Creditele noi acordate de bănci firmelor doljene reprezintă doar 20% din portofoliul total de împrumuturi. Restul de 80% sunt cereri de prelungire a creditului, de restructurare, refinanţare. Firmele fie nu mai vor credite, fie nu mai au puterea financiară să acceseze împrumuturi, pentru că le-a scăzut cifra de afaceri, profitul, au datorii mari către furnizori, garanţiile imobiliare s-au devalorizat, iar Fondul garantează doar 50% din creditele pentru activitatea curentă a firmei.
Firmele doljene nu se îngrămădesc să se mai împrumute de la instituţiile de credit, iar cele care sunt nevoite să apeleze la credite nu îndeplinesc toate condiţiile cerute de bănci. Băncile spun că firmele nu îndeplinesc criteriile de acceptabilitate a unui credit, iar firmele spun că tocmai de aceea au apelat la credite, pentru a se finanţa într-o perioadă dificilă din care nu au cum să iasă doar cu resurse proprii.
Gheorghe Lăpădat, directorul Fondului Local de Garantare Craiova, filială a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), a precizat pentru GdS că din totalul portofoliului de finanţări, doar 20% sunt credite noi şi că firmele au un grad mare de îndatorare: „Accesul la creditare este dependent de performanţa financiară înregistrată, iar mediul de afaceri prezintă un grad mare de îndatorare atât în relaţia cu furnizorii, cât şi în relaţia cu sistemul bancar, serviciul datoriei având de suferit, astfel se explică faptul că procentul creditelor noi acordate în total este de circa 20%, iar diferenţa o reprezintă creditele aflate în derulare, care vin la prelungire, restructurare, reeşalonare“.
Le-a scăzut apetitul
pentru împrumuturi
În calitate şi de analist economic, Lăpădat spune că firmele nu se mai îngrămădesc la instituţiile de credit pentru a se împrumuta. Companiile vor ca banca să restructureze creditul deja acordat, pentru ca firma să-l poată achita în condiţii normale: „Cererea de credite depinde şi de apetitul consumatorilor, care în multe cazuri nu mai manifestă optimismul specific perioadei 2006-2008, fiind foarte rezervaţi în a lua decizia de solicitare a unei finanţări“.
Firmele au pierdut
din piaţa de desfacere
Societăţile care vor totuşi să se împrumute de la bănci au mari probleme în a se califica. În ultima perioadă companiile private se luptă să-şi menţină piaţa de desfacere şi să îşi achite furnizorii, respectiv să-şi încaseze facturile emise către clienţi.
De ce nu mai primesc firmele finanţări de la bănci într-o perioadă dură a afacerilor? „În primul rând, trebuie abordată evoluţia cifrei de afaceri, care într-o proporţie ridicată în această perioadă la IMM-uri este în scădere şi se datorează în principal concurenţei produselor din import, diminuării exporturilor şi scăderii cererii interne“, a spus Gheorghe Lăpădat.
Băncile pun mare accent pe datoriile firmelor către furnizori. Dacă din analiza documentelor contabile ale firmelor reiese că ele au datorii mici către furnizori, atunci cresc şansele firmei să obţină finanţare. „Punem mare accent pe gradul de îndatorare al firmei. Acesta este unul dintre criteriile de acceptabilitate a împrumutului solicitat de o companie.
Veniturile pe care firmele le obţin fie permit acordarea de credite, fie nu permit acest lucru. În perioada aceasta grea din punct de vedere economic firmele nu-şi mai încasează banii la termen de 30 de zile, ci mult mai greu îşi reconstituie cash-flow-ul.
Indicatorii financiari ai companiilor nu arată că firmele respective mai pot fi împrumutate de bancă“, a spus un bancher local, pentru GdS, arătând motivele pentru care societăţile nu mai primesc finanţare de la bănci. Or, tocmai acesta este cercul vicios în care sunt prinse IMM-urile. Ele au nevoie de finanţare tocmai pentru a trece peste perioada grea în care se află, iar băncile nu le acordă credite tocmai pentru că firmele trec printr-o perioadă grea din punct de vedere financiar.
Garanţii uriaşe,
peste puterile firmelor
Băncile cer tot mai multe garanţii materiale, după ce piaţa imobiliară este în declin. Aceste aspecte au condus firmele să ceară sprijinul Fondului de Garantare (FNGCIMM), dar şi acesta garantează acum doar până la 50% din valoarea împrumutului bancar solicitat de la bănci, dacă firma solicită un credit pentru activitatea sa curentă.
Garanţiile Fondului au rămas până la 80% din credit dacă firma cere un împrumut pentru investiţii, inclusiv pentru proiectele cu fonduri europene. Lipsa garanţiilor imobiliare sau devalorizarea lor determină firmele să ceară garanţii de la Fond.
„Din punct de vedere al solicitărilor de garantare, trendul este crescător comparativ cu perioada similară a anului 2009, justificată prin scăderea semnificativă a valorii proprietăţilor imobiliare acceptate de bănci în garanţie, eliminarea din structura de garanţii a terenurilor extravilane (în cazul anumitor bănci) şi mărirea numărului de instituţii de credit partenere cu Fondul“, a arătat directorul Fondului Local de Garantare Craiova.