4.8 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriDe ce nu pot lua IMM-urile credite

De ce nu pot lua IMM-urile credite

Firmele sunt înglodate în datorii, performanţele lor financiare au de suferit, iar piaţa blocajelor financiare este la ordinea zilei. În lipsa finanţărilor bancare, multe firme se descurcă pe cont propriu. GdS vă prezintă o analiză a pieţei locale: unde se blochează companiile, ce motivează băncile.

Presiunea cea mai mare pe umerii întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) vine din partea furnizorilor, care cer termene de plată din ce în ce mai scurte şi chiar plata cash. Altfel spus, furnizorii dictează piaţa în relaţia cu IMM-urile. Bancherii craioveni spun că în aceste condiţii de piaţă au rezistat crizei societăţile care au avut lichidităţi, credite foarte puţine şi pe care criza nu le-a prins într-un proces de investiţii. În plin blocaj de plăţi de pe piaţă, IMM-urile nu mai ajung la credite pentru a-şi finanţa afacerile şi nici măcar nu-şi mai permit să îşi achite la termene vechile credite.

Cine greşeşte: băncile sau firmele?

Comportamentul financiar pe piaţă depinde de care parte a baricadei te afli. IMM-urile aruncă întreaga vină asupra băncilor şi invers. „Dacă băncile nu ne triplau dobânzile pe finalul anului 2008 nu ajungeam în situaţia aceasta. Firmele sunt omorâte, practic, de bănci. IMM-urile şi-au făcut anumite planuri, şi-au calculat costuri ale finanţărilor, iar băncile le-au dat toate planurile peste cap atunci când au mărit dobânzile peste puterile întreprinzătorilor“, a spus recent Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Chiar guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a precizat, la Craiova, că băncile au greşit în relaţia cu clienţii atunci când au crescut marjele la credite.  
Pe de altă parte, băncile susţin că multe firme nu au profit operaţional, motiv care atârnă greu în calculul finanţărilor. „Companiile nu au o problemă în a cere finanţări suplimentare, ci au o problemă în a restructura împrumuturile pe termen scurt pe care le au, mai exact liniile de credit. Linia de credit este destinată acoperirii a 80% din cifra de afaceri lunară. Unele IMM-uri nu au făcut greşeala pe care au făcut-o altele care au luat bani din liniile de credit pentru a-i băga în terenuri extravilane, iar acum sunt blocate“, au spus surse bancare. Bancherii craioveni au adus argumente despre cele mai grave probleme ale firmelor în accesarea de finanţări bancare, în această perioadă. „Indicatorul financiar cu cea mai mare greutate în analiza băncii pentru a acorda un credit unei companii este serviciul datoriei firmei respective. Cât este de îndatorată şi câte zile de întârziere la plată are firma. Şi de aici decurge toată analiza dosarului. În plus, multe firme nu degajă profit operaţional. Ori dacă produci ceva cu pierdere lună de lună foarte greu îţi acordă banca finanţare. Cei care iau acum credite fără probleme sunt afacerile mici din agricultură“, a spus un bancher din cadrul BRD.

Sunt împrumutate firmele cu perspective bune

Reticenţa băncilor şi lipsa de performanţă a mediului de afaceri duc la blocajele financiare, momentan fără ieşire. Un alt bancher, de data aceasta din cadrul Raiffeisen Bank, susţine că sunt stimulate IMM-urile să ia credite bancare, dar numai cele care au o evoluţie bună a cifrei de afaceri şi a profitului: „Firmele trebuie să fie profitabile, să aibă o evoluţie bună şi o perspectivă bună de afaceri. La companiile care sunt pe pierdere nu prea se acordă credite, pentru că ele trebuie să facă dovada că vor fi capabile să îşi acopere şi pierderea şi să restituie şi împrumutul“. Potrivit altor surse din piaţă, „problema prioritară a firmelor din Craiova care cer finanţare de la bănci este gradul mare de îndatorare către bugetul de stat, către furnizori şi către bănci. Companiile nu pot să justifice cum vor restitui împrumuturile bancare dacă au deja grade mari de îndatorare. Multe dintre firmele de construcţii din Dolj se află în această situaţie. Am văzut din analizele noastre firme care au întârzieri la plată şi de 360 de zile şi primesc în continuare marfă de la furnizori. Se merge mult pe încredere în economie“.

Cât poate rezista o firmă fără credite

Specialiştii din domeniul bancar spuneau că au rezistat pe piaţă firmele care nu s-au îndatorat excesiv anii anteriori. Există şi companii care ar vrea să facă investiţii, să se dezvolte, dar nu au curajul să acceseze un credit de teama instabilităţii pieţei. Cristi Barbu, un întreprinzător din Craiova care, împreună cu fratele său, are o afacere în domeniul panificaţiei, a lăsat să se înţeleagă că este prea devreme să se hazardeze la un credit în condiţiile actuale de piaţă: „Nu am apelat la credite până acum. Şi nici fonduri europene nu am accesat. Ne-am dezvoltat pe propriile noastre puteri şi suntem de 15 ani în branşă. Ne gândim să luăm un credit pentru a ne extinde, dar nu în acest moment. Piaţa este încă instabilă. Mai aşteptăm să vedem cum evoluează lucrurile“.

Investiţiile ar relansa mediul privat

Vicepreşedintele CNIPMMR, Valentin Cristea, este de părere că se poate ieşi din această situaţie de blocaj financiar „dacă statul îşi achită datoriile şi dacă încep investiţiile“. „Când vorbesc de plata datoriilor pe care statul le are către firme nu mă refer numai la TVA, ci şi la facturile neplătite. Iar despre investiţii, statul trebuie să dea de lucru firmelor. Noi nu cerem pomană, noi cerem să lucrăm. Statul să dea de lucru, să aloce bani pentru investiţii, în infrastructură, în alte domenii, inclusiv la administraţiile locale. Numai aşa putem ieşi din criza aceasta în care ne afundăm tot mai mult, pentru că băncile împrumută statul şi nu au interes mare pentru a da credite mediului privat“, a arătat Valentin Cristea.

Dacă băncile nu ne triplau dobânzile pe finalul anului 2008 nu ajungeam în situaţia aceasta. Firmele sunt omorâte, practic, de bănci“.

Valentin Cristea, vicepreşedintele CNIPMMR

Companiile nu au o problemă în a cere finanţări suplimentare, ci au o problemă în a restructura împrumuturile pe termen scurt pe care le au, mai exact liniile de credit“.

Bancher craiovean

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII