Situaţie inedită în Dolj: numărul firmelor care îşi închid activitatea este mai mare decât cel al societăţilor nou-înfiinţate. O statistică realizată de GdS cu date de la instituţiile competente arată că în 2008 au dat chix aproximativ 1.000 de firme.
Mediul economic doljean îşi cerne companiile care nu mai răspund cererilor stricte ale legislaţiei sau ale pieţei. De la începutul anului şi până miercuri, 21 mai, au „murit“ exact 991 de societăţi comerciale, în timp ce au fost înfiinţate doar 975. GdS a pus cap la cap statisticile furnizate de Oficiul Registrului Comerţului (ORC) Dolj, pe de o parte, şi cele de la Tribunalul Dolj, pe de altă parte. Acestea arată că la aproximativ o firmă înfiinţată în judeţ se desfiinţează alta. După calculele GdS, 991 de firme au fost dizolvate, radiate, lichidate sau în stare de faliment în interval de 142 de zile, câte s-au scurs de la începutul anului şi până acum. Aceasta înseamnă că au dispărut, în medie, şapte firme pe zi. Iar dacă aprofundăm calculul, aflăm că o firmă se stinge la fiecare aproape trei ore. Dintre toate societăţile luate în calcul, numai cele aflate în stare de dizolvare mai au şanse de a fi „reanimate“, doar dacă instanţele decid acest lucru.
Situaţia va fi şi mai tragică în jurul datei de 30 iunie, când ar trebui să intre în „moarte clinică“, în total, 3.059 de societăţi comerciale care trebuie dizolvate până atunci.
Radiografie de afaceri
Din cauză că nu şi-au depus bilanţurile contabile aferente anului 2006, 664 de firme au fost deja dizolvate de la începutul anului şi până acum, a precizat pentru GdS directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea. Acesta este primul lot dintr-un şir de 3.059 de companii care vor fi dizolvate până la sfârşitul lunii iunie. „Avem o nouă procedură impusă de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Afişăm la sediul din Craiova, din două în două săptămâni, loturile de firme care urmează să fie dizolvate, pentru a le mai da posibilitatea să-şi depună bilanţurile contabile“, a spus Celea. Cele mai multe firme dizolvate sunt din rândul comercianţilor, iar termenul legal de depunere a situaţiilor financiare a expirat la sfârşitul lui 2007. Despre aceste societăţi comerciale dizolvate putem spune că sunt în „moarte clinică“, deci mai pot fi reabilitate cu recurs la Curtea de Apel. Chiar şi unele dintre cele pe care instanţa le-a repus în drepturi s-au trezit tot radiate, pentru că nu au anunţat decizia instanţei la Registrul Comerţului. „Când vor merge să ceară un certificat de calitate sau vor dori să participe la licitaţii se vor trezi că sunt dizolvate şi vor da din colţ în colţ“, a susţinut directorul ORC Dolj despre această ultimă categorie de firme. Gheorghe Celea a afirmat că previziunile sunt şi mai sumbre pe tot anul 2008: „Mai sunt 1.200 de societăţi care au fost dizolvate, apoi repuse în drepturi la cererea Finanţelor doljene. Dacă se constată că acestea nu mai au datorii către bugete, atunci se va dispune radierea lor din Registrul Comerţului“.
Cauzele „deceselor“
La cele 664 de anul acesta s-au adăugat 44 din rândul societăţilor pe acţiuni care nu şi-au majorat capitalul social la 90.000 de lei. În total, 708 firme dispărute. Potrivit aceleiaşi surse, tot de la începutul anului şi până acum, 200 de societăţi comerciale au fost radiate din Registrul Comerţului dintre cele care nu şi-au majorat capitalul, dar nu este vorba de SA-uri, ci de firme organizate sub alte forme juridice. În cazul acestora nu prea se mai poate face mare lucru. Sunt „moarte“ de-a binelea. Am numărat 908 societăţi. Lista continuă. Urmează falimentele. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dolj, Gabriel Comănescu, a precizat că, din ianuarie şi până acum, au fost deschise procedurile de faliment pentru 83 de firme. Lista poate continua în perioada următoare, pentru că în evidenţele Tribunalului Dolj figurează 243 de cereri de insolvenţă, pentru tot atâtea firme doljene. Gabriel Comănescu a susţinut că acestea sunt numai pe 2008, pe când din alţi ani vin din urmă alte falimente: „În total, pe rolul Tribunalului Dolj sunt 854 de dosare de faliment“.
Ce spun experţii
Reprezentantul firmei de consultanţă Professional Consulting, Radu Buziernescu, enumeră posibilele cauze ale „decesului“ în masă înregistrat în 2008. Consultantul mizează pe faptul că mai multe entităţi economice au dispărut voluntar, adică pentru că aşa au vrut patronii, din cauza fiscalităţii. „În primul rând, sunt multe microîntreprinderi care au ales să fie impozitate la venit în cotă de 2,5%, iar când au ajuns la o cifră de afaceri de 100.000 de euro a trebuit să plătească impozit pe profit de 16%. Aşadar, patronii au decis să le închidă şi să-şi deschidă altele“, a spus Radu Buziernescu. Reprezentantul Professional Consulting a adăugat că, printre firmele falimentare, se numără şi comercianţi sufocaţi de supermarketuri, care şi-au închis activitatea. Managerul responsabil cu recuperarea debitelor din cadrul firmei de recuperare Urban & Asociaţii, Bogdan Bălan Nicolae, susţine că multe dintre falimentele din Craiova au fost cauzate de neglijenţa în afaceri a administratorilor şi de intenţia acestora „de a fura, în principal, şi nu de a face business“. „Multe falimente în Craiova au apărut la firmele înfiinţate de foşti angajaţi ai unei companii mari. Aceste firme aveau toate contractele cu firma mare, iar când activitatea acesteia s-a restrâns, automat au dat şi acestea faliment“, a precizat Bogdan Bălan Nicolae.
Firme dispărute în 2008
– 664 – dizolvate pentru nedepunerea bilanţului;
– 44 – societăţi pe acţiuni care nu şi-au majorat capitalul;
– 200 – societăţi radiate;
– 83 – societăţi aflate în procedură de faliment.
Firme care vor fi închise:
– 3.059 firme vor fi dizolvate;
– 243 ar putea fi declarate în stare de faliment;
– 1.200 sunt la un pas de radiere.