Guvernul reintroduce acciza la cafea, iar în acelaşi timp se majorează accizele la tutun şi la combustibili din 2011. Preţurile acestor produse vor creşte uşor în perioada următoare. Există, totuşi, şi o veste bună pe final de an: statul nu scumpeşte buteliile. Şi nici petrolul pentru lampă.
Pe final de an, românii s-au obişnuit cu scumpirile. Numai că acestea vor continua şi anul viitor. De data aceasta, guvernul impune scumpiri la produsele accizabile, considerate produse de lux, cum ar fi tutunul şi cafeaua. Scumpirile de orice fel ard românii la buzunar şi, chiar dacă aduc mai mulţi bani la buget, efectul asupra populaţiei este unul negativ: scade puterea de cumpărare. GdS vă propune să aflaţi cât de „nocive“ vor fi accizele pentru buzunarul omului de rând.
Acciză pe… aroma cafelei
În ultima perioadă, acciza la cafea fusese anulată, dar printr-un nou proiect de modificare a Codului Fiscal, guvernul reintroduce accize la acest produs, consumat de foartă multă lume. Potrivit proiectului de act normativ, la Titlul VII „Accize şi alte taxe speciale“, executivul propune cea mai mare acciză pentru cafeaua solubilă – 900 de euro pe tonă, urmată de acciza la cafeaua prăjită, inclusiv pentru cafeaua cu înlocuitori, de 225 de euro pe tonă, iar cafeaua verde va fi taxată cu 153 de euro pe tonă. Cafeaua cea mai des consumată pe la noi este cea prăjită, ceea ce înseamnă că în preţul cafelei la raft trebuie să se regăsească, în plus, aproape un leu pe kilogram, pentru că acciza se calculează la un curs de 4,2655 lei pentru un euro. De fapt, toate accizele se calculează la acest curs, stabilit la 1 octombrie 2010. Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizelor se calculează la cursul de schimb euro-leu din prima zi lucrătoare a lunii octombrie, publicat de Banca Centrală Europeană. Pentru taxele din acest an, euro a fost cotat la 4,2688 lei, iar accizele pe 2011 se vor calcula la cursul de schimb de 4,2655 lei pentru un euro, anunţat de Banca Centrală Europeană. Noul curs valabil în 2011 va fi mai mic cu 0,08% faţă de cel din anul 2010. Dacă proiectul de ordonanţă va fi aprobat şi va deveni act normativ, atunci „această structură a accizei se aplică până la data de 30 iunie 2011 inclusiv. În perioada 1 iulie 2011- 31 decembrie 2017 inclusiv, structura accizei totale va fi prevăzută în hotărârea guvernului pentru aprobarea accizei specifice ce se aplică începând cu data de 1 iulie a fiecărui an“, se arată în anexa la proiectul de ordonanţă, pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor Publice.
Tutunul, un mare lux
Fumătorii vor avea de îndurat la anul. Repetatele scumpiri ale ţigărilor nu se opresc aici. Din 2011 se va scumpi acciza la tutun, ceea ce face ca preţurile să crească şi mai mult. Putem spune că acciza va fi la fel de „nocivă“ ca şi tutunul în sine. Ţigările se vor scumpi mai târziu, în cursul anului, nu chiar de la 1 ianuarie 2011. Proiectul de ordonanţă de urgenţă interzice depăşirea preţurilor de vânzare cu amănuntul stabilite conform legii.
„Este interzisă vânzarea, de către orice persoană, a ţigaretelor pentru care nu s-au stabilit şi declarat preţuri de vânzare cu amănuntul. Este interzisă vânzarea de ţigarete, de către orice persoană, la un preţ ce depăşeşte preţul de vânzare cu amănuntul declarat“, se arată în proiectul de act normativ care modifică art. 177 din Codul Fiscal. Preţul de vânzare cu amănuntul pentru orice marcă de ţigarete se stabileşte şi se declară de către persoana care eliberează pentru consum ţigaretele în România sau care importă ţigaretele şi este adus la cunoştinţă publică în conformitate cu cerinţele prevăzute de normele metodologice. În baza proiectului de ordonanţă, acciza calculată la 1.000 de ţigarete va fi de 76,6 euro anul viitor, în creştere de la 74 de euro în 2010.
Şi berea poartă acciză, dar mai mică
Pe vremuri considerată aliment, de câţiva ani, berea este introdusă la alcool, pentru ca statul să o poată acciza. Pentru bere este programată o acciză de 0,748 euro pe hectolitru exprimat în grad Plato. Este dificil de calculat cât înseamnă acestă acciză pe litrul de bere. Specialiştii în fiscalitate spun că, dacă berea are trei grade Plato, la o acciză unitară de 0,748 euro, atunci acciza pe 2011 pentru un hectolitru de bere ar fi 9,57 lei. Gradul Plato reprezintă „greutatea de zahăr exprimată în grame, conţinută în 100 g de soluţie măsurată la origine la temperatura de 20 grade/4 grade Celsius“. Alcoolul etilic va avea cea mai mare acciză – 750 de euro pe hectolitrul de alcool pur, iar pentru vinurile spumoase acciza va fi de 34,05 euro pe hectolitru.
Combustibil la preţ… de aur
Repetatele scumpiri ale benzinei şi motorinei din acest an nu se vor opri. Dacă până acum aceste scumpiri erau dictate de producători şi/sau importatori, de data aceasta guvernanţii conduc la scumpirea combustibililor prin majorarea accizelor. În cazul produselor energetice acciza pentru benzina fără plumb va creşte de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tonă, respectiv de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri. Pentru motorină, accizele vor urca cu 11 euro pe tonă, de la 347 de euro pe tonă la 358 de euro pe tonă. La 1.000 de litri acciza la motorină va fi 302,51 euro, iar la benzina fără plumb va fi de 359,59 euro pe 1.000 de litri. În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă, iniţiatorii au calculat că la anul se vor încasa în plus către bugetul de stat 40,9 milioane de lei în plus la accize ca urmare a creşterilor propuse pentru 2011.
Buteliile nu se scumpesc
În anexa la proiect publicată de Ministerul Finanţelor, guvernanţii propun acciză zero la gaz petrol lichefiat (GPL) utilizat pentru consumul casnic.
„Prin gaze petroliere lichefiate utilizate în consum casnic se înţelege gazele petroliere lichefiate, distribuite în butelii tip aragaz. Buteliile tip aragaz sunt acele butelii cu o capacitate de până la maximum 12,5 kg“, se arată în anexa 1 la proiectul de act normativ ce doreşte modificarea Codului Fiscal. Ceea ce înseamnă că buteliile nu se vor scumpi din cauza accizei. Nu se ştie dacă producătorii şi comercianţii de GPL nu vor scumpi cumva produsul la pompă din cu totul alte motive.
Petrolul pentru lampă nu se accizează
Proiectul de act normativ conţine şi precizări hilare. Guvernul ne informează că „petrolul lampant utilizat drept combustibil de persoanele fizice nu se accizează“. Adică aceia care în acest secol trăiesc la lumina lămpii cu petrol lampant pot să stea liniştiţi, nu trebuie să plătească acciză. Practic, se combină o chestiune primitivă, cum este lampa cu petrol, cu un „produs fiscal modern“, care se numeşte acciză. Probabil populaţia care nu are energie electrică va fi foarte încântată că statul nu-i percepe acciză pe petrolul din lampă.