Zeci de societăţi pe acţiuni din Dolj au fost dizolvate de Registrul Comerţului pentru că nu şi-au majorat capitalul social la 90.000 de lei. Mulţi dintre cei vizaţi au găsit cum să fenteze legea şi au rămas „în viaţă“: s-au transformat în SRL-uri.
Legiuitorul a vrut să vadă forţa financiară a societăţilor pe acţiuni şi chiar să le menţină în viaţă doar pe cele care sunt cu adevărat viabile. Aproape 50 de societăţi pe acţiuni (SA) din Dolj sunt ca la „Reanimare“ pentru că au fost dizolvate de Oficiul Registrului Comerţului (ORC) Dolj, în baza unei hotărâri judecătoreşti, ca urmare a faptului că nu au respectat legislaţia privind majorarea capitalului social la minimum 90.000 de lei. Doar cele care fac recurs şi acesta le este admis mai pot fi repuse în funcţii, restul rămân „muribunde“, după care sunt radiate. Un act normativ din 2006 obligă societăţile pe acţiuni ca, până la începutul lui 2007, să-şi majoreze capitalul social la cel puţin 90.000 de lei, dar nu mai puţin de 25.000 de euro. În prima formă, legea spunea că SA-urile trebuie să aibă minimum 25.000 de euro capitalul. Ulterior, actul normativ a fost modificat şi prevede ca „societăţile pe acţiuni să nu aibă un capital social subscris şi vărsat mai mic de 90.000 de lei. Deci, chiar dacă şi-au majorat capitalul social la 25.000 de euro echivalentul în lei şi nu au ajuns la 90.000 de euro, tot trebuie să ajungă până la cifra în lei cerută de lege“, a spus directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea. Aşadar, societăţile pe acţiuni ale căror capitaluri erau mai mult decât modice înainte de apariţia legii cu pricina a trebuit să-şi „umfle“ sume mari la acest capitol. Pentru unii acţionari, sumele au fost mult prea mari, aşa că au dat chix.
Tribunalul Dolj a dispus dizolvarea a 44 de societăţi pe acţiuni care nu şi-au majorat capitalul, dosare încheiate anul acesta. Unele dintre companiile dizolvate au făcut recurs la Curtea de Apel, solicitând să fie repuse în drepturi, iar altele, trei la număr, cu situaţii speciale, încă se judecă. „Toate cele trei aveau capitalul de 25.000 de euro, dar ajunsese la 87.000-88.000 de lei, însă legea cere 90.000“, a precizat Celea.
Cum se poate fenta legea
Companiile care nu au avut bani pentru a-şi majora capitalul de la 2.500 de lei (cât era obligaţia minimă a capitalului până în 2006) la 90.000 de lei au fentat legea fără a comite o ilegalitate: şi-au schimbat forma juridică din SA-uri în SRL-uri. Procedeul este relativ simplu. Firma în cauză trebuie doar să-şi modifice statutul. Celea afirmă că zeci de firme din Dolj au adoptat această metodă de a nu fi obligate nici la majorarea enormă a capitalului şi nici dizolvate de Registrul Comerţului. „Pentru alte SA-uri care au făcut recurs la Curtea de Apel împotriva deciziei de dizolvare a Tribunalului, chiar instanţa a dispus să-şi schimbe forma juridică“, a adăugat directorul ORC Dolj. Din cauza prevederii exprese a legii referitoare la capitalul social al unei societăţi pe acţiuni, foarte puţini agenţi economici care se înmatriculează la ORC Dolj aleg această formă de organizare. Cele mai multe societăţi nou-înfiinţate sunt din categoria SRL-urilor.