1.7 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriMarea abureală: creditele în franci elveţieni

Marea abureală: creditele în franci elveţieni

Craiovenii care au credite în franci elveţieni nici nu văd la culoare bancnotele, pentru că valuta respectivă nu se găseşte nici la casele de schimb, nici în bănci. Disperarea persoanelor cu credite în această monedă vine de la cursul de schimb. Valuta aceasta este mai scumpă cu 50% faţă de acum doi ani, deci şi ratele bancare sunt mai mari. Cursul de schimb afişat de bănci este „umflat“ cu mult peste cotaţia BNR.

Nu sunt franci elveţieni pe piaţă. O monedă rară, am putea spune. Nu ai de unde să cumperi. La casele de schimb valutar din centrul Craiovei nu am găsit  marţi nici măcar o bancnotă, deşi la majoritatea era afişată cotaţia acestei valute. Proprietarii caselor de schimb motivează că francul este scump la vedere pe piaţa românească şi, practic, nu există pe meleaguri olteneşti. „Este criză de franci elveţieni. Nu există pe piaţă franci, pentru că nimeni de la noi de prin zonă nu munceşte în Elveţia ca să aducă această valută în ţară. Dar cererea este mare. Sunt oameni care vor să cumpere pentru credite“, explică patroana unei case de schimb valutar din centrul urbei.
La altă unitate, vânzătoarea ne avertizează că nu se găseşte această monedă prin zonă: „Nu avem franci elveţieni şi nu cred că găsiţi pe aici. Nu ţinem, că nu prea sunt pe piaţă“.

S-a umflat francul, îl mai umflă şi băncile

Unele bănci nu îşi mai fac reclamă la produse de creditare în franci elveţieni, iar altele au scos astfel de oferte din portofoliu, fie din cauza volatilităţii valutei respective, fie din cauză că potenţialii clienţi s-au prins că nu este nici o afacere povestea cu francul. Persoanele care au contractat în urmă cu doi-trei ani credite bancare în franci elveţieni plătesc acum cu 50% mai mult la rată, din cauza creşterii exagerate a acestei valute. Potrivit statisticilor Băncii Naţionale a României (BNR), exact cu doi ani în urmă, francul elveţian era cotat la 1,8741 lei. Acum, valuta respectivă a ajuns la 2,7907 lei, cu un maximum în februarie 2009, de 2,9115 lei. Teoretic, o familie care a luat în iulie 2007 un credit ipotecar în franci elveţieni cu o rată de 500 de unităţi pe lună plătea 937,05 lei (la cotaţia de atunci de 1,8741 lei pentru un franc). În iulie 2009, rata bancară de 500 de franci a celor împrumutaţi în această monedă a urcat la 1.395,35 lei (la un curs BNR de 2,7907 lei), în creştere cu 458,3 lei pe lună. Aşa stau lucrurile în teorie, pentru că la ghişeele băncii clienţii scot şi mai mulţi lei din buzunar. Marţi, marile unităţi bancare afişau cursuri de schimb (la vânzare, adică banca vinde şi clientul cumpără) ridicate cu mult peste cotaţia de referinţă a BNR. De exemplu, în intervalul orar 10.00-11.30, BCR şi BRD aveau la vânzare francul elveţian la aceeaşi cotaţie de 2,8530 lei, în timp ce Raiffeisen Bank afişa un curs de 2,8650 lei. Dacă oamenii daţi ca exemplu ar fi plătit marţi rata bancară la cursul bancar afişat, atunci ar fi achitat 1.432,5 lei pentru cei 500 de franci pe care îi aveau de plată.

Clienţii regretă alegerea făcută

Persoanele împrumutate în franci elveţieni nu ar mai contracta credite în această monedă. Ratele lor bancare în respectiva monedă au crescut în fiecare an. „Acum trei ani era cea mai ieftină valută de pe piaţă. Undeva la 1,6-1,8 lei. Însă, zilele trecute am plătit 2,8 lei pe un franc elveţian. Mergi cu desfăşurătorul de credite la bancă şi se organizează o licitaţie, dar tot la cursul băncii cumperi. Problema cea mai mare este că nu se găsesc franci elveţieni la casele de schimb, că am fi cumpărat mai ieftin decât la ghişeul băncii. Şi nici în bănci nu se găsesc franci elveţieni, aşa că îţi fac ei paritatea şi tot în pierdere ieşi, că tu trebuie să plăteşti rata în franci“, spune Gabriela C., din Craiova.

Valută riscantă

Bancherii spun că francul elveţian este valuta cu cea mai mare volatilitate de pe piaţă. Cursul de schimb este imprevizibil. Datele de la BNR arată că în 2005 cursul mediu a fost în jurul a 2,3 lei pentru un franc elveţian, iar din 2006 a scăzut la 2,1 lei, până la 1,8-1,9 lei în 2007. Din vara lui 2007, francul elveţian şi-a continuat ascensiunea, pe fondul cererii crescute, spun bancherii.

Problema cea mai mare este că nu se găsesc franci elveţieni la casele de schimb, că am fi cumpărat mai ieftin decât la ghişeul băncii. Şi nici în bănci nu se găsesc franci elveţieni, aşa că îţi fac ei paritatea şi tot în pierdere ieşi, că tu trebuie să plăteşti rata în franci“.
Gabriela C., din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII