-1.1 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul vrea să desfiinţeze AVAS

Guvernul vrea să desfiinţeze AVAS

Autoritatea ar putea fi comasată cu OPSPI sau ar putea fi înfiinţat un nou departament în cadrul Ministerului Economiei. Decizia finală va fi luată la următoarea şedinţă a executivului.

Fie din cauza slabului randament pe care l-a dat anul trecut, fie din necesitatea unei aşa-zis mai bune gestionări a patrimoniului de stat, surse guvernamentale şi-au anunţat intenţia de a desfiinţa Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Variantele luate în calcul sunt fie comasarea Autorităţii cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) de la Ministerul Economiei, fie prin înfiinţarea unui nou departament în cadrul acestui minister.
Variantele au fost analizate în şedinţa de miercuri a guvernului şi urmează să fie din nou discutate într-o proximă reuniune a cabinetului, au declarat surse guvernamentale.
„Miniştrii au discutat desfiinţarea AVAS fie prin comasarea cu OPSPI, fie prin înfiinţarea unui departament în cadrul Ministerului Economiei, ceea ce ar implica modificarea legii de funcţionare a acestui minister. Au fost voci care au afirmat că nu este o idee bună, în condiţiile în care ţări europene şi-au creat anul trecut sau îşi înfiinţează instituţii pentru recuperarea creanţelor, în contextul crizei, iar Autoritatea are deja aceste atribuţii. Intenţia de desfiinţare a AVAS rămâne şi urmează ca o decizie finală să fie luată la viitoarea şedinţă de guvern“, au precizat sursele, amintind că OPSPI nu are în prezent atribuţii nici de postprivatizare şi nici de recuperare a creanţelor.

Autoritatea reprezintă statul în peste 19.000 de procese

AVAS încasează venituri în principal din privatizarea şi administrarea participaţiilor statului, precum şi din valorificarea de active bancare şi creanţe.
Conform datelor instituţiei, AVAS reprezintă statul în aproape 19.000 de procese comerciale, care implică, printre altele, lichidări, recuperări de creanţe şi instituirea de penalizări pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, suma pe care ar putea-o recupera totalizând peste 250 de milioane de euro.
AVAS monitorizează postprivatizare peste 10.000 de contracte, termenele finale pentru multe fiind intervalul 2015-2020, iar totalul debitorilor de la care are creanţe de recuperat este de peste 50.000. Portofoliul AVAS a fost extins, la sfârşitul anului 2006, cu 41 de companii, prin preluarea participaţiilor deţinute de Ministerul Economiei, prin OPSPI.
La începutul anului 2009, executivul a decis însă ca OPSPI să fie transferat din nou, împreună cu firmele din portofoliu, la Ministerul Economiei, AVAS rămânând să gestioneze un portofoliu mult redus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII