3.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDespăgubiri „la secret“ în caz de accident

Despăgubiri „la secret“ în caz de accident

18 milioane de euro
s-au strâns din poliţele RCA într-un fond pentru plata despăgubirilor victimelor din accidente cu maşini neasigurate sau cu autori necunoscuţi. Din cauză că nu se ştie despre existenţa fondului, victimele nu cer daune.

 

Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) funcţionează din 1996 şi colectează un procent din fiecare poliţă de asigurare pentru răspundere civilă auto (RCA) pe care o plăteşte obligatoriu aproape orice deţinător de autoturism. Membrii Fondului sunt toate firmele de asigurări din România care sunt acreditate pentru eliberarea de RCA-uri, iar scopul major pentru care a fost constituit este acela de a despăgubi victimele accidentelor rutiere, în cazul în care maşina vinovată este neasigurată sau în cazul în care autorul accidentului este necunoscut. Problema este că, din cauză că nu a fost mediatizat, FPVS nu este cunoscut de participanţii la trafic şi nici de potenţialele victime ale accidentelor.

 

Milioane de euro, în conturi bancare

 

De la înfiinţare şi până acum în conturile acestui Fond s-au colectat 18 milioane de euro (echivalentul în lei), după cum a declarat pentru GdS directorul FPVS, Sorin Greceanu, din care au fost plătite despăgubiri totale de numai 210.000 de euro. Procentul de contribuţie din RCA către fond variază de la an la an şi se stabileşte prin acte normative.

„Anul acesta se colectează 1,5% din fiecare RCA. Banii sunt depozitaţi în conturi bancare, la mai multe bănci“, a precizat directorul fondului în cauză. Sediul organismului despre care vorbim este numai în Bucureşti, iar mediatizarea, spun ei, ar trebui făcută de către firmele de asigurare care eliberează poliţe RCA. De ce nu s-au mediatizat avantajele acestui fond în condiţiile în care fiecare proprietar de maşină contribuie anual cu un procent din RCA la îngrăşarea sumelor din conturile FPVS rămâne o necunoscută. Abia acum, la 12 ani de la deschiderea fondului, conducerea acestuia a anunţat că va declanşa o campanie de informare a opiniei publice la nivel local, împreună cu Poliţia Rutieră.

„Lucrurile sunt aranjate. Va începe zilele următoare campania de mediatizare la nivel local“, a dat asigurări directorul FPVS, Sorin Greceanu. El a adăugat: „Nu facem o conferinţă de presă pentru a nu strica elementul-surpriză“. Poliţia craioveană îi contrazice pe reprezentanţii FPVS şi menţionează că niciodată nu au fost contactaţi de cei menţionaţi pentru o astfel de campanie. „Nu ne-a contactat nimeni până acum. Nu există programată nici un fel de acţiune de acest gen. Într-adevăr, oamenii nu sunt informaţi despre acest fond sau despre beneficiile lu“, a declarat şeful Biroului Poliţiei Rutiere Craiova, Emil Zuican.

 

Cum procedează victimele accidentelor

 

Baza legală este Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) nr. 113.127/2006 privind punerea în aplicare a Normelor după care funcţionează Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii. Această asociaţie a firmelor de asigurare, căci aşa ceva reprezintă Fondul, acordă două tipuri de despăgubiri victimelor accidentelor rutiere: daune materiale, dacă a fost avariată doar maşina păgubitului, sau daune pentru vătămări corporale sau decese, dacă a fost rănită persoana în cauză. Pot fi acordate de către fond şi despăgubiri materiale şi daune pentru vătămări, dacă victima a fost şi rănită, s-a ales şi cu maşina avariată într-un accident cu autor necunoscut, dar numai dacă durata îngrijirilor medicale a fost mai mare de 60 de zile. Cum se procedează.

„Dacă într-un accident de circulaţie o maşină asigurată a fost avariată de alta care nu are RCA, atunci fondul despăgubeşte victima cu contravaloarea pagubei produse: de exemplu, i s-a spart bara şi farul, plătim doar bara şi farul. Dacă victima a suferit o fractură şi merge la spital, atunci intervenţia chirurgicală se achită din contribuţiile persoanei la asigurări. În acest caz, noi decontăm doar diferenţa de venituri între ce încasa victima înainte de accident şi ce încasează cât stă în concediu medical“, a spus directorul Fondului.

În toate cazurile trebuie să existe documente justificative. Pot fi despăgubite şi persoanele fizice, şi cele juridice. Cum se cer despăgubirile? Se completează formularele de cerere de despăgubiri afişate pe site-ul Fondului (www.fpvs.ro), diferenţiat pe persoane fizice, şi juridice. Se ataşează documentele justificative ale accidentului, adică procesul-verbal încheiat de autorităţile competente sau formularul de constatare amiabilă a accidentului. În cazul de vătămări corporale, dacă victima stă în concediu medical, trebuie să ataşeze la dosar şi dovada veniturilor înainte de accident şi a celor pe care le încasează după accident, în perioada în care nu a putut munci. Dosarele se depun fie la sediul din Bucureşti al Fondului, fie la orice sucursală sau agenţie a firmelor de asigurare care au dreptul să practice pe teritoriul României asigurările RCA. Fondul îşi recuperează daunele plătite de la proprietarii maşinilor neasigurate care au fost implicate în asemenea accidente.

 

Cine sunt şefii Fondului

Fondul a fost constituit în baza art. 25 (1) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supraveghere a asigurărilor. A luat fiinţă ca „asociaţie, persoană juridică de drept privat“, printr-un act constitutiv aprobat de CSA. Asociaţia funcţionează din 1996, dar în 2006 a fost schimbată legislaţia. Membri sunt cele 16 firme de asigurare care eliberează RCA în România. În calitate de organism de plată a despăgubirilor, Fondul garantează despăgubirile pentru persoane care au suferit accidente de circulaţie, în care a fost implicat fie un autor necunoscut, fie o maşină neasigurată. Consiliul Director este format din patru persoane care provin de la firmele de asigurări, iar a cincea este desemnată de către CSA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII