11.7 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPatru miliarde de euro destinate modernizării infrastructurii

Patru miliarde de euro destinate modernizării infrastructurii

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a declarat ieri că în acest an este Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) este cel mai important, în valoare totală de patru miliarde de euro, destinat modernizării infrastructurii. „Este un program complex care se referă la proiecte ale tuturor autorităţilor publice locale la nivel naţional. În februarie, vrem să demarăm acest program“, a precizat Elena Udrea, într-o conferinţă de presă.
Programul vizează finanţarea unor proiecte declarate eligibile, dar care nu au mai primit fonduri europene, referitoare la reabilitarea drumurilor judeţene, a reţelei de apă, canalizare şi a staţiilor de epurare. PNDI se va derula între 2011 şi 2015, iar banii vor fi rambursaţi dezvoltatorilor de proiecte între 2013 şi 2020.
Totodată, Udrea a precizat că a discutat luni cu premierul Emil Boc despre atragerea fondurilor europene. „Am reconfirmat ţinta anunţată că ne-am propus ca până la mijlocul acestui an să reuşim să contractăm toate cele 4,3 miliarde de euro care sunt alocate prin POR, am anunţat cum stăm cu plăţile. Într-o săptămână îi vom prezenta premierului problemele pe care le-am identificat“, a menţionat Elena Udrea.
Ministrul a mai spus că una dintre probleme este faptul că procedurile de achiziţii durează şi un an şi jumătate, „lucru care face imposibilă o absorbţie mai rapidă a fondurilor europene“.
OUG nr. 105/2010 pentru aprobarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii a fost publicată în Monitorul Oficial din 25 noiembrie 2010. Prin Program, se vor finanţa atât proiectele noi, cât şi proiectele în continuare, proiecte a căror documentaţie tehnico-economică a fost aprobată conform legislaţiei în vigoare, dar care, din lipsa fondurilor, se află în diverse stadii de execuţie şi nu au fost finalizate. Finanţarea proiectelor prioritare se asigură din sume alocate anual cu această destinaţie din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetele ministerelor de resort, precum şi din alte surse legal constituite, pe baza documentaţiilor tehnico-economice aprobate, conform legislaţiei în vigoare.
În vederea realizării proiectelor cuprinse în anexa la lege, prestatorii, executanţii şi furnizorii pot contracta credite bancare, beneficiind de garanţia statului, în condiţiile legii. Programul va funcţiona pe două componente, prima fiind Infrastructura în domeniul dezvoltării regionale, gestionată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu subprogramele: 10.000 km de drumuri judeţene şi de interes local, modernizarea satului românesc, sistem de canalizare şi epurare a apelor uzate, alimentare cu apă a localităţilor. Cea de-a doua componentă este Infrastructura în domeniul mediului, gestionată de Ministerul Mediului şi Pădurilor, cu subprogramele: Programe multianuale de mediu şi gospodărire a apelor, infrastructura în domeniul gospodăririi apelor, lucrări hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, mărirea gradului şi/sau de siguranţă a barajelor şi reabilitarea şi protecţia zonei costiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII