3.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024

Se face grâul!

Ţăranii speră să-şi umple hambarele cu grâu în mai puţin de o lună. Culturile de păioase au avut un mediu propice de dezvoltare anul acesta, spre deosebire de 2007, când seceta excesivă a determinat producţii infime la hectar. Din datele colectate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj de la fermierii din judeţ şi de la primării, rezultă că vara aceasta vom avea o producţie medie de 3.200 de kilograme la hectar. „Încă nu ne-au venit toate datele din teritoriu, dar, din ceea ce avem până acum, rezultă 3.200 de kilograme la hectar. La societăţile comerciale care au folosit tehnologii de producţie, cantitatea de grâu la hectar va fi mai mare decât media pe judeţ“, a spus directorul DADR Dolj, Cornel Popa.
Formularele „culese“ din judeţ cu previziunile de producţie vor fi centralizate săptămâna viitoare la Craiova, apoi situaţia va fi transmisă la Ministerul Agriculturii. Cifra medie pe judeţ este trasă în jos de agricultorii simpli (persoane fizice) care au pus sămânţă din pătul şi nu au folosit din cea certificată, care garantează, în funcţie de condiţiile meteo, producţii mai mari. Anul acesta, ţăranii care nu au aplicat tehnologiile agricole ca la carte speră să scoată puţin peste 2.000 de kilograme la hectar.
„A plouat exact când trebuia, ceea ce face să avem producţii de grâu de calitate“, a adăugat Popa.
În Dolj au fost cultivate cu grâu 171.000 de hectare, iar la producţia medie estimată se anticipează o recoltă de peste 540.000 de tone din tot judeţul. Dacă vremea este bună, în mai puţin de trei săptămâni va începe secerişul.

Alte culturi, recolte bunicele

Estimările autorităţilor în ceea ce priveşte alte culturi de toamnă care vor fi recoltate în această vară arată că vor fi bune şi producţiile de orz şi rapiţă. La orz se aşteaptă o producţie medie de 3.100 de kilograme la hectar, iar la rapiţă, ceva mai puţin, aproape de 2.500 de kilograme la hectar. În ceea ce priveşte porumbul, această cultură ar mai avea nevoie de apă în perioada următoare, pentru ca plantele să se dezvolte bine. „Mai este ceva umiditate în sol, dar pentru porumb ar mai fi nevoie de apă, din cauză că vânturile din ultimele zile au determinat evapo-transpiraţia plantelor“, a mai spus şeful DADR Dolj. Cum sistemele de irigaţii sunt insuficiente, agricultorii sunt cu ochii pe cer şi cu urechile la ştirile meteo, în speranţa că doar-doar va mai ploua.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU