Numărul angajaţilor din sectorul bugetar trebuie să scadă cu circa 200.000 până în 2011, pentru ca majorarea salariilor pe Legea unică să fie sustenabilă şi pentru ca ponderea cheltuielilor salariale în PIB să ajungă la 6,7%, de la peste 8% în 2008, potrivit NewsIn, care citează surse guvernamentale. „Pentru a re-specta memorandumul convenit cu FMI, numărul angajaţilor de la stat ar trebui să scadă cu cinci-şase procente în fiecare an până în 2011. Altă variantă ar fi ca salariile să se micşoreze, însă nu cred că va fi nimeni de acord cu cea de-a doua variantă“, au precizat reprezentanţii guvernului. „Numărul bugetarilor trebuie redus treptat cu 60.000-70.000 de persoane în fiecare an, pentru a ajunge la un raport corect între cei care lucrează în privat şi cei care sunt angajaţi la stat“, au adăugat sursele citate. În cazul în care nu se vor face disponibilizări în acest an, „va trebui ca în 2010 şi 2011 să se găsească soluţii pentru a reduce numărul angajaţilor din sectorul bugetar cu circa 200.000“.
Informatizarea diminuează nevoia de personal
Reprezentanţii guvernamentali susţin că este loc pentru reduceri de personal în sistemul public, în condiţiile în care informatizarea diminuează nevoia de personal. Există, de altfel, o mare rezistenţă în rândul angajaţilor din sectorul public faţă de noua tehnologie, au mai precizat aceştia. „Ei ştiu că dacă românii şi-ar plăti toate taxele prin internet îşi vor pierde locurile de muncă. Există interese ca investiţiile făcute în modernizarea reţelelor de calculatoare, spre exemplu, să fie inutile“, au arătat sursele guvernamentale.
Memorandumul tehnic din cadrul acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) prevede scăderea ponderii cheltuielilor cu salariile în bugetul de stat de la 8,6% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2008, până la 7,8% în acest an, 7,2% în 2010 şi 6,7% în 2011. Documentul menţionează că guvernul a eliminat deja 137.000 de posturi vacante din sistemul bugetar „utilizate anterior pentru a acorda salarii mai mari personalului existent“ şi că executivul s-a angajat să limiteze cheltuielile bugetare prin „eliminarea majorărilor salariale din sectorul public (în total de 5%) planificate pentru 2009 sau prin micşorarea echivalentă a numărului de salariaţi“ şi prin „reducerea numărului de angajaţi în sectorul public, inclusiv prin înlocuirea unui singur angajat din şapte care părăsesc sectorul public“.
La sfârşitul lunii aprilie, în România existau 4.623.900 de salariaţi, din care 1.404.600 în sectorul bugetar, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.