-5.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Moştenirea lui Solomon

Primarul Antonie Solomon a făcut ieri ultima vizită de lucru pe şantiere, pentru a le prezenta jurnaliştilor investiţiile pe care i le lasă viitorului edil-șef Olguţa Vasilescu

Pregătindu-se să-i predea Olguţei Vasilescu mandatul de primar al Craiovei, Antonie Solomon a făcut ieri un ultim tur al şantierelor din municipiu. Nu singur, ci cu o droaie de ziarişti, cărora le-a arătat ce lasă urmaşei sale la funcţia de primar. „Patru ani de acum încolo are ce munci, pentru că va trebui să continue lucrările pe care le-am început eu. Oricum, de la guvern nu va primi nici un leu pentru alte investiţii, pentru că nici guvernul nu are de unde să dea“, a spus Solomon.

„Investiţia la care ţin cel mai mult“

Prima oprire în acest „tur de onoare“ al şantierelor a fost la Centrul Multifuncţional din cartierul Romaneşti. Pe locul fostului târg se construieşte cu fonduri europene un enorm Pavilion Expoziţional, cu peste 6.700 mp de spaţii de expunere în interior. Clădirea, comparabilă ca mărime cu Pavilionul Expoziţional de la Romexpo Bucureşti, costă circa 87,4 de milioane de lei şi este realizată de firmele Recon, Mitliv şi Romelectro. Termenul de finalizare a fost fixat pentru sfârşitul anului 2013, însă constructorii au promis că vor termina lucrarea spre sfârşitul anului în curs.
Pe şantier se lucra în ritm alert, inclusiv la finisajele interioare, fiind în curs de montare şi sistemul de aer condiţionat. Totodată, se fac pregătiri şi pentru montarea panourilor exterioare din sticlă şi a acoperişului transparent care vor îmbrăca această clădire.
„Este investiţia la care ţin cel mai mult. Mulţi o contestă, considerând că nu ne trebuia aşa ceva, dar Craiova aşa creşte, atât pe plan comercial, cât şi prin crearea de noi locuri de muncă. Această investiţie poate fi finalizată în luna decembrie, sunt extraordinar de mulţumit de aceste firme, care au reuşit să ia avans un an faţă de graficul iniţial de lucrări“, a spus Solomon.
Tot cu fonduri europene se vor mai construi pe aceeaşi platformă un centru de dezvoltare tehnologică şi excelenţă în afaceri (4,5 milioane de lei), un Business Center (cinci milioane de lei) şi un centru de sprijin al IMM-urilor şi al institutelor de cercetare şi inovare (4,1 milioane de lei).

Biciclete în loc de căruţe

Următoarea oprire a fost Sala Polivalentă. Până acolo, însă, jurnaliştii au fost plimbaţi pe bulevardul Râului, o arteră ce arată ca după bombardament, mărginită de palate cu turnuleţe, cu Merţane şi căruţe parcate în faţă şi cu tone de gunoaie aruncate în apa împuţită a canalului colector descoperit de pe mijlocul străzii.
Eugen Georgescu, directorul Zonei Metropolitane Craiova, n-a uitat să menţioneze că şi acest bulevard va fi reabilitat tot cu fonduri europene, va fi casetat până la intersecţia cu strada Popoveni, iar pe mijloc, între cele două sensuri de mers, va fi amenajat un părculeţ cu pistă pentru biciclişti. Apoi a amintit de Water Parc, o grandioasă investiţie de 86 de milioane de lei care se va face în Lunca Jiului, chiar în vecinătatea Parcului Tineretului.
Zona a fost contestată de mulţi, datorită faptului că se află prea aproape de groapa de gunoi a oraşului, iar mirosul i-ar putea îndepărta pe cei interesaţi să-şi petreacă timpul liber aici.
„Mutarea gropii ecologice de pe locaţia actuală era una dintre cele mai stringente măsuri, pe care am cerut-o de mult. Însă, până acum, nu s-a mutat şi nici n-o să se mute. Dar nici n-o să miroasă dacă o exploatezi cum trebuie. Acolo poţi să plantezi o livadă, poţi să colectezi şi să utilizezi biogazul, aşadar depinde de modul de exploatare“, a precizat Solomon.

„Simt un mare regret“

Primarul încă în funcţie şi cortegiul său de jurnalişti au poposit apoi la Polivalentă, unde – surprinzător! – angajaţii Delta ACM ‘93 Bucureşti, dispăruţi săptămâni întregi de pe acest şantier pentru a se ocupa de asfaltările de prin cartiere, s-au întors acum la lucru, pentru a amenaja parcările şi aleile din jurul sălii.
„Sala Polivalentă va fi gata cam pe 15 iulie sau poate la începutul lunii august. Regret că n-o inaugurez eu! E un colos care va înghiţi bani mulţi, dar Craiova trebuie să aibă o asemenea sală. Probabil că 1-1,2 milioane de lei se vor cheltui anual cu întreţinerea ei, dar va fi extraordinară pentru sporturile de sală, care vor avea ocazia să renască în oraşul nostru“, a menţionat Solomon.
Edilul încă în funcţie a ţinut să precizeze că marea majoritate a investiţiilor pe care le-a început în ultimii ani în Craiova se datorează sprijinului acordat de doi minişti PDL.
„Să ştie şi cei care vin şi vor tăia panglicile la inaugurare că toţi aceşti bani care au venit prin Planul Integrat de Dezvoltare au fost «oferiţi pe tavă» Craiovei de doi miniştri: Vasile Blaga şi Elena Udrea. În 2009, semnam cu Elena Udrea acel contract de 96 de milioane de lei, iar Vasile Blaga a fost cel care ne-a dat bani pentru Sala Polivalentă, că, dacă era după Borbely, mai stăteam încă 20 de ani. Recunosc că simt un mare regret, la câte drumuri am bătut la Bucureşti să obţin selectarea Craiovei printre cei şapte poli de creştere ai României, să demarez proiectele, iar acum să privesc din exterior. Dar nu acuz pe nimeni, craiovenii şi-au făcut datoria, iar eu le mulţumesc celor 51.000 de oameni care m-au votat“, a menţionat primarul.

Două luni pentru pasaj

Periplul a continuat pe strada Brestei. „Autostrada Brestei, cum îmi place mie să-i spun, este aproape de finalizare – săptămâna viitoare se va turna ultimul strat de asfalt şi va fi gata. Urmează să fie reabilitată strada Pelendava, apoi străzile Amaradia, Olteniei, Tineretului, iar la urmă Toamnei, unde se va face mai întâi canalizarea, tot cu finanţare europeană, prin POS Mediu“, a menţionat Solomon.
În Craioviţa Nouă, cel care ocupă încă funcţia de edil al Băniei a prezentat jurnaliştilor faza avansată a lucrărilor de pe bulevardele Tineretului şi Olteniei, unde a început deja turnarea ultimului strat de asfalt, semn că lucrarea se apropie de sfârşit.
„În campanie am fost criticat că m-am ocupat prea mult de Craioviţa Nouă. În schimb, votul a fost invers. Acum nu mai ştiu dacă e bine sau nu să faci ceva pentru acest cartier ca să fii votat“, a spus – mai în glumă, mai în serios – Antonie Solomon.
Cum era de aşteptat, ultima oprire a fost la pasajul suprateran din Valea Vlăicii, construcţie care se afla inclusiv pe sigla sub care Solomon candidase pentru un nou mandat. Edilul i-a felicitat pe şefii de şantier, spunând că „fără dânşii mai dura încă vreo doi ani pasajul“.
„Mai avem de lucru cam o lună şi jumătate, maximum două“, a menţionat ing. Gabriel Nicolau, directorul Agenţiei Poduri din cadrul Societăţii de Construcţii în Transporturi (SCT) SA Bucureşti.
Primarul a bătut la pas tot pasajul. S-a oprit la un moment dat şi, privind de sus împrejurimile, le-a explicat celor din jur că e mulţumit pentru că lasă ceva în urma sa. Zic unii că ar fi văzut atunci în ochii lui şi câteva lacrimi. Poate de la praf. Sau poate…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS