1.4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRambursările de TVA, în cădere liberă

Rambursările de TVA, în cădere liberă

Fiscul doljean a înregistrat cereri de rambursări de TVA în iunie mai mici decât în lunile anterioare din 2009. Recent a venit ordin de la ANAF să se compenseze TVA de rambursat cu sumele restante ale firmei către stat şi chiar cu datoriile furnizorilor societăţii către buget. Se merge pe compensări „pentru deblocarea economiei“.

 

Cererile de rambursări ale taxei pe valoarea adăugată (TVA) în Dolj s-au diminuat considerabil în iunie 2009 faţă de lunile anterioare, a anunţat Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Subiectul este sensibil după ce în judeţ s-au înregistrat, anii trecuţi, rambursări ilegale de TVA de 200 de milioane de lei. Directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu, a precizat că solicitările de rambursări de TVA s-au diminuat în ultima perioadă, iar Fiscul preferă compensarea sumelor cu datoriile firmei către bugete decât să mai plătească banii în conturile societăţilor care solicită rambursările: „Suntem mult mai vigilenţi pe linia rambursărilor de TVA şi se compensează sumele cu alte obligaţii către stat, chiar şi cu obligaţii fiscale ale altor firme care fac parte din acelaşi grup de firme". Cu alte cuvinte, o firmă dintr-un grup de societăţi care au aceiaşi patroni (sau aproximativ aceiaşi acţionari) merge pe profit şi are de primit TVA de la stat (adică TVA de rambursat). Dar în acelaşi grup există alte firme care au datorii către bugetul consolidat al statului. De la mijlocul acestei luni, o circulară a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) spune că Finanţele nu vor mai rambursa TVA către firma pe profit, ci vor compensa datoriile celorlalte societăţi din grup. În felul acesta se sting datoriile firmelor rău-platnice, dar societatea pe profit este privată de lichidităţi şi aşa dificile pe perioada de criză. TVA de rambursat rezultă atunci când TVA deductibil este mai mare decât TVA colectat.

 

Compensări de TVA cu furnizorii

 

O nouă modalitate de compensare pe care Fiscul o implementează de la mijlocul lunii este aceea ca TVA de rambursat unei firme să fie compensat cu datoriile pe care un furnizor al societăţii respective le are către stat. Funcţionarea unei astfel de scheme de compensare nu se poate face decât cu acordul furnizorului şi al clientului său. „Identificăm societăţile care au obligaţii neachitate către ANAF şi care deţin drepturi de creanţe asupra contribuabilului care a depus decont cu sume negative de TVA (adică TVA de rambursat – n.r.) în curs de rambursare. Astfel, se face compensarea cu datoriile furnizorului şi nu se mai rambursează TVA direct clientului respectiv. Acest lucru se poate face numai cu acceptul celor doi contribuabili despre care vorbim", a explicat directorul coordonator adjunct al Activităţii de Metodologie şi Administrarea Veniturilor Statului din cadrul DGFP Dolj, Mihai Antonescu. El spune că unii agenţi economici nu sunt de acord cu asemenea compensări, în cazul în care sunt pe post de clienţi care au de plătit furnizorii, dar au şi de recuperat TVA de la stat. „Aceştia au nevoie de lichidităţi să-şi plătească salariile şi nu sunt de acord cu compensările. Altor agenţi economici – care sunt furnizori – le convine să li se compenseze datoriile", spune Antonescu.

 

Mediul de afaceri – păreri pro şi contra

 

Directorul economic al unei firme craiovene susţine că noua schemă de compensare prin cesionarea de creanţe ale furnizorilor poate fi bună pentru unii şi proastă pentru alţii: „Dacă eşti client, ai prefera să-ţi vireze ţie banii, pentru a-ţi acoperi nevoia de lichidităţi. Poate eu nu vreau să-mi plătesc acum furnizorul, ci sunt presat de timp să achit salariile, iar furnizorului să-i dau o parte din datorie. În schimb, dacă eşti furnizor, ai toate motivele să agreezi compensarea, pentru că în felul acesta îţi recuperezi creanţele de la client şi îţi sunt achitate datoriile către stat". Alt economist din Craiova susţine că este foarte bine că se fac acele compensări: „Dacă statul pune mâna pe bani, nu ţi-i mai dă aşa uşor şi aşteaptă să faci ceva datorii, pentru a ţi le compensa cu banii din TVA. Aşa, măcar ştii că ţi se achită furnizorii".

Datele de la Fiscul doljean arată că, dacă în iunie cererile de rambursări de TVA în Dolj au fost de 2,75 milioane de lei, în mai erau de 4,2 milioane de lei, iar în aprilie, de 3,2 milioane de lei. Pe anul în curs, cele mai mari sume de rambursat au fost în luna martie – 5,2 milioane de lei. O mică parte din acestea se compensa cu alte datorii, iar „grosul" sumelor era restituit prin viramente direct în conturile firmelor care solicitaseră rambursarea de TVA. Rambursările directe prin bănci se făceau în proporţie de două treimi din sume.

 

Semne că economia şchiopătează

 

Potrivit lui Mihai Antonescu, s-au diminuat rambursările de TVA faţă de lunile anterioare pentru că „a scăzut economia şi sumele declarate de firme rezultate în declaraţiile depuse lunar sau trimestrial sunt mai mici decât în perioada anterioară".

Tabel cu sumele rambursate din TVA către firme în 2009

 

Luna Suma Din care, compensare

 

Ianuarie 4 milioane de lei 1,2 milioane de lei

Februarie 1,4 milioane de lei 0,6 milioane de lei

Martie 5,2 milioane de lei 1,3 milioane de lei

Aprilie 3,2 milioane de lei 1,2 milioane de lei

Mai 4,2 milioane de lei 0,6 milioane de lei

Iunie 2,75 milioane de lei 0,8 milioane de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII