În mare secret, ANAF a trimis către finanţele judeţene şi stimulentele aferente lunii septembrie. Chiar dacă la Dolj au fost mai mulţi bani decât pe august, şefii Fiscului nu au încasat nici un leu din aceste bonusuri. În două luni, angajaţii DGFP Dolj au încasat 1,2 milioane de lei sub formă de stimulente.
Finanţiştii doljeni şi-au primit deja stimulentele pentru care au protestat spontan luna trecută. Pentru banii pe august au fost discuţii mari privind modul de împărţire şi procedurile au durat aproape două săptămâni până să îi aprobe comisia de la Bucureşti. Imediat după ce au primit stimulentele pe august, finanţiştii au încasat şi sumele aferente lunii septembrie, de data aceasta, într-o „linişte“ deplină. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, pe luna august au revenit Doljului 443.935 de lei, deci 616 lei de persoană, în medie, dacă împărţim suma la numărul total de angajaţi ai Fiscului doljean (720 de persoane). Pentru septembrie, Fiscului doljean i-au revenit şi mai mulţi bani, pe motiv că a avut încasări mai bune, în special din executări silite, spun finanţiştii. Astfel că banii încasaţi recent de angajaţii DGFP Dolj sub formă de stimulente pe luna septembrie au totalizat 768.908 lei, adică, în medie, 1.068 de lei de persoană, dacă presupunem că ar fi primit fiecare angajat aceşti bani. Astfel, luna aceasta, mulţi angajaţi de la Fisc au plecat acasă cu echivalentul a două salarii sau chiar cu mai mult.
„Pe septembrie, a fost suma mai mare pentru Dolj, pentru că ne-a revenit un coeficient mai mare, stabilit de la Bucureşti, de 1,2, faţă de 0,74 pe luna august. Noi am stabilit ca aceia cu salarii mai mici să primească un coeficient de 2 sau peste 2 drept stimulente, iar cei cu salarii mai mari să primească mai puţin. Cei care au avut lucrate mai puţin de zece zile în lună nu au primit stimulente şi nici directorii DGFP Dolj nu au primit, nici pe august, nici pe septembrie“, a spus liderul sindical din Finanţele doljene, Tudor Mitiţă.
Un coeficient de 1,2 aplicat fondului de salarii înseamnă că fiecărui angajat care s-a încadrat să primească aceşti i-a revenit un stimulent de 1,2 ori valoarea salariului. Şefii Fiscului doljean recunosc faptul că nu au primit nici un ban sub formă de stimulente, ci doar subalternii lor, dar nu fac alte comentarii.
1.403 lei – cel mai mare stimulent
Potrivit datelor furnizate de Fiscul doljean, cele mai mari stimulente pe luna august au fost de 1.122, 982 şi 911 lei. În septembrie, trei finanţişti cu funcţii de execuţie s-au bucurat de cele mai mari stimulente, 1.403, 1.331, respectiv 1.263 de lei. Angajaţii ANAF vor mai primi stimulente doar până la finele anului, urmând ca, de la anul, acestea să le fie incluse în salariu.
Dar până acum Fiscul se bazează doar pe promisiuni şi nimic nu este „bătut în cuie“. În octombrie, angajaţii din ANAF şi din mai multe direcţii judeţene ale finanţelor publice au protestat spontan întrerupând lucrul pentru a primi aceste stimulente. A doua zi, oamenii Fiscului au închis trezoreriile, blocând plăţile către multe instituţii bugetare şi către mediul de afaceri. Ministerul Finanţelor şi ANAF au deblocat plăţile, dar au pus condiţii să primească stimulente doar cei care au meritat. Pentru perioada următoare, finanţiştii pregătesc alte proteste.