6.2 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRestanţierii la gaze, strânşi cu uşa

Restanţierii la gaze, strânşi cu uşa

Craiovenii care au întârzieri la plata facturilor la gaze vor fi automat debranşaţi, fără să li se mai acorde alte termene decât cele prevăzute în contract. Prin acordul de furnizare este acordat un termen de 15 de zile, la care se adaugă încă unul de graţie, de 30 de zile, ajungându-se în total la 45 de zile. În acest interval, consumatorii trebuie să-şi achite factura, altfel riscă să li se pună sigiliul pe contor şi să rămână fără gaze. Ameninţate sunt Asociaţiile de proprietari, multe dintre ele cu mari debite şi la căldură, dar mai ales consumatorii casnici. Aceştia din urmă au cele mai multe datorii la gaze, ajungându-se adesea la debranşări, declară reprezentanţii Distrigaz Sud.

Din spusele preşedintelui Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari Dolj, Dan Remus, în Craiova există şase centrale pe gaze de care depind mai multe asociaţii din cartierul 1 Mai, dar şi din zona centrală a oraşului. Este vorba de Asociaţiile 6, 8, 10, 11 din 1 Mai, Asociaţia 156 Lumea Copiilor, Asociaţia Vasile Conta, Asociaţia Romarta, Asociaţia IJK şi 49 de apartamente. Preşedinţii acestor asociaţii spun că locatarii caută să fie cu plata facturilor la zi de teamă să nu fie debranşaţi. „Probleme cu datoriile sunt la căldură, dar nu la gaze, pentru că aici debranşarea se face mult mai uşor şi oamenilor le este teamă să nu rămână tocmai acum, când vine iarna, şi fără gaze, şi fără caldură“, a spus preşedintele Asociaţiei 11 din 1 Mai, Constantin Găină.

Aceasta este singura modalitate prin care Distrigaz Sud încearcă o compensare a pierderilor pe care le-ar înregistra din cauza neconcordanţei dintre preţul cu care cumpără gazele şi costul de vânzare. Pentru că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a refuzat majorarea, de la 1 octombrie, cu 12% a preţului de vânzare a gazului natural către consumatorii casnici, Distrigaz Sud ar putea adăuga un procent adiţional, pentru pierderile produse prin neaplicarea majorării. În felul acesta, o majorare a preţului gazelor cu 30%, de la 1 ianuarie 2009, nu ar mira pe nimeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS