18.1 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Prima Casă“ ţine garda sus

„Prima Casă“ ţine garda sus

Băncile locale spun că singurele credite care prind la public în această perioadă sunt cele pentru „Prima Casă“. În partea a doua a programului, cele mai multe astfel de credite din Oltenia s-au concentrat în Dolj. Populaţia se teme, totuşi, să mai ia împrumuturi mari pe 25-30 de ani.

Cele mai mici dobânzi din piaţă sunt la creditele pe Programul „Prima Casă“. De altfel, împrumuturile pentru locuinţe pe acest program naţional sunt singurele care mai merg în perioada în care ne aflăm. De anul trecut, de la apariţia părţii a doua a Programului „Prima Casă 2“ se pare că oltenii au mers în număr mai mare să ia astfel de împrumuturi pentru locuinţe. Garantarea împrumuturilor pentru prima locuinţă de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a determinat băncile să lase jos marjele, pentru că riscul de neplată este mult diminuat, în sensul că, dacă o familie nu-şi mai achită împrumutul, banca îşi ia banii de la Fond, urmând ca statul să-şi recupereze debitul de la persoana sau familia rău-platnică. Cele mai avantajoase sunt ofertele băncilor pentru creditele în euro. Atât bancherii, cât şi clienţii consideră că este avantajos să iei un credit „Prima Casă“ faţă de alt împrumut imobiliar sau ipotecar, pentru că, la creditul pentru prima locuinţă, avansul cerut de bancă este doar de 5%.

Dobânzi egale. Cum face clientul diferenţa între bănci?

În toamna aceasta, dobânzile practicate la creditele în euro pentru „Prima Casă“ se învârt în jurul formulei de calcul EURIBOR la trei luni, plus o marjă a băncii de 3%. La cele mai mari bănci, procentul marjei variază foarte puţin, cu 0,25% sau cel mult cu 0,5%. EURIBOR la trei luni era pe 11 noiembrie 2010 de 1,05%, ceea ce înseamnă că un client poate contracta un credit pe „Prima Casă“ cu o dobândă de 4,05% pe an, variabilă din trei în trei luni, în funcţie de EURIBOR. Dacă ofertele sunt apropiate, atunci cum poate un client să decidă ce bancă este mai bună pentru el? Diferenţa între bănci se face în funcţie de suma pe care o poate împrumuta clientului, de la diverse unităţi bancare. Un bancher local a spus că persoanele fizice pot face diferenţa între ofertele băncilor în funcţie de „flexibilitatea accesului la credit, respectiv prin paleta mare de venituri care se iau în calcul de către bancă atunci când se calculează posibilitatea de rambursare a clientului“. Este posibil ca şi istoricul băncii să influenţeze clientul.
„O imagine negativă a unei bănci poate să-l determine pe om să nu accepte oferta acelei instituţii de credit, pe motiv că nu este serioasă“, a spus alt bancher. Unele bănci oferă dobândă preferenţială clienţilor: cei care sunt clienţi mai vechi ai băncii (îşi iau salariu prin conturile băncii) pot primi o bonificaţie faţă de restul lumii, cum ar fi o dobândă mai mică şi cu 0,5%. Şi comisioanele sunt apropiate ca valoare la diverse bănci. Un comision de acordare de 0,5% din sumă (care se percepe o singură dată) se regăseşte în oferta mai multor bănci, sau un comision de administrare de 0,1% sau 0,2%, respectiv o asigurare a locuinţei.

Clienţii se gândesc de zece ori, dar tot cumpără

Pentru populaţie, decizia de a se împrumuta pe termen lung este dificilă. Unii încă nu se încadrează la veniturile cerute de bancă, în schimb alţii se gândesc serios înainte să se mai împrumute pe 25-30 de ani.
„A scăzut numărul persoanelor care vor credite de locuinţe pe 25-30 de ani. Mulţi vor să scadă cât mai mult această perioadă“, a spus recent un bancher craiovean de la o bancă de top. Cu toate acestea, creditele prin Programul „Prima Casă“ sunt cele mai accesibile populaţiei.

„Prima Casă“, în cifre

Potrivit directorului Fondului Local de Garantare Craiova, filială a FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat, „în zona Olteniei, numărul total de garanţii acordate depăşeşte 1.700, din care în prima etapă 62% din total, diferenţa fiind acordată în etapa a doua. Garanţia medie este de 41.000 de euro. În Oltenia, judeţul Dolj deţine ponderea numerică, cu 49,9% în prima etapă a programului şi 57% – în etapa a doua, dar şi valorică – cu 20,3 milioane de euro, respectiv 13,3 milioane de euro“. Lăpădat a mai spus că pe poziţia a doua în Oltenia se situează judeţul Vâlcea, unde „preţurile de tranzacţionare a apartamentelor sunt sensibil egale cu cele din judeţul Dolj, în cele mai multe cazuri, şi deţine un procentaj de circa 16% la nivel regional în cadrul programului, iar în judeţul Olt sunt cele mai accesibile preţuri“. De la începutul programului şi până acum au fost acordate la nivel naţional 30.500 de garanţii din partea Fondului, valoarea totală a acestora fiind de 1,25 miliarde de euro. Din păcate, acest program guvernamental nu a reuşit să stimuleze construirea de locuinţe noi, din cauză că 72% dintre apartamentele vândute prin intermediul Programului „Prima Casă“ sunt locuinţe vechi, construite înainte de 1990, şi doar 25% din locuinţe au fost ridicate după 2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU