7.8 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRevine impozitul pe venitul microîntreprinderilor

Revine impozitul pe venitul microîntreprinderilor

De anul viitor reapare noţiunea de microîntreprindere în Codul Fiscal, iar firmele care se încadrează în această categorie vor plăti impozit de 3% din venituri. Este mult mai echitabil decât forfetarul, recunosc până şi finanţiştii.

Impozitul pe venitul microîntreprinderilor va fi reintrodus din 2011, pe acelaşi model care a existat până la sfârşitul anului 2009. Impozitul va fi tot de 3% din cifra de afaceri a firmei, la fel ca înainte. Rămâne de văzut dacă prin noul act normativ pe care îl vor adopta guvernanţii vor lăsa posibilitatea firmelor care intră în categoria microîntreprinderilor să opteze pentru impozitul de 3% sau pentru impozitul pe profit, aşa cum era în Codul Fiscal până la sfârşitul anului trecut. De fapt, legiuitorul trebuie să reintroducă în legislaţia fiscală noţiunea de microîntreprindere, care a dispărut odată cu introducerea acelui impozit minim, cunoscut ca şi forfetar. O microîntreprindere este o firmă care are cel mult nouă angajaţi şi realizează o cifră de afaceri de până la 100.000 de euro pe an. Dacă într-un an compania de acest gen a realizat o cifră de afaceri sub 100.000 de euro (echivalent în lei), atunci în anul fiscal următor firma poate să plătească impozit de 3% din venituri. Dacă într-un an a depăşit acel volum al cifrei de afaceri (100.000 de euro), atunci în anul următor microîntreprinderea trece automat în categoria firmelor care plătesc impozit pe profit.

„Ar fi bine să putem opta“

Mediul de afaceri spune că măsura fiscală de reintroducere a impozitului pe venitul microîntreprinderilor este bună pentru firme, dar că ar fi bine ca legiuitorul să lase posibilitatea companiilor să opteze pentru impozit pe venit sau impozit pe profit. „Ar fi bine să putem opta pentru impozit de 3% sau impozit pe profit. Fiecare îşi face calculele în firma lui şi alege varianta care îi este favorabilă. Unii care prestează servicii poate că au un profit mai mare şi poate le convine mai mult să plătească 3% decât 16% impozit pe profit. Alţii care lucrează în comerţ au profit mic şi poate preferă să dea la stat 16%“, spune un om de afaceri din Craiova. De exemplu, o microîntreprindere care realizează o cifră de afaceri de 90.000 de euro şi are un profit de 20.000 de euro, dacă ar plăti impozit pe profit ar trebui să achite la stat 3.200 de euro pe an, dar dacă ar putea opta pentru impozitul pe venit, în cotă de 3%, atunci impozitul plătit la stat ar fi de numai 2.700 de euro.

Un impozit „echitabil“

Finanţiştii doljeni consideră că ar fi bine atât pentru firme, cât şi pentru buget să reapară impozitul pe venitul microîntreprinderilor. „Din punctul nostru de vedere, al colectării veniturilor la bugetul statului, impozitul pe venitul microîntreprinderilor ar aduce venituri constante şi sigure la buget. Desigur, dacă şi veniturile firmelor sunt în descreştere, atunci şi veniturile bugetului vor fi afectate. Dar este un impozit care se poate plăti de firme. Este mai echitabil, să spunem, decât impozitul forfetar“, a spus directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mihai Antonescu. Impozitul forfetar presupunea să plătească la stat chiar şi firmele aflate pe pierderi, de unde apărea un nonsens pentru acele companii care chiar erau pe pierderi (nu doar în acte, ci şi în realitate), respectivele firme neavând de unde să achite impozitul minim – care era până la sfârşitul trimestrului al treilea al acestui an, respectiv impozitul forfetar care ar fi trebuit introdus de la anul, dar la care executivul a renunţat. Potrivit Hotnews, introducerea în textul Legii bugetului a prevederii ca microîntreprinderile să poată opta pentru plata unui impozit de 3% pe cifra de afaceri ar fi fost una dintre condiţiile puse de opoziţie, pentru a trece bugetul de stat pe 2011. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII