4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Ruinele primăriei


Case vechi, naţionalizate, care au dat o notă distinctă arhitecturii Băniei la sfârşitul secolului XIX, sunt acum adevărate ruine. Dărâmarea lor este grăbită de indiferenţa autorităţilor, actualul lor proprietar, dar şi de nepăsarea celor care locuiesc în ele cu chirie. RAADPFL, administratorul imobilelor, abia poate să cârpeascâ unul, două cu banii proveniţi din resurse proprii.

Miros greu de mucegai, pereţi roşi de igrasie până la cărămidă, tocărie scorojită, podele mâncate de carii, geamuri sparte la mansardă prin care se vede cerul, scări interioare din scândură, gata să se prăbuşească. Aşa pot fi descrise imobilele pe care le mai are în proprietate Primăria Craiova şi care sunt administrate de RAADPFL.
Multe dintre ele sunt situate chiar în centrul oraşului, pe străzile Lipscani, Mihail Kogălniceanu, România Muncitoare, Romain Rolland şi Calea Unirii. Sunt case vechi, în a căror renovare nu a mai investit nimeni de zeci de ani: nici proprietarul, adică primăria, nici chiriaşii, care aveau măcar obligaţia prevăzută în contractul de închiriere să dea cu var. Ca să nu mai vorbim de blocurile din Valea Roşie, aflate într-o avansată stare de degradare din cauza uzurii, dar şi a modului defectuos în care înţeleg locatarii să folosească un imobil. Locuinţele sunt insalubre, unele dintre ele improprii, dar pentru 205 craioveni şi familiile lor sunt un acoperiş deasupra capului. „În clădirile de locuit, la noi figurează 205 contracte. Acesta este numărul apartamentelor închiriate în case, iar în blocuri avem 192 de apartamente închiriate. Cei de la Serviciul tehnic, din cadrul Regiei, verifică din trei în trei luni starea acestor imobile, după care încheie un proces-verbal de constatare. Am putea spune că starea acestora este… acceptabilă. Situaţia incertă a unora dintre aceste imobile, lipsa de fonduri, proasta întreţinere din partea locatarilor au dus la degradarea lor. Chiriaşii au trecute nişte clauze în contract, dar cei mai mulţi abia reuşesc să onoreze plata chiriei“, a declarat Sorin Agapie, de la Compartimentul fond locativ.

Case mâncate de mucegai

Pe strada România Muncitoare, unul dintre imobile poartă încă pe el plăcuţa fostului administrator, de dinainte de '90, ICFL. După cum arată, cu siguranţă este în proprietatea primăriei. Tencuiala este căzută, lăsând să se vadă zidul de cărămidă. Intrarea e o poartă metalică din fier forjat acoperită cu tablă, fără urmă de vopsea pe ea şi lăsată pe o parte. Se deschide greu, cu un scârţâit. De la intrare eşti lovit de mirosul greu de mucegai. Scara interioară din lemn cu balustrada pe jumătate distrusă duce la etaj, iar pe fiecare palier sunt câte două apartamente. Uşile mari de la intrare, altădată uşi interioare,  sunt zăvorâte cu lacăte, iar în faţa fiecărui apartament zace rânduită încălţămintea. Dintr-un perete în altul, deasupra scărilor, se întind sfori, probabil pentru rufe.  Pereţii nu mai au o culoare, pe alocuri se disting nuanţe diferite de var, după cum au fost zugrăviţi de-a lungul timpului. Dar asta, cu siguranţă, cu zeci de ani în urmă. Tocăria de la ferestre este aproape putredă, vopseaua cojită, iar unele dintre ochiurile de geam sparte. Clădirea poartă semnele intervenţiilor repetate ale chiriaşilor care s-au perindat pe aici şi care, prin lucrările improvizate pe care le-au executat, mai mult au distrus decât au refăcut. Nici nu poate fi vorba de vreo îmbunătăţire, deoarece locatarii abia pot să-şi plătească chiria.

Ici-colo se repară

Renovarea şi întreţinerea acestor case revine RAADPFL Craiova, care rupe cum poate din veniturile proprii şi cârpeşte acolo unde expertiza tehnică arată că imobilul se transformă cu fiecare zi într-o ruină. „Lucrările de întreţinere şi renovare a clădirilor date în chirie sunt obligaţia noastră. În funcţie de resursele proprii, avem posibilitatea să reparăm. Înainte facem o expertiză tehnică şi, în funcţie de gradul de uzură, aducem îmbunătăţiri. În acest an am renovat imobile situate pe strada Bucovăţului, pe strada Ecaterina Teodoroiu şi pe strada Obedeanu la nr. 14. Nu avem stabilit dinainte un număr al clădirilor unde vom interveni, fiindcă suntem ţinuţi în loc de bani“, a precizat Ion Petre, directorul RAADPFL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII