8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile doljene au câştigat procesele pe OUG nr. 50

Băncile doljene au câştigat procesele pe OUG nr. 50

Două bănci au desfiinţat în instanţă ceea ce clienţii considerau „comisioane ilegale“. Zilele acestea, Protecţia Consumatorilor verifică toate băncile care activează pe teritoriul Doljului, pentru a vedea dacă noile contracte de credit respectă prevederile OUG nr. 50/2010, care se mai aplică doar la împrumuturile noi, nu şi la cele vechi.

Clienţii băncilor care s-au adresat instanţelor pentru a şterge comisioanele aberante introduse de instituţiile de credit au rămas cu buza umflată. După ce băncile au câştigat la nivel naţional în faţa clienţilor, a venit rândul celor care activează pe teritoriul Doljului să câştige lupta cu comisioanele bancare. De data aceasta, BCR şi Volksbank au confirmat pentru GdS că au câştigat în faţa Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Dolj, instituţie care stabilise că băncile nu respectau OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. „Băncile au câştigat la prima instanţă împotriva noastră, astfel că s-au anulat procesele-verbale ale Protecţiei Consumatorilor prin care se constata că nu se respecta OUG nr. 50/2010, şi anume că unele bănci introduceau comisionul de risc în comisioanul de administrare sau că introduceau o anexă la contractul de credit, ceea ce la vremea aceea era contrar OUG nr. 50. Acum, ordonanţa se aplică doar creditelor noi“, au declarat ieri reprezentanţii CJPC Dolj. Motivul pentru care au câştigat instituţiile de credit în instanţă este acela că procesele-verbale ale Protecţiei Consumatorilor rămăseseră fără obiect, pentru că prin Legea nr. 288/2010 s-a stabilit  ca OUG nr. 50 să nu se mai aplice creditelor vechi, ci numai celor noi. Astfel că şi clienţii care au dat băncile în judecată pentru OUG nr. 50/2010 ar putea rămâne fără obiect.

Băncile rămân cu comisioanele aberante

Cu alte cuvinte, băncile vor putea percepe în continuare comision de risc la creditele vechi, mascat sub comisionul de administrare a creditului, din moment ce nici un act normativ nu mai anulează acest lucru. Oamenii care nu au semnat actele adiţionale anul trecut mai au la dispoziţie mai puţin de o lună (până pe 2 martie) să discute cu banca să vadă ce anume li se aplică şi ce nu.

Credite noi, controale noi

Comisarul-şef al CJPC Dolj, Gheorghe Marinescu, a declarat, pentru GdS, că în aceste zile instituţia efectuează controale la toate băncile care activează pe teritoriul judeţului. „Verificările vizează doar contractele noi de credit, să vedem dacă respectă OUG nr. 50/2010, să vedem dacă au numărul corect de comisioane introduse, dacă au clauze ciudate şi altele“, a declarat comisarul-şef, Gheorghe Marinescu. Din verificările de până acum nu s-au găsit nereguli în încheierea noilor contracte de credit de către bănci, spun reprezentanţii CJPC Dolj. Acţiunea se desfăşoară în toată ţara, până la sfârşitul acestei săptămâni.

A scăzut numărul reclamaţiilor

Doljenii nu mai reclamă băncile la Protecţia Consumatorilor în ritmul în care o făceau anul trecut. Dacă, în partea a doua a anului 2010 (după apariţia OUG nr. 50), fuseseră câteva sute de reclamaţii, de la 1 ianuarie 2011 şi până ieri se înregistraseră doar 12 sesizări de la consumatorii de credite. Oamenii reclamă aceleaşi comisioane aberante la creditele vechi, în ciuda faptului că OUG nr. 50 nu se mai aplică respectivelor împrumuturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII