Acţionarii îşi vor putea tranzacţiona deţinerile la BVB din 25 ianuarie. Analiştii apreciază că preţurile ar putea sări de la 0,4-0,5 lei/acţiune la 0,7-0,8 lei/acţiune imediat după listare, aducând câştiguri substanţiale celor care au cumpărat acţiuni în acest an. Fondul blochează la instanţe înfiinţarea giganţilor energetici Electra şi Hidroenergetica, iar randamentul său poate fi influenţat de politica energetică a guvernului.
Pe 25 ianuarie, acţiunile la Fondul Proprietatea (FP) vor putea fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la categoria I. După listarea la bursă, circa 5.000 de foşti proprietari vor putea să-şi vândă acţiunile în condiţii transparente şi reglementate. FP reprezintă în prezent una dintre marile afaceri din România, având active de 3,7 milioane de euro. Unul dintre riscurile investiţiei în acţiuni FP este cel asociat reorganizării de către guvern a sectorului de producţie a energiei. Politica energetică a guvernului ar putea avea impact negativ asupra investiţiilor FP. Alt risc major este reprezentat de suspendarea frecventă a acţiunilor de la tranzacţionare. Este posibil ca acţiunile FP să fie suspendate temporar de la tranzacţionare dacă fondul înregistrează anumite litigii cu un impact semnificativ asupra activităţii.
De pe 22 decembrie 2010, tranzacţiile cu acţiuni FP la Depozitarul Central au fost suspendate, urmând ca tranzacţiile să se facă după 25 ianuarie la BVB. La finele anului trecut, preţul titlurilor FP ajunsese la 0,4-0,5 lei/acţiune. Analiştii pieţei de capital consideră că listarea la bursă poate fi considerată un succes dacă preţurile pornesc de la 0,7 lei/acţiune. Tot analiştii apreciază că, după listare, preţurile de pornire vor fi de 0,7-0,8 lei/acţiune. În aceste condiţii, cei care au făcut tranzacţii prin intermediul Depozitarului Central îşi pot dubla sau chiar tripla averile.
În altă ordine de idei, administratorul FP, compania Franklin Templeton, a obţinut în instanţă blocarea înfiinţării celor doi giganţi energetici de stat, Electra şi Hidroenergetica. Ieri, FP a obţinut suspendarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din noiembrie 2010, prin care a fost aprobată înfiinţarea Electra. Aceasta, până la judecarea pe fond a dosarului cauzei. Cei de la Franklin Templeton au anunţat încă din noiembrie 2010 că vor vota împotriva celor doi giganţi energetici, deoarece profitabilitatea lor este neclară şi discutabilă pe termen lung.
FP a obţinut în instanţă suspendarea deciziilor AGOA şi în cazul CE Craiova, până când diferendele cu această companie vor fi stinse pe fond.
Fondul Proprietatea blochează Electra şi intră pe Bursă
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei