La nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, pentru Programul Operaţional Regional (POR) au fost depuse deja 783 de proiecte, cu o valoare totală de peste un miliard de euro, adică aproape dublu faţă de suma alocată.
Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, pe Programul Operaţional Regional, în acest moment, din cauza numărului mare, sunt suspendate depunerile de proiect pe toate domeniile de intervenţie. „Pentru perioada 2007-2013, alocarea regională totală pentru POR este de aproximativ 621 de milioane de lei, dintre care 564 de milioane sunt banii care se solicită fără domeniul de intervenţie 5.3 (Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică“) şi Axa de asistenţă tehnică. Până în prezent, sunt depuse 783 de proiecte, a căror valoare totală depăşeşte însă un miliard de euro“, a declarat Marilena Alecu, şef departament ADR SV Oltenia, la Conferinţa anuală a comunicatorilor regio din Regiunea Sud-Vest Oltenia, ce a avut loc ieri, la Craiova. În cadrul conferinţei a avut loc o analiză a stadiului implementării POR. La nivelul Regiunii Oltenia sunt deja contractate 144 de proiecte (din care opt se semnează în această săptămână), în valoare de peste 329 de milioane de euro, reprezentând aproape 60% din fondurile alocate. „Dacă până în prezent atenţia noastră s-a concentrat spre promovarea programului, spre asistenţa tehnică oferită beneficiarilor pentru ca numărul de proiecte cu impact la nivel regional să fie cât mai mare, în acest moment atenţia noastră se îndreaptă spre contractarea şi implementarea proiectelor“, a adăugat Marilena Alecu.
Recomandări pentru implementarea proiecte-lor finanţate prin POR
În cadrul conferinţei de ieri, reprezentanţii ADR SV Oltenia au prezentat o serie de recomandări pentru implementarea proiectelor finanţate prin POR. Pentru a se asigura că vor reuşi să implementeze proiectele fără probleme, beneficiarii acestora ar trebui ca, în primul rând, să aibă în vedere asigurarea resurselor financiare necesare demarării activităţilor prevăzute în contractele de finanţare, mai ales că procedura de plată este pe bază de decont. „În plus, se impune verificarea atentă a documentelor prezentate în scopul rambursarii cheltuielilor (pentru că dacă documentaţia nu este completă se întârzie foarte mult decontarea) şi a proiectelor tehnice înainte de lansarea licitaţiilor de lucrări în scopul prevenirii unor erori care să determine lucrări sau cantităţi de lucrări suplimentare, precum şi asigurarea unei echipe de implementare stabilă care să cunoască prevederile contractului de finanţare (drepturile şi obligaţiile părţilor)“, a declarat Monica Bodea, şeful compartimentului Implementare POR. Aceasta a explicat că o altă recomandare este şi aceea de a monitoriza atent activitatea şi documentele emise de diriginţii de şantier, astfel încât stadiul fizic al lucrărilor să corespundă cu stadiul prezentat în situaţiile de lucrări solicitate spre decontare. „De asemenea, este extrem de importantă monitorizarea implementării proiectelor conform graficelor de implementare în scopul prevenirii întârzierilor nejustificate“, a adăugat Monica Bodea.