Are 38 de ani şi este de profesie inginer agronom. A pornit în afaceri încă din studenţie, în urmă cu 17 ani. De atunci şi până acum, firma sa, Solvent Com SRL, a ajuns la afaceri substanţiale în domeniul comerţului cu îngrăşăminte chimice, dar şi în agricultură, cu cultivarea cerealelor, activitate pe care o practică pe o suprafaţă de 2.700 de hectare. Businessul lui s-a dezvoltat pas cu pas, iar, în prezent, Mihai Stancu combină cu succes profitul din cele două activităţi economice. Anul trecut, Solvent Com SRL a ajuns la o cifră de afaceri de 17 milioane de lei şi la un profit substanţial, de 1,6 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Firma are numai opt angajaţi, în mare parte tractorişti şi şoferi de tir. „Le dau salarii de 2.000 de lei pe lună, inclusiv la tractorişti, dar şi muncesc destul de mult. Trebuie să motivezi oamenii din echipă“, spune Mihai Stancu. Cele mai mari realizări ale omului de afaceri sunt două. „În primul rând, am dezvoltat o afacere care nu poate fi afectată de nici o criză mondială, iar, în al doilea rând, faptul că au ajuns băncile să aibă încredere în mine. Şi partenerii de afaceri au încredere“, susţine Stancu. Compania Solvent Com SRL plăteşte în avans îngrăşămintele chimice achiziţionate de la furnizori de pe piaţa internă. „Ca să fii competitiv în domeniul comerţului cu îngrăşăminte, trebuie să achiziţionezi pachete cât mai mari de îngrăşăminte (…). Avantajul meu faţă de concurenţă este acela că eu deţin mijloace de transport (tiruri) şi spaţii de depozitare autorizate“, a explicat antreprenorul craiovean. În domeniul agriculturii pure, Mihai Stancu lucrează terenuri arendate din comunele Moţăţei, Perişor şi Galicea Mare, dar are şi în proprietate circa 1.300 de hectare. „Tehnologia s-a dezvoltat în ultimii ani. Nu se mai face activitate din punct de vedere fizic în agricultură, ci doar cu utilaje“. Acest sector important al economiei are nevoie de capitaluri atrase. Firma Solvent foloseşte atât capitaluri proprii, cât şi atrase de la instituţiile de credit. „Din păcate, a fost o problemă cu creditarea pentru agricultură pe perioada crizei, dar acum băncile şi-au dat seama că şi-au luat o palmă cu creditarea pentru imobiliare şi au înţeles că trebuie să investească în producţie şi în agricultură“, a spus omul de afaceri craiovean.
Marea durere: lupta cu statul pentru TVA
Ca şi vicepreşedinte al asociaţiei Producătorilor Agricoli din Dolj, dar şi ca întreprinzător local în agricultură, Mihai Stancu are o mare nemulţumire: „Statul întârzie nejustificat rambursarea TVA către firmele din agricultură. Eu sunt cu taxarea inversă şi am de recuperat de la stat TVA de 12 miliarde de lei vechi. Eu creditez statul, în condiţiile în care am credite la bănci pe care trebuie să le achit“.
„Învăţământul scoate idioţi pe bandă“
În domeniul în care îşi desfăşoară afacerile, Mihai Stancu susţine că nu găseşte specialişti. De vină ar fi sistemul de învăţământ, care a desfiinţat specializările pe meserii. „În prezent, învăţământul românesc scoate idioţi pe bandă. Aş desfiinţa trei sferturi din liceele teoretice şi aş face licee de meserii, pentru că acestea se cer pe piaţă. De exemplu, eu nu am un inginer agronom. Am avut doi, dar nu au făcut faţă“, a mai spus întreprinzătorul local.