7.3 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞoc în Dolj: pensiile bat salariile din sectorul privat

Şoc în Dolj: pensiile bat salariile din sectorul privat

În Dolj, cea mai mare parte a angajaţilor din mediul privat sunt mai prost plătiţi decât zeci de mii de pensionari. GdS a pus cap la cap datele de la instituţiile abilitate ale statului. Rezultatul este că în judeţ sunt 30.344 de pensionari cu pensii peste 1.000 de lei, în timp ce în economia reală, adică în sectorul privat, mai muncesc doar 26.000 de oameni care au salariul peste 1.000 de lei. Situaţia este tragică pentru cei care muncesc.

Într-o perioadă în care atenţia guvernanţilor se îndreaptă mai mult asupra sectorului public, unde vor fi operate majorări salariale cu 15% de anul viitor, sectorul privat suferă în continuare. Locurile de muncă din economia reală sunt puţine şi prost plătite. În ultimele zile s-a vorbit despre impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei, după ce deja pensionarii care au pensii peste acest nivel plătesc impozit pe venit către stat. Dar câţi sunt cei care plătesc impozite la stat din pensiile lor, comparativ cu angajaţii din sectorul privat? Nu spunem că pensionarii iau bani mulţi, ci că salariaţii din economie sunt plătiţi foarte prost.

Puţini lucrători la privat au salarii mai mari de 1.000 de lei

GdS a efectuat o analiză din care reiese că la nivelul judeţului pensionarii cu venituri de peste 1.000 de lei sunt mai mulţi decât angajaţii din sectorul privat care au salarii peste aceeaşi sumă. Din situaţia comparativă de la Dolj, între pensionari şi angajaţi, reiese cât de prost sunt plătiţi, în realitate, oamenii care muncesc în sectorul privat. Ca şi număr efectiv, angajaţii din mediul privat cu venituri de acest nivel sunt cu câteva mii mai puţini decât pensionarii cu pensie peste 1.000 de lei. La solicitarea GdS, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj informează că din cei 206.760 de pensionari aflaţi în evidenţe în judeţ, „30.344 de persoane au pensii mai mari sau egale cu 1.000 de lei pe lună“. Procentul nu este foarte mare comparativ cu numărul total de pensionari din Dolj: 14,6% dintre pensionari au pensii ce depăşesc 1.000 de lei lunar. Cel mai probabil, aceşti oameni au muncit şi au avut salarii bune – din care au cotizat la stat – dacă li se cuvin pensii peste 1.000 de lei pe lună. Însă, în comparaţie cu cei care lucrează în sectorul privat, situaţia este tragică. Datele furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj arată că numărul angajaţilor (cu acte în regulă) din sectorul privat 100% care sunt plătiţi cu salarii peste 1.000 de lei este mai mic cu 4.344 de persoane decât cel al pensionarilor care încasează lunar această sumă. „Din totalul de 114.000 de salariaţi din sectorul privat înregistraţi în baza noastră de date, doar 26.000 de contracte de muncă sunt înregistrate cu salarii peste 1.000 de lei pe lună“, a precizat, pentru GdS, directorul ITM Dolj, Cătălin Mohora. Procentual, din totalul angajaţilor din economia reală, cei plătiţi cu salarii peste 1.000 de lei înseamnă doar 22,8%.

77,2% dintre salariaţii de la firmele private, plătiţi foarte prost

După analiza datelor de la ITM Dolj, deducţia logică este simplă: dacă 22,8% au salarii ce depăşesc 1.000 de lei, înseamnă că restul de 77,2% dintre angajaţii din sectorul privat are salarii sub acel nivel. Iar sumele comunicate de ITM Dolj reprezintă veniturile salariale brute înregistrate în contractele individuale de muncă. În realitate, banii cu care oamenii din sectorul privat pleacă acasă sunt şi mai puţini. Cel puţin aşa reiese din actele înregistrate la instituţiile abilitate. Dar mai există angajaţi „la negru“, precum şi firme care oferă un salariu pe cartea de muncă şi altul (mai mare) în realitate. În urmă cu două luni, ITM Dolj arăta că 40% dintre angajaţii doljeni din sectorul privat sunt plătiţi cu salariul minim pe economie.

Salariile din sectorul public, mai mari decât la privat

Nu avem date exacte la nivel local, însă pe ţară se menţine decalajul între salariile celor din sectorul public şi cele din sectorul privat, primele fiind în continuare mai mari decât în economia reală. Anul trecut (înainte ca salariile lucrătorilor la stat să fie tăiate cu 25%), un studiu al Blocului Naţional Sindical (BNS) arăta că salariul bugetarilor şi al altor lucrători de la stat era cu 200 de lei mai mare decât cel din domeniul privat. „Salariul în sectorul public a ajuns la 1.203 lei, în timp ce, în mediul privat, a fost de 998 de lei“, a spus liderul BNS Dolj, Victor Peţa, citând din studiul realizat de BNS pe ţară. Peţa a mai arătat că în sectorul privat există încă forme de evaziune şi că „nu întotdeauna salariul din acte este acelaşi cu cel încasat de angajat“. Pentru anul 2010, liderul BNS Dolj consideră că ecartul între salariile bugetarilor şi ale privaţilor s-a diminuat. La 1 noiembrie 2010, potrivit www.hotnews.ro, un consilier prezidenţial, Alexandra Gatej, confirma faptul că, în continuare, salariile din sectorul public sunt mai mari decât ale privaţilor: „Atâta vreme cât salariul mediu brut în sectorul bugetar este mai mare decât salariul mediu brut în sectorul privat, nici o creştere salarială nu se justifică în sectorul public“.
Potrivit directoarei Direcţiei Regionale de Statistică Dolj, Mariana Tănase, la începutul anului 2010, în Dolj activau 33.600 de persoane angajate în sectorul public, dintre care 13.700 în învăţământ, 12.900 în sănătate şi 7.000 în administraţie şi altele. În această perioadă, Statistica lucrează la actualizarea datelor privind numărul mediu de angajaţi la stat şi la privat.

Cifrele zilei

– 30.344 de pensionari doljeni primesc pensie mai mare sau egală cu 1.000 de lei pe lună
– 26.000 de angajaţi în sectorul privat sunt plătiţi cu salarii de peste 1.000 de lei pe lună

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

122 COMENTARII