniturilor populaţiei, chiar dacă există obligaţia depunerii la fisc atât a fişelor fiscale (de către angajatori), cât şi a declaraţiilor de venit (de către persoanele fizice). Există categorii de persoane, cum ar fi liber profesioniştii, care pot să declare ce sume doresc, fără a putea fi verificaţi în vreo evidenţă.

 

„Se pot sustrage de la plata veniturilor“

 

Alţi contribuabili sunt sceptici în ceea ce priveşte utilitatea acestor declaraţii şi consideră că unele categorii de persoane pot minţi foarte uşor fiscul cu privire la veniturile încasate, fără să poată fi verificate. „Mi se pare că, în ciuda faptului că se depun aceste declaraţii, oamenii tot se pot sustrage de la plată, pentru că pot declara venituri mai mici decât în realitate şi nu verifică nimeni. Şi nu cunosc pe nimeni care să fi luat bani înapoi de la stat. Este prima dată când vin la ghişeu, dar văd că merge foarte repede. Nu am avut timp şi am venit în ultima zi“, a spus Oana Cristina Marciu din Craiova. Alt locuitor al urbei a susţinut ideea că depunerea declaraţiilor nu reprezintă o formă de control al veniturilor. „Cine poate verifica dacă un avocat sau un doctor şi-a declarat toate veniturile pe care le-a încasat anul trecut? Sau cei care au închiriat case fără contracte credeţi că vin fuga la fisc să dea declaraţii? Eu am venit să depun ca să respect legea, dar mi se pare o chestiune în plus“, a precizat Constantin F., de 42 de ani, din Bănie.

 

Ghişee rapide

 

Cozile au mers foarte repede, dar au existat şi cazuri în care fiscul a trimis unii contribuabili să aducă şi alte documente justificative pentru veniturile declarate. „Am venit de ieri (miercuri – n.r.), dar nu mi-au primit declaraţiile, pentru că mai trebuia să aduc de la SIF Oltenia un certificat constatator“, a spus o tânără de 16 ani, Simona Bărbulescu, care depunea declaraţiile de venit ale părinţilor, plecaţi la muncă în străinătate.

Cei care stăteau la coadă au spus că înaintau destul de repede la ghişee, faţă de anii anteriori. Diana Voiculescu, de 30 de ani, a stat la coadă cu copilul de un an şi câteva luni în braţe. „Am venit în ultima zi pentru că nu am avut timp. Nu am cu cine să las copilul. Nu am stat mult la ghişee, pentru că au deschis mai multe decât anul trecut. Nici nu mă aşteptam să stau doar şapte-opt minute, dar am venit să îmi fac datoria de cetăţean“, a spus femeia.

Mariana Tuţă, funcţionară la fisc, a dezvăluit secretul rapidităţii de la ghişee: „Procesăm în câteva secunde fiecare declaraţie, pentru că, spre deosebire de alţi ani, acum doar înregistrăm declaraţia şi gata! Şi sunt de trei ori mai multe ghişee decât în anii anteriori“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU