Pentru că legea îi permite, Florin Stancu deţine în acelaşi timp şi funcţia de prefect de Dolj şi pe cea de director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Cum este posibil să ai în România două funcţii importante în acelaşi timp am aflat chiar de la titular: „Prefect sunt temporar (…). Cert este că sunt director!“.
Reprezentantul guvernului în teritoriu la Dolj deţine două funcţii importante în acelaşi timp. Deşi a fost numit prefect al judeţului de câteva luni bune, Stancu figurează în continuare şi ca director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Pe site-ul Direcţiei, Florin Stancu are chiar şi program de audienţe, vinerea, de la ora 10.00. Postul de prefect îl deţine temporar până la sfârşitul lunii octombrie, când Stancu sau mai degrabă partidul care l-a propulsat în fruntea judeţului decide dacă merită să promoveze concursul pentru ocuparea celei mai înalte funcţii din judeţ. Cazul nu este singular, susţine prefectul.
„Este ca şi cum aş fi în armată“
Contactat de GdS, Florin Stancu a explicat că este şi prefect, şi director general în acelaşi timp: „Eu sunt în continuare director general la Direcţie, dar am fost detaşat la prefectură până când se organizează concursul pentru funcţia de prefect, pe care o deţin temporar. Ca director îmi sunt suspendate raporturile de serviciu până la 30 octombrie, când trebuie să se organizeze concurs la prefectură. Este ca şi cum aş fi în armată sau în concediu şi îmi rămâne postul de director. Eu sunt titular acolo. Sau este ca în învăţământ. Te-ai titularizat în Moţăţei, atunci acolo ai postul, chiar dacă eşti detaşat temporar în altă parte. Deci, sunt prefect doar temporar“. Stancu mai spune că, fiindu-i suspendate raporturile de serviciu, el nu mai semnează acte la DGASPC Dolj de când a fost pus prefect, dar locul îi este ţinut de unul dintre directorii adjuncţi ai instituţiei, Maria Manolache. Prefectul temporar al Doljului spune că nu este singur în această situaţie, ci „toţi prefecţii şi subprefecţii din ţară au fost detaşaţi şi deţin temporar funcţiile de la prefecturi până la organizarea concursului“. La finalul lunii octombrie, Stancu trebuie să aleagă dacă va candida pentru un post „deplin“ de prefect sau dacă va rămâne director la DGASPC Dolj.
Înalt funcţionar public… doar la propriu
În prezent este neclar şi statutul prefectului, corespunzător acestei funcţii. El este înalt funcţionar public doar la propriu. În realitate, statutul său va fi definitivat numai după ce postul de prefect se ocupă prin concurs (în cazul în care candidează şi câştigă). Lucrul cel mai sigur pentru reprezentantul guvernului în teritoriu este acela că el deţine funcţia de director la DGASPC Dolj, în timp ce postul din fruntea judeţului este efemer. „Eu sunt înalt funcţionar public. Am absolvit studiile necesare pentru a fi în categoria înalţilor funcţionari publici, dar voi fi clar înalt funcţionar public după ce voi trece de concurs. Tot ce este clar pentru mine în prezent este că sunt director general la DGASPC Dolj. Acesta este statutul meu“, a spus Florin Stancu. Hotărârea de Guvern nr. 341/2007 privind intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici arată că, practic, prefecţii care nu au dat concurs naţional nu sunt înalţi funcţionari publici. La art. 7 din HG nr. 341/2007 se arată că „Intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici se face prin concurs naţional organizat în condiţiile legii, pe o funcţie publică vacantă de inspector guvernamental“. Actul normativ mai spune, în continuare, că respectivul concurs la nivel naţional se organizează anual de o comisie de la „Centru“.