9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul doljean vinde zarzavaturi

Fiscul doljean vinde zarzavaturi

 Pe listă figurează varza, pătrunjelul, usturoiul şi morcovii

Nu este o glumă. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj chiar vinde zarzavat, legume, fructe, flori, uneori şi brânzeturi şi alte produse perisabile confiscate de Garda Financiară, de poliţie sau de alte instituţii cu atribuţii în acest sens. Pe lângă controalele în mediul de afaceri şi grija pentru banii contribuabilului, Fiscul are şi atribuţii de valorificare rapidă a bunurilor confiscate sau sechestrate de către alte organe de control.

Fiscul vinde zarzavat

Cele mai recente vânzări de legume şi fructe operate de Finanţele doljene sunt chiar de luna aceasta. Finanţiştii „s-au confruntat“ cu 20 de tone de portocale, un camion cu brânză şi zeci de tone de zarzavaturi şi fructe. Anul trecut, Finanţele doljene au fost nevoite să vândă rapid diverse produse perisabile: flori, verdeţuri, mezeluri, peşte şi carne. Directorul DGFP, Eugen Călinoiu, spune este o treabă serioasă valorificarea acestor produse perisabile, pentru că ele trebuie comercializate rapid. „Recent, cei de la Investigarea Fraudelor au confiscat zarzavaturi, iar cei de la Gardă au descoperit un tir de portocale fără acte de provenienţă. A trebuit ca noi să le vindem rapid, să nu se strice marfa. Am chemat inspectori de la Direcţia Sanitar-Veterinară să verifice portocalele şi un camion cu brânză şi să spună dacă pot fi comercializate. După ce ne-au dat OK-ul, noi am emis factura. În asemenea cazuri nu se poate face licitaţie“, a explicat Călinoiu.
Oamenii Fiscului spun că ei nu manevrează marfa, ci doar emit factură şi încasează banii, în termen de cinci zile de la vânzare. Potrivit DGFP Dolj, mărfurile perisabile s-au comercializat prin firme ca Samandag, Al Trans şi altele.

Cine selectează firmele?

Este o afacere pentru firmele care preiau marfa confiscată şi o revând. Dar cum sunt alese firmele? „Acesta este atributul Finanţelor. Noi mergem cu ei, le arătăm marfa, punem banda albastră pe ea şi asta este tot“, a spus comisarul-şef al Gărzii Financiare Dolj, Cornel Corcoveanu. Şeful Fiscului îl contrazice, spunând că, în cazul mărfurilor perisabile confiscate, Garda Financiară trimite la Finanţe inclusiv nota de recepţie a mărfii de la firma la care s-au lăsat produsele respective spre comercializare. „Doar în cazul bunurilor sechestrate şi al mărfurilor neperisabile stabilesc Finanţele firmele prin intermediul cărora se fac vând produsele. Se face o comisie care stabileşte preţul de vânzare, se organizează licitaţii… Dar la mărfurile perisabile confiscate, firmele care comercializează sunt indicate de către instituţiile care au confiscat marfa“, a adăugat Călinoiu.

ANAF verifică valorificarea bunurilor

Chiar în această perioadă, Finanţele, Garda Financiară şi Vama sunt supuse unui control de audit, dictat direct de ANAF, care are ca obiect procedurile de valorificare a produselor perisabile, a spus directorul Eugen Călinoiu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII