12.9 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPerspective sumbre pe piaţa muncii

Perspective sumbre pe piaţa muncii

Angajatorii din România sunt rezervaţi în ceea ce priveşte încadrarea în muncă în trimestrul trei al anului 2009. În timp ce 14% dintre ei se aşteaptă să crească volumul angajărilor în trimestrul următor, 21% anticipează o scădere a acestei activităţi, iar 64% nu prevăd nici o schimbare. Toţi participanţii la acest studiu au fost întrebaţi: „Cum vedeţi evoluţia angajărilor în locaţia dumneavoastră pe durata a trei luni, până la sfârşitul lui septembrie 2009, în raport cu trimestrul actual?“.

În România, în sectorul Administraţie publică şi servicii sociale, angajatorii raportează un mediu lipsit de dinamism în privinţa perspectivelor de angajare în cursul trimestrului trei. Previziunea netă de angajare este de -4%, ceea ce reprezintă o scădere moderată cu şase puncte procentuale faţă de trimestrul trecut şi una considerabilă de 25% faţă de trimestrul trei din 2008. În ceea ce priveşte sectorul Agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit, previziunea este de -5%. În acesta, angajatorii anticipează un climat slab pentru încadrări în muncă în cursul trimestrului trei, raportând o previziune de -5%. Faţă de trimestrul trecut, intenţiile de angajare înregistrează o scădere moderată de şapte puncte procentuale. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, optimismul privind activitatea de angajare a scăzut dramatic, previziunea înregistrând o scădere cu 52%.
Există câteva oportunităţi privind angajările pentru sectorul Construcţii în trimestrul trei din 2009, angajatorii raportând o previziune netă de încadrare în muncă de +3%, ceea ce reprezintă o creştere considerabilă cu 12 puncte procentuale faţă de trimestrul trecut. Pe de altă parte, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2008, scăderea înregistrată este de 47%.
În sectorul Hoteluri şi restaurante există semne încurajatoare pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în trimestrul trei, angajatorii din acest sector raportând o previziune netă de angajare de +2%. Faţă de trimestrul trecut, s-a înregistrat o creştere uşoară cu trei puncte procentuale, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, previziunea este mai scăzută cu doar 6%.

Declin considerabil în toate ţările
                                                        
Pe plan global, intenţiile angajatorilor sunt variate. Se observă un trend descrescător continuu, previziunile prezentând un declin considerabil de la an la an în toate ţările şi teritoriile analizate. Cu toate acestea, există câteva indicii privind începutul unei tendinţe de stabilizare pe piaţa forţei de muncă, printr-un procent din ce în ce mai mare de angajatori care spun că nu vor face nici o schimbare în structura angajărilor în următoarele trei luni.
În regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), previziunea creşte faţă de trimestrul anterior în opt din cele 17 ţări, unde perspective de angajare cu evoluţie favorabilă sunt raportate în state precum Norvegia (+15%), Polonia (+9%), Cehia (+1%) şi Suedia (+1%). Pentru trimestrul următor, angajatorii din Norvegia şi Polonia anunţă cea mai favorabilă perioadă pentru activitatea de angajare, iar cei din Irlanda şi Spania sunt cel mai puţin încrezători. Deşi previziunile raportate sunt mai slabe decât cele istoric observate, există perspective de angajare favorabile care sunt raportate în India (+23%), Norvegia (+15%), Taiwan (+12%), Polonia (+9%), Peru (+5%) şi Singapore (+5%). Cele mai slabe intenţii de angajare se raportează în Japonia (-9%), Irlanda (-7%), Grecia (-7%), România (-7%), Spania (-5%), Marea Britanie (-4%) şi Italia (-3%).

Angajatorii din Singapore, Taiwan, China şi Australia anticipează planuri de angajare favorabile

Aproape 16.000 de interviuri au fost realizate în regiunea Asia-Pacific pentru a măsura perspectivele de angajare pentru perioada iulie-septembrie 2009. Încrederea cu privire la nivelul activităţii de angajare creşte pe anumite sectoare ale pieţei forţei de muncă, raportând intenţii de angajare pozitive în cinci din cele opt ţări şi teritorii analizate. În mod deosebit, se observă o îmbunătăţire raportată de angajatorii din Singapore şi Taiwan, unde previziunile sunt considerabil mai bune, comparativ cu trimestrul anterior. Cu toate acestea, la nivel de regiune, de la an la an, se aşteaptă ca ritmul angajărilor să rămână mai scăzut, angajatorii din China, India şi Japonia raportând cea mai puţin încrezătoare previziune de la începerea studiului pe teritoriul lor.
În India, unde sectorul principal este cel al serviciilor, 11 procente dintre angajatori vor reduce încadrările ca răspuns la cererea scăzută privind comenzile de la clienţii „offshore“, aceasta contribuind la o valoare uşor scăzută a previziunii la nivel naţional. În ciuda previziunilor relativ slabe raportate pentru piaţa din India, angajatorii rămân optimişti. Pentru trimestrul următor, cei din Singapore, Taiwan, China şi Australia anticipează planuri de angajare favorabile, deşi previziunile raportate sunt mai slabe decât cele istoric observate.

Germania contribuie la prima previziune cu valoare negativă din ultimii trei ani de studiu Manpower

Aproximativ 16.000 de interviuri au fost realizate în 18 ţări pentru a măsura trendul perspectivei angajărilor pentru trimestrul trei al anului 2009. În rândul ţărilor analizate din cadrul regiunii Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), doar angajatorii din Norvegia, Polonia, Elveţia, Africa de Sud şi Cehia raportează perspective de angajare pozitive, dar la o valoare modestă, pentru trimestrul trei din 2009. Cei din Ungaria sunt intervievaţi pentru prima dată trimestrul acesta, dar, raportează o previziune de angajare negativă. Acolo unde sunt disponibile comparaţii de la an la an, se observă că în toate ţările analizate angajatorii vor face reduceri majore privind planurile de angajare. Printr-o comparaţie de la un trimestru la altul, putem observa o îmbunătăţire a previziunilor în şapte din 17 ţări şi teritorii.
Şansele celor care caută un loc de muncă în sectorul Industriei prelucrătoare continuă să se deterioreze la nivelul Europei Continentale şi al Africii de Sud, iar Germania contribuie la prima previziune cu valoare negativă din ultimii trei ani de studiu Manpower. Angajatorii din Norvegia şi Polonia previzionează planurile privind angajările favorabile, iar cei din Irlanda şi Spania sunt pesimişti în ceea ce priveşte trimestrul viitor. Mai mult decât atât, angajatorii din Austria, Elveţia, Franţa, Grecia, Olanda, România, Africa de Sud şi Marea Britanie raportează planuri de angajare de la începerea studiului pe teritoriul lor.

Peste 70.000 de angajatori la nivel global, chestionaţi

Studiul Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă se realizează trimestrial şi măsoară intenţiile angajatorilor de a creşte sau de a diminua numărul angajaţilor pe parcursul trimestrului următor. Studiul este unic din punct de vedere al amplorii sale, al scopului şi al sferei de aplicare, duratei şi ariei de interes. El se realizează de peste 45 de ani, este unul dintre cele mai credibile studii din lume privind activitatea de angajare şi se bazează pe intervievarea a peste 70.000 de angajatori la nivel global, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi indicatori economici. Studiul Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă este disponibil pentru 33 de ţări şi teritorii. Cehia, Columbia, Grecia, Guatemala, Polonia şi România s-au alăturat studiului în 2008, iar Ungaria, în 2009. Următorul studiu Manpower va fi disponibil pe 8 septembrie 2009 şi va raporta perspectivele angajării de forţă de muncă pentru trimestrul patru al anului 2009. Studiul Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă este disponibil în mod gratuit pentru toţi cei interesaţi prin intermediul Manpower România, prin site-ul www.manpower.ro.

Material realizat de Camelia Stănculescu, director general al Manpower România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU