Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Publică (FNSA) a transmis ieri o listă cu patru revendicări premierului Emil Boc, ameninţând cu proteste în cazul în care Guvernul României nu negociază cu ei.
„Dacă Guvernul României nu va începe, în regim de urgenţă, negocieri cu reprezentanţii FNSA pentru a găsi soluţii, acceptate de ambele părţi, pentru rezolvarea problemelor, FNSA va declanşa conflictul de muncă şi va trece imediat la acţiuni de protest, după cum urmează: mitinguri simultane în toate municipiile reşedinţă de judeţ, pichetarea instituţiilor publice şi a Guvernului României, grevă japoneză, grevă de avertisment cu întreruperea activităţii timp de două ore şi declanşarea grevei generale pe termen nelimitat“, a spus preşedintele FNSA, Valer Suciu, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Revendicările sindicaliştilor din administraţie sunt păstrarea locurilor de muncă în administraţia publică locală, menţinerea veniturilor actuale ale salariaţilor din administraţia publică locală, care sunt la nivelul anului 2008, pentru păstrarea puterii de cumpărare, promovarea Legii unice de salarizare în sistemul bugetar cu respectarea principiilor de elaborare a legii, precum şi a principiilor de ierarhizare a funcţiilor publice stabilite împreună cu partenerii sociali şi suspendarea incompatibilităţilor la care sunt supuşi funcţionarii publici, privind dreptul la muncă, până când instituţiile statului vor asigura acestora venituri corespunzătoare unui trai decent. Suciu a afirmat că anul acesta sindicaliştii nu au solicitat măriri salariale, dar nici nu acceptă o diminuare a veniturilor, atâta timp cât utilităţile şi alimentele nu s-au ieftinit.
„Majoritatea principiilor au fost încălcate“
În ceea ce priveşte Legea salarizării unice, ultima variantă a actului legislativ încalcă principiile convenite cu organizaţiile sindicale în cadrul comisiei de elaborare a legii, motiv pentru care FNSA solicită rediscutarea lui, potrivit lui Suciu. „Sunt categorii sociale la care sunt prevăzute sporuri de 100%, iar unul dintre principiile stabilite în comisie este ca nici un spor să nu depăşească 100%. Alt principiu era ca nici un salariat să nu piardă la salariu, iar acum ministrul muncii susţine că acesta nu mai poate fi respectat. În ceea ce priveşte ierarhizarea funcţiilor publice, şi majoritatea acestor principii au fost încălcate. Noi, în aceste condiţii, solicităm reluarea discuţiilor pe marginea acestui proiect de lege, pentru ca acesta să fie agreat şi de salariaţi“, a spus Suciu.
Acesta a mai subliniat, în ceea ce priveşte incompatibilităţile stabilite în Statutul funcţionarului public, că ele trebuie modificate, deoarece nu se respectă coeficientul de ierarhizare discutat cu sindicatele, ceea ce înseamnă că salariile sunt mici şi funcţionarii nu pot presta nici un fel de altă activitate (coeficientul de ierarhizare reprezintă numărul cu care este înmulţit salariul minim pe economie în cazul unui funcţionar public – n.r.).
Protestele vor avea loc în octombrie
În acest context, Suciu susţine că ideea trimiterii în concediu fără plată timp de zece zile a funcţionarilor pubici este o propunere cinică, deoarece în acest răstimp ei nu au voie să lucreze altceva. „E cinic să propui trimiterea în concediu fără plată a funcţionarilor publici şi, pe de altă parte, să le interzici orice altă activitate, pe motiv de incompatibilitate. Am solicitat suspendarea acestei incompatibilităţi. În celelalte ţări europene, acestea se referă la funcţionari publici de rang I, din funcţii de conducere“, susţine Valer Suciu.
Preşedintele FNSA a declarat că protestele vor avea loc în a doua parte a lunii octombrie şi a subliniat că ele nu vor avea nici o legătură cu campania electorală. „Le anunţăm de acum să nu fim acuzaţi că ne-am trezit în octombrie să facem proteste, că ne folosim de campania electorală. Nu dorim asta, de aceea anunţăm aceste proteste acum“, a afirmat liderul sindical.
FNSA este o organizaţie reprezentativă la nivel naţional, cu un număr de peste 46.000 de membri de sindicat, majoritatea din instituţiile locale.