-1.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024

Fiscul caută lăutari

Finanţele cer impresarilor, instituţiilor de cultură şi restaurantelor să declare cu ce artişti au contracte încheiate. Interpreţii, instrumentiştii sau alţi artişti care nu şi-au declarat veniturile la stat vor fi obligaţi de Fisc să plătească impozite ca toţi „muritorii“ de rând.

Administraţia Financiară a Municipiului Craiova caută lăutarii din localitate pe la toate instituţiile de cultură şi prin restaurante. „Au fost notificate toate organismele culturale din Craiova, am făcut corespondenţă şi cu cele de impresariat artistic din Bucureşti. Sunt vizate toate persoanele care sunt interpreţi sau artişti şi alţii care obţin venituri din proprietate intelectuală, care trebuie să plătească impozit de 16% pe venitul realizat“, a precizat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. El a adăugat că pentru veniturile realizate în anul 2011 se poate face impunerea la norme de venit, dar pentru cele realizate în acest an, impunerea se face în sistem real. Ce presupune acest lucru? „În termen de 15 zile de la obţinerea venitului, interpretul trebuie să vină să declare venitul la Fisc şi să se înregistreze ca persoană care obţine venituri din proprietate intelectuală“, a răspuns directorul adjunct al Finanţelor doljene. După ce sunt identificaţi, maneliştii vor primi acasă scrisori de la Fisc şi vor fi „invitaţi“ să îşi achite impozitele datorate statului, inclusiv pe anii din urmă.
Urmează ca restaurantele din Craiova să primească notificări similare de la Fisc şi să spună cu ce formaţii şi interpreţi au contracte încheiate pentru nunţile şi botezurile pe care le organizează.

Doar şapte interpreţi în Craiova?

Directorul executiv al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu, a declarat că există înregistraţi la Administraţia Fiscală craioveană doar şapte interpreţi din municipiu care şi-au declarat veniturile din spectacole, nunţi, botezuri şi alte evenimente. „S-au făcut solicitări inclusiv la Bucureşti, la casele de discuri. Am solicitat ca DGFP Bucureşti să ceară televiziunilor centrale cu ce interpreţi din Craiova au contracte încheiate“, a spus Călinoiu. În tot judeţul sunt 18 interpreţi care îşi declară impozitele la Fisc. Restul sunt evazionişti. La Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, până la începutul lunii noiembrie 2011 erau înregistraţi doar 18 interpreţi care plăteau impozite pentru prestaţiile lor la nunţi, botezuri şi alte evenimente. Veniturile anuale declarate la Fisc de primii trei artişti – cel mai bine plătiţi din Dolj – sunt de 22.300 de lei, 13.900 de lei şi 11.300 de lei. Primul câştigă, în medie, 1.858 de lei pe lună.

Cine verifică lăutarii?

Şeful Fiscului spune că vor face şi verificări, dacă va fi nevoie „la faţa locului“, adică în restaurantele în care cântă diverse formaţii. „Au fost identificate 25 de restaurante în Craiova care organizează nunţi, botezuri şi alte evenimente. Trebuie să aibă contracte cu diverse formaţii, cu interpreţi“, a spus Călinoiu. Numai că, nunţile sunt, de regulă, sâmbăta şi duminica, iar Fiscul nu lucrează în weekend.

Maneliştii îşi pot face Întreprindere Individuală

Ca şi procedură, interpreţii, maneliştii, balerinii, dansatorii şi alţi artişti trebuie să depună la Fisc o declaraţie estimativă de plăţi anticipate şi să achite în avans suma pe care evaluează ei că o vor încasa din prestaţiile lor într-un an. Specialiştii Fiscului susţin că, la final de an, persoana în cauză depune Declaraţia 200 în care precizează suma exactă încasată de artist anul trecut şi astfel se face regularizarea (cine a plătit mai mult va avea de încasat de la stat, iar cine a plătit mai puţin decât suma reală va avea de plată către Fisc). Directorul adjunct Mihai Antonescu a precizat că interpreţii pot să îşi deducă şi cheltuieli ca orice entitate economică, dar pentru aceasta trebuie să îşi înfiinţeze fie Întreprindere Familială (IF), fie Întreprindere Individuală (II). Diferenţa între ele constă în faptul că pe ultima poţi avea şi angajaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS