Trainingul este o formă de pregătire la care apelează tot mai multe persoane în ultima vreme. De ce se întâmplă acest lucru? Merită să vă înscrieţi la un training sau vă puteţi mulţumi doar cu studiile certificate de până acum? Ce tip de training trebuie să alegeţi? De cine sunt recunoscute diplomele?
Este o certitudine faptul că educaţia formală acoperă doar o parte din pregătirea necesară unui individ cu ambiţii. Pentru a reuşi trebuie să începeţi să investiţi în dezvoltarea dumneavoastră personală, să vă testaţi capacităţile şi să vă dezvoltaţi abilităţile practice!
Investiţi în dezvoltarea dumneavoastră
Un training de calitate, bine pregătit, oferă cursanţilor posibilitatea de a acumula cunoştinţe practice pe domenii specifice într-un timp foarte scurt. În plus, oferă posibilitatea de a interacţiona şi socializa, şi constituie totodată un cadru în care vă puteţi testa şi exersa abilităţile. Însă, doar simpla vânătoare după diplome nu este o soluţie pentru cei care vor să aibă o carieră de succes. De cele mai multe ori, angajatorii aruncă o privire pe lista de diplome a celor dornici de a se angaja, însă, în primul rând, contează ceea ce ştiţi să faceţi. Aşa se face că la întrebarea „Ce ştii concret să faci?“ mulţi ridică din umeri. Soluţia este să vă concentraţi pe anumite domenii şi să vă dezvoltaţi în primul rând capacităţile. Revenind la problema diplomelor, acestea sunt un început, demonstrează pentru un angajator intenţia aplicantului de a se dezvolta într-un domeniu sau altul. Pentru a avea un job bun, pentru a putea promova mai apoi, trebuie să investiţi în dezvoltarea dumneavoastră. Sunt traininguri organizate de instituţii publice, fără taxă de participare, costurile fiind suportate de instituţiile publice (ex: ASS, ANSIT, ANT), iar cele organizate de instituţii private pleacă de la 30 de euro şi ajung la câteva sute, în funcţie de companie, unele ajungând chiar la câteva mii.
Orice diplomă contează – mit sau realitate
Cât valorează diplomele şi ce fel de impact pot avea acestea pentru o carieră de succes? De regulă sunt două versiuni, atunci când vine vorba de recunoaşterea diplomelor. Prima dintre ele ar fi că nu contează decât diplomele eliberate sub egida Ministerului Educaţiei şi Cercetării (eliberate de universităţi sau în colaborare cu Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor). A doua versiune spune că orice diplomă contează. Ambele viziuni de mai sus suportă o anumită deficienţă, şi anume: cine nu recunoaşte aceste diplome sau cine le recunoaşte? Acest termen de „recunoscut“ sau nu, din păcate, nu face referire la situaţia practică a unei diplome. O diplomă o trecem într-un CV, iar de recunoaşterea sau nerecunoaşterea acesteia se poate vorbi doar într-un singur moment: la angajare sau la promovare. Prin urmare, a discuta de recunoaşterea sau nerecunoaşterea unei diplome înseamnă a pune problema în termeni greşiţi. Este drept că de această formulă uzitează mai ales instituţiile publice, întrucât este singurul lucru pe care-l au, pentru că de regulă le lipseşte calitatea (sunt şi excepţii desigur). Răspunsul corect privind recunoaşterea este foarte simplu: o diplomă demonstrează intenţia dumneavoastră de a vă perfecţiona din punct de vedere profesional şi personal. Diploma nu certifică nici că ştiţi, dar nici că nu ştiţi! O să exemplificăm acest lucru atât din perspectiva mediului public, cât şi din a celui privat.
În faţa angajatorului orice diplomă contează
În mediul privat, un CV bun (cu multe diplome) vă poate ajuta să ajungeţi mai repede în faţa potenţialului angajator. Cel mai probabil, acesta va concluziona că sunteţi o persoană preocupată de dezvoltarea personală şi profesională. Marea valoare şi recunoaştere a diplomelor se opreşte însă când aţi ajuns la un interviu, când vă treziţi cu cel puţin una din următoarele două întrebări: ce ştiţi, concret, să faceţi, ce aţi învăţat la acest training care figurează în CV-ul dumneavoastră?
O să observaţi anunţuri care solicită posesori de CV-uri care au absolvit o anumită facultate. Credeţi că acea companie va angaja toate persoanele venite cu acele CV-uri? Ştim cu toţii că nu! Norocoşi sunt aceia care demonstrează că nu au făcut acea facultate degeaba, ci au anumite cunoştinţe sau abilităţi necesare angajatorului. În concluzie, diplomele sau participările vă pot ajuta să ajungeţi la angajator, însă diplomele nu vă şi angajează. În mediul public, participarea dumneavoastră la anumite cursuri sau traininguri este de regulă punctată la activităţi extracurriculare sau la programe de pregătire prestate de alţi furnizori, cum se numesc ei. Prin urmare, înainte de a participa la un training, luaţi în considerare cât vă ajută acesta. Dacă veţi considera că investiţia merită, urmaţi acel training.
Concluzii-cheie:
1. O diplomă sau un certificat atestă dorinţa dumneavoastră de perfecţionare!
2. Dacă aveţi un teanc de diplome, nu înseamnă neapărat că sunteţi o valoare!
3. Un număr mare de diplome vă poate ajuta să ajungeţi mai repede la un angajator!
4. La un training nu trebuie să mergeţi neapărat pentru o diplomă, ci pentru a vă dezvolta personal şi profesional!
5. Alegeţi trainingurile în conformitate cu obiectivele dumneavoastră de dezvoltare!
6. Alegeţi furnizorul în funcţie de calitate!
7. Participarea la anumite cursuri sau traininguri nu este o cheltuială, ci o investiţie durabilă în dezvoltarea dumneavoastră!
Sursa: www.job-studenti.ro