9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Băieţii deştepţi“ din imobiliare

„Băieţii deştepţi“ din imobiliare

În timp ce la Dolj procesele legate de TVA la imobiliare sunt câştigate de persoanele fizice, la Timiş a „învins“ Fiscul

Craiovenii care au construit şi vândut apartamente, case şi terenuri pe persoană fizică, în scop economic, şi care datorau statului zeci de milioane de lei sub formă de TVA au început să câştige procesele intentate Fiscului. Dezvoltatorii imobiliari cer în instanţă anularea actelor încheiate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj prin care li se impută TVA în sumă de 18 milioane de lei, plus dobânzi şi majorări de întârziere de 11 milioane de lei, potrivit directorului adjunct al Fiscului doljean, Ioan Filipescu. El a precizat că, în Dolj, sunt „139 de cazuri de persoane fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare în scop economic şi care datorează statului TVA de 18 milioane de lei, fără accesorii. Dintre acestea, 18 persoane s-au adresat instanţelor de judecată şi două dintre ele au câştigat definitiv“. Restul persoanelor care nu au încă procese cu DGFP Dolj fie au contestat pe cale administrativă, fie şi-au plătit TVA-ul cu care le încărca Fiscul. Cele mai multe dosare sunt din 2010, în special pentru tranzacţii cu terenuri şi case. „Potrivit Codului Fiscal, este plătitoare de TVA orice persoană care efectuează tranzacţii imobiliare în scop economic (comercial) mai mari de 35.000 de euro, echivalent în lei“, a afirmat Ioan Filipescu. 

Cine a câştigat în instanţă

Fiscul spune că, în două dosare, persoane fizice doljene au câştigat în faţa Fiscului „definitiv şi irevocabil“, cu toate că, în Timiş, statul a câştigat într-un dosar în faţa celor cu afaceri imobiliare, iar decizia Curţii de Apel Timiş, rămasă definitivă, poate fi folosită de organele fiscale doljene. În dosarul de la Timiş, Fiscul local a dovedit că tranzacţiile imobiliare erau efectuate în scop economic de persoanele fizice. În Dolj, pe lângă cei doi dezvoltatori care au câştigat în instanţă, un al treilea a reuşit suspendarea cauzei până se soluţionează alt dosar, mai exact, o excepţie de neconstituţionalitate, au spus specialiştii Fiscului. Cei doi care au câştigat procesele pe TVA în faţa DGFP Dolj sunt notarul Simona Furtună şi directorul Allianz-Ţiriac, Constantin Cornel Udrea. Contactaţi telefonic de GdS, cei doi nu au dorit să dezvăluie care au fost motivele invocate de ei, astfel încât instanţa să le dea câştig de cauză. Procese cu statul mai au şi alte persoane cunoscute din Dolj: Ion Enache, Răzvan Ţugui, Ştefan Cherciu şi alţii.

Cum au devenit datori la stat

În anul 2009, Fiscul s-a gândit că oamenii care efectuaseră tranzacţii imobiliare de ani buni ar fi trebuit să achite la stat TVA aferentă respectivelor tranzacţii efectuate de persoane fizice. Aici au apărut disputele. Dezvoltatorii imobiliari crezuseră că efectuând tranzacţiile pe persoană fizică vor păcăli Fiscul. Aşadar, DGFP Dolj i-a pus la plată din urmă, chiar şi din 2007, oamenii contestând că Fiscul nu i-a executat ani întregi, ci s-a trezit să ceară TVA din urmă abia când piaţa imobiliară era în declin. La vremea respectivă, activitatea de descoperire a TVA de plată a luat amploare în ţară, ANAF insistând ca persoanele fizice care au făcut tranzacţii repetate să achite la stat TVA la imobiliare, ele având restanţe vechi chiar şi de trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII