Consiliul Judeţean Gorj a adoptat o hotărâre prin care se interzic comercializarea, deţinerea şi distribuirea etnobotanicelor la mai puţin de doi kilometri de unităţile de învăţământ, lăcaşurile de cult, parcuri, locuri de agrement etc.
Consilierii judeţeni au interzis comercializarea produselor etnobotanice în apropierea instituţiilor şi spaţiilor publice din judeţul Gorj. Astfel, la iniţiativa a şapte consilieri judeţeni a fost votată în unanimitate hotărârea privind adoptarea unor măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a tineretului din judeţul Gorj. Potrivit articolului numărul 1 din hotărârea amintită, se interzic comercializarea, deţinerea şi distribuirea plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, de orice fel, care aduc atingere dezvoltării fizice şi morale a tinerilor sau pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, ordinea şi liniştea publică, altele decât cele al căror regim juridic este reglementat prin legislaţia în vigoare, pe o rază de 2.000 de metri faţă de unităţile de învăţământ şi alte spaţii destinate procesului de învăţământ. Pe lângă şcoli se adaugă bazele şi complexurile cultural-sportive, parcurile şi locurile de agrement, unităţile de cult, pieţele sau spaţiile de cazare pentru studenţi şi elevi. În zonele stabilite se interzice distribuirea sau oferirea gratuită de eşantioane ale plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope de orice fel.
Interdicţie pentru toate categoriile de substanţe
Interdicţia se aplică şi oricăror derivaţi compuşi sau amestecuri conţinând una sau mai multe plante şi/sau substanţe stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope care aduc atingere dezvoltării fizice şi morale a tinerilor sau pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, indiferent de procentul în care se regăseşte substanţa activă, de starea fizică în care se află, de modul de divizare în unităţi de administrare, disimulate, falsificate sau contrafăcute, precum şi a celor care au altă destinaţie de utilizare decât cea pentru care sunt etichetate spre a fi comercializate (sare de baie, îngrăşământ de plante etc.).
Totodată, se interzic reclama şi publicitatea de orice fel pe teritoriul judeţului Gorj pentru plantele, substanţele şi preparatele menţionate. Nerespectarea prevederilor hotărârii adoptate de Consiliul Judeţean Gorj se sancţionează cu amendă de până la 2.500 de lei.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către împuterniciţii preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, primarilor unităţilor administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Gorj şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj.
Hotărârea are caracter normativ, cu aplicabilitate la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Gorj, este supusă publicităţii şi se va comunica pentru a fi dusă la îndeplinire:
– Direcţiei Juridice, Administraţie Publică Locală şi Transport Public Judeţean din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Gorj;
– primarilor unităţilor administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Gorj;
– Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj;
– Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Gorj.