Preşedintele AVAS, Mircea Ursache, şi vicepreşedinţii Andi Petrişor Gaiu, Ion Mînzînă şi Bogdan Cristian Georgescu au fost eliberaţi din funcţii.
Premierul Emil Boc a demis întreaga conducere a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi a decis ca atribuţiile de preşedinte al instituţiei să fie exercitate de Mircea Ioan Pavelescu, vicepreşedinte al AVAS şi al PD-L.
Printr-o serie de decizii, şeful guvernului a decis ca Mircea Ursache (preşedinte), Andi Petrişor Gaiu, Ion Mînzînă şi Bogdan Cristian Georgescu (vicepreşedinţi) să fie eliberaţi din funcţie, iar Mircea Ioan Pavelescu, care este şi vicepreşedinte PD-L, să exercite atribuţiile de preşedinte al instituţiei.
Premierul Emil Boc a anunţat vineri dimineaţă că toţi secretarii de stat ai PSD au fost demişi şi că la fiecare minister vor rămâne cel mult doi secretari de stat.
Surse din cadrul AVAS au declarat însă că Autoritatea nu va mai avea alt vicepreşedinte în afara lui Pavelescu. „Mircea Pavelescu este şi vicepreşedintele Autorităţii şi va asigura conducerea acesteia în urma demiterii lui Mircea Ursache. Din câte ştim, instituţia nu va mai avea alt vicepreşedinte în afară de domnul Pavelescu“, a încheiat sursa citată.
Are doar un apartament de 45 mp
Conform declaraţiei de avere postată pe site-ul AVAS, Mircea Ioan Pavelescu deţine doar un apartament în suprafaţă de 45,85 mp, cumpărat în 1997, a cărui valoare de impozitare este de 1.700 de lei, neavând alte bunuri sau sume de bani.
În afara veniturilor obţinute în calitate de vicepreşedinte al AVAS, Pavelescu încasează anual 12.000 de lei datorită funcţiei de director general al societăţii comerciale Lara Sib SRL, la care este şi acţionar, firmă care activează în domeniul construcţiilor.
Cifra netă de afaceri a societăţii a fost anul trecut de 313.548 de lei, veniturile însumând 313.581 de lei, iar cheltuielile – 202.528 de lei. Conform datelor postate pe site-ul Ministerului Finanţelor, deşi are numai doi salariaţi, profitul net înregistrat în 2008 s-a ridicat la 92.179 de lei.
Eforturile noastre de a-l contacta pe Mircea Ioan Pavelescu au fost sortite eşecului. Contactat telefonic, Ioan Ariton, preşedintele Biroului Permanent al PD-L Sibiu, care este şi superiorul pe linie politică al vicelui AVAS, a declarat că are toată încrederea că Pavelescu se va achita cu bine de sarcinile ce-i revin. „Noi l-am propus şi îl vom susţine. Sunt convins că se va achita de sarcinile ce-i revin“, a declarat Ioan Ariton.
Sarcinile moştenite
În luna februarie, fostul preşedinte al AVAS, Mircea Ursache, anunţa că printre priorităţile sale se află înfiinţarea unei societăţi de investiţii financiare de tip închis, care să cuprindă cele 376 de societăţi comerciale la care statul deţine pachete minoritare de acţiuni, valoarea capitalului deţinut de AVAS la acestea fiind de 120 de milioane de lei.
Portofoliul privatizabil al AVAS cuprinde 412 societăţi, cu un capital social total de 3,23 miliarde de lei, dintre care la 36 deţine pachetele majoritare de acţiuni şi la 376 – participaţiile minoritare.
Dintre acestea din urmă, AVAS controlează la 34 de firme între 33% şi 50% din titluri, la alte 95 are 10-33%, iar pentru restul de 247 instituţia deţine participaţii de sub 10%.
Altă prioritate a lui Ursache era şi „apărarea intereselor băneşti ale statului“, care se regăsesc în cele 18.709 litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi arbitrale în care AVAS este parte procesuală. „Dacă AVAS ar câştiga toate aceste procese, statul ar obţine 4.177 miliarde de lei, adică aproximativ 14,117 milioane de euro“, a mai spus Ursache.
Pe de altă parte, potrivit datelor AVAS, în cazul în care Autoritatea ar pierde, ar avea de dat 177 de miliarde de lei (peste 82 de milioane de euro).
Litigiile privesc atât activităţile de privatizare, cât şi pe cele postprivatizare. Conform AVAS, printre procesele care au ca obiect contestarea procedurilor de privatizare se află cele privind privatizarea IPRS Băneasa, ITC SA Bucureşti, CNM Petromin şi Iprochim, referitor la activitatea postprivatizare fiind vorba despre reclamaţiile AVAS în instanţă pentru obţinerea unor daune interese ca urmare a neîndeplinirii de către cumpărător a obligaţiilor asumate prin contract. Ursache anunţa atunci că, în perioada 1992 – septembrie 2009, au fost încheiate 11.040 de contracte de vânzare de acţiuni pentru 7.687 de societăţi comerciale, fiind monitorizate 3.787 de contracte de vânzare-cumpărare de acţiuni, încheiate pentru 3.317 societăţi comerciale.
Altă problemă a AVAS amintită de Ursache este cea a Legii nr. 10. Ar mai fi de privatizat Avioane Craiova şi de rezolvat situaţia Rodipet…