21.7 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDezastrul imobiliar continuă şi în 2011

Dezastrul imobiliar continuă şi în 2011

Analiştii prevăd scăderi de preţuri între 5 şi 20% în acest an. Băncile şi situaţia economică generală ar putea influenţa preţurile în perioada următoare.

Piaţa imobiliară craioveană va fi blocată şi în 2011, apreciază analiştii. Cu toate că economia s-ar putea să-şi revină în a doua jumătate a acestui an, preţurile de pe piaţa imobiliară nu vor creşte în următorii doi-trei ani, mai spun aceştia. „Pentru 2011, vedem o uşoară scădere (5-10%) a preţului la rezidenţialele vechi, dar o stagnare a tranzacţiilor cu rezidenţiale noi. Piaţa s-ar putea dezmorţi uşor doar în ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor. Cel mai mult ar putea creşte numărul tranzacţiilor cu terenuri industriale“, a spus Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Deblocarea pieţei imobiliare va depinde în bună măsură de mersul economiei. În condiţiile în care şomajul este în creştere, iar sectorul bugetar anunţă noi disponibilizări, nici nu se pune problema unei reveniri. În cele mai multe cazuri, vânzătorii nici nu mai publică preţul de pornire pentru locuinţe, ci aşteaptă oferte. „Aici intră două categorii de persoane. Unele ţin la preţ, pentru că nu au o presiune să vândă şi nu vor vinde până când nu obţin preţul scontat. A doua categorie este sub presiune şi acceptă să negocieze. De obicei, preţul anunţat este cu 10% mai mare faţă de cel pe care şi-au propus să-l obţină“, a explicat Cristian Clenciu.

Preţurile actuale sunt artificiale

Blocajul este menţinut şi de faptul că băncile nu prea mai dau credite, iar preţurile sunt în continuare prea mari pentru puterea de cumpărare actuală a românilor. Potrivit analiştilor, ponderea proprietăţilor bune scoase la vânzare este de sub 10%. Restul de 90% sunt fie scumpe, fie au probleme legale.
Unii analişti văd probleme şi mai mari pentru 2011. Ei susţin că preţurile apartamentelor vechi ar putea scădea şi cu 15-20%. În aceste condiţii, proprietarii fie vor mai lăsa la preţ, fie vor mai aştepta doi-trei ani pentru ca piaţa să-şi revină. Pe de altă parte, preţul locuinţelor poate fi influenţat de bănci, care scot pe piaţă apartamentele executate silit. Analiştii spun însă că bancherii se tem să scoată masiv pe piaţă locuinţe executate, de teamă să nu scadă preţurile şi să-şi devalorizeze astfel ipotecile. Aşadar, pentru cei care vor să investească în imobiliare, ofertele băncilor sunt cele mai bune de urmărit.
Şi preţurile chiriilor au scăzut în ultima perioadă, iar pentru 2011 analiştii apreciază o scădere de cel puţin 10%. Criza de pe piaţa imobiliară se va apropia de sfârşit abia la şase luni după ce criza economică generală se va termina, mai apreciază analiştii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII