9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCurtea de Arbitraj Dolj, relansată

Curtea de Arbitraj Dolj, relansată

Firmele care au de recuperat anumite debite de la partenerii de afaceri pot apela la serviciile Curţii de Arbitraj Dolj, pentru soluţionarea mai rapidă a litigiului şi cu costuri mai reduse. Dar, atenţie! Puteţi beneficia de servicii de arbitraj doar dacă aveţi o clauză compromisorie stipulată în contractul comercial încheiat cu partenerul de afaceri şi dacă acesta acceptă arbitrajul, în locul instanţei clasice. 

Serviciile Curţii de Arbitraj Dolj au fost reluate în această toamnă, iar activitatea se va desfăşura cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie a judeţului Dolj și al Universității din Craiova. În prezenţa unor oameni de afaceri doljeni, a unor personalităţi ale lumii academice şi juridice, respectiv oficialităţi din administraţia publică locală, ieri, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, a avut loc ceremonia de relansare a Curţii de Arbitraj Dolj. Serviciile de arbitraj se adresează companiilor doljene care au nevoie de rapiditate în soluționarea litigiilor comerciale. Curtea de Arbitraj Dolj „se vrea o alternativă rapidă la un sistem de justiţie supraîncărcat“, a precizat Cristian Dobre, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj. „Mulţi dintre dumneavoastră aţi ajuns, probabil, în instanţă pentru recuperarea unor debite. Aţi constatat cu toţii că procedeul este lent, cu multe căi de atac. Dar multe aspecte ale afacerii noastre nu ne permit să aşteptăm atât de mult pentru recuperarea unor debite. De aceea, Curtea de Arbitraj Dolj se constituie ca o alternativă a sistemului judiciar de stat, cu avantajul unor costuri reduse şi cu o durată mai mică de soluţionare. În contextul actual economic, aceste lucruri sunt foarte importante“, a adăugat preşedintele CCI Dolj, Cristian Dobre. Arbitrii care judecă o cauză sau alta în cadrul Curţii de Arbitraj sunt practicieni în domeniul litigiilor comerciale. „Pe lista de arbitri postată pe site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj veţi găsi decani ai facultăţilor de drept din Bucureşti, Timişoara, Piteşti, Sibiu şi avocaţi din barourile din diverse judeţe. În plus, graţie domnului Cristian Dobre, la noi există o autonomie a Camerei de Comerţ faţă de Curte, în sensul că regulamentul nostru interzice CCI să numească arbitri, chiar dacă în alte locuri din ţară se întâmplă acest lucru. Un arbitru poate fi schimbat oricând, printr-o decizie (…)“, a precizat preşedintele Curţii de Arbitraj Dolj, Gabriel Olteanu. Judecătoarea Nicoleta Ţăndăreanu, de la Curtea de Apel Craiova, a menţionat că instanţa pe care o reprezintă intenţionează să încheie un protocol de colaborare cu Curtea de Arbitraj Dolj pentru a organiza seminarii pe tema arbitrajului. Instanţa poate fi degrevată de o serie de dosare care s-ar putea rezolva prin arbitraj.

Avantaje şi dezavantaje

Avantajele Curţii de Arbitraj sunt multiple. În primul rând, soluţionarea litigiului durează maximum cinci luni. Procedura de judecată se desfăşoară mult mai rapid, permiţând soluţionarea eficientă a raporturilor litigioase dintre părţi, susţin specialiştii de la Curtea de Arbitraj Dolj. Costurile sunt mai reduse decât la un proces clasic, în instanţă. Preşedintele Curţii de Arbitraj Dolj, Gabriel Olteanu, a precizat că la Dolj, taxele percepute mediului de afaceri pentru serviciile de arbitraj sunt cu 50% mai mici decât cele practicate de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti. Grila cu taxele este publică pe site-ul CCI Dolj, iar acestea sunt direct proporţionale cu valoarea litigiului care trebuie recuperat. Dezavantajele sunt acelea că hotărârile Curţii de Arbitraj pot fi atacate în instanţă. Cazurile în care sunt anulate aceste hotărâri ţin de chestiuni de încheiere a hotărârilor. „Motivele de nulitate a hotărârilor Curţii de Arbitraj au fost următoarele: dacă hotărârea arbitrară a fost încheiată de doar doi arbitri, faţă de trei cât este necesar; dacă nu este completă sau lipseşte exact partea în care este obligat «X» să plătească o sumă către «Y»; dacă hotărârea este absurdă sau contravine legii“, a explicat avocatul Lavinia Tumbăr. Din păcate, creditorii care doresc să recupereze debite de la firme care au intrat în insolvenţă nu pot apela la servicii de arbitraj comercial. Dar tocmai că rolul Curţii de Arbitraj este acela de a soluţiona o serie de litigii comerciale înainte ca partenerii de afaceri să intre în insolvenţă sau creditorii să se adreseze instanţelor.

Care este procedura

Managerii şi oamenii de afaceri prezenţi la eveniment au întrebat cum pot beneficia de arbitraj comercial şi cum pot avea încredere în astfel de servicii. Gabriel Olteanu a răspuns că fiecare dintre părţi trebuie să îşi aleagă un arbitru, iar aceştia cad de comun acord asupra unui al treilea arbitru, care trebuie să fie neutru. Dacă nu cad de acord, atunci se alege al treilea arbitru prin tragere la sorţi. O hotărâre a Curţii este validă doar dacă ambii parteneri sunt de acord cu soluţia. De asemenea, arbitrajul se poate aplica doar dacă ambele firme (debitor şi creditor) doresc să aplice această formă de jurisdicţie alternativă. Practicienii în drept comercial prezenţi la relansarea Curţii de Arbitraj Dolj au menţionat ieri că pentru a se putea ajunge la o astfel de formă de soluţionare a unui litigiu între părţi este nevoie ca în contractul comercial încheiat între cei doi să existe o clauză compromisorie (sau convenţie arbitrară) stipulată în contractul comercial semnat şi agreat de cele două părţi pentru afacerea perfectată înainte de a ajunge la litigiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS