3.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova - zero investiţii imobiliare

Craiova – zero investiţii imobiliare

Oraşul este neatractiv pentru business şi pentru proiecte rezidenţiale de anvergură, fapt ce coboară şi piaţa imobiliară.

 

Piaţa imobiliară din Craiova rămâne în blocaj până în partea a doua a anului, estimează jucătorii de profil din zonă. Potrivit datelor furnizate de vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, piaţa imobiliară din Bănie a înregistrat în primul trimestru al anului o scădere semnificativă atât din punct de vedere al tranzacţiilor, cât şi al investiţiilor de profil în zonă. Comparativ cu primele trei luni din 2007, nivelul tranzacţiilor imobiliare „a scăzut cu cel puţin o treime“, susţine Clenciu. Preţurile au stagnat de la începutul anului şi până acum, după ce înregistraseră creşteri nesustenabile cu câteva luni înainte. Deşi oferta de locuinţe este destul de mare, cererea nu a răspuns în aceeaşi măsură. „Estimările pe zona rezidenţială nu indică o deblocare imediată a pieţei, ci abia în semestrul al doilea al anului aceasta şi-ar putea reveni într-o oarecare măsură“, a mai spus Clenciu. Anul trecut, ritmul de creştere a preţurilor la locuinţe a fost de 20-25%. La începutul lui 2008, acestea au crescut cu 15%, iar acum au stagnat.

Bănia, ocolită de investitorii în domeniul imobiliar

 

Comparativ cu celelalte oraşe mari din ţară, agenţii imobiliari susţin că Bănia este ocolită de marii investitori în domeniul imobiliar. Investiţiile imobiliare sunt foarte mici, comparativ cu Arad, Timişoara, Oradea, Constanţa, Cluj. Asemenea oraşe sunt ţinta marilor investiţii rezidenţiale deoarece există parcuri de retail şi parcuri industriale. „Suntem poziţionaţi foarte slab faţă de alte oraşe mari ale ţării la capitolul investiţii imobiliare. Investitorii ocolesc Craiova, dar preferă alte oraşe mari, pentru că la noi este un cerc vicios: lipsa industriei face să existe o putere de cumpărare slabă, deci dezinteres din partea imobiliară“, a mai spus Clenciu. Nici marii dezvoltatori imobiliari din domeniul rezidenţial nu au investit la Craiova din cauză că se vând mai greu locuinţele noi, iar puterea de cumpărare este slabă, afirmă vicepreşedintele ARAI. Puţinele locuinţe noi din Bănie sunt ridicate de dezvoltatori locali şi vândute cu dificultate, mai ales casele.

 

Terenurile, puţin mai ieftine

 

Alt „jucător“ din piaţa locală de profil, Ştefan Cherciu, confirmă existenţa blocajului imobiliar, dar motivele sunt altele. „În primul rând, băncile au înăsprit condiţiile de creditare, iar în al doilea rând, investitorii nu cumpără, în aşteptarea scăderii preţurilor. În ceea ce mă priveşte, preţurile au scăzut uşor atât la terenuri, cât şi la apartamente“, a spus Ştefan Cherciu. Modificarea superficială a preţurilor la terenuri a avut ca efect un trend uşor ascendent de vânzare la această categorie de imobiliare, dar numai pentru depozite, pentru business, pentru investiţii, nicidecum pentru locuinţe, a adăugat şi Cristian Clenciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII