23.4 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriViitorul energiei ieftine: panourile fotovoltaice

Viitorul energiei ieftine: panourile fotovoltaice

O companie italiană specializată în produse pentru utilizarea energiei regenerabile încearcă să pătrundă pe piaţa locală, în asociere cu câţiva craioveni. Ei au povestit de ce este important să investim în energia regenerabilă. Aflaţi din GdS care este costul pentru ca o familie să aibă suficientă energie din alte surse.

Investiţia în panouri fotovoltaice se face o singură dată, după care se recuperează în timp, spun specialiştii unei companii româno-italiene înfiinţate la Craiova, ca o extensie a producătorului din Italia. Giancarlo Tecchio, managerul firmei italiene Pr.En.Al – companie care la noi în ţară figurează sub denumirea Pr.En.Al Ro SRL – a povestit că a ales să investească în Craiova, în primul rând, pentru că partenerii săi de afaceri sunt din zonă, iar în al doilea rând pentru că în Dolj casele sunt expuse o mare parte din zi la soare. În al treilea rând, a venit la Craiova pentru că a observat că în această regiune a ţării există foarte multe autorizări pentru furnizori de energie normală şi regenerabilă, semn că în această zonă a ţării există un consum mare de energie. Panourile solare fotovoltaice (pentru energie electrică), cele solare termice (care se folosesc pentru apa caldă) şi alte astfel de produse se fabrică în Italia şi se livrează în mai multe state europene, printre care şi România. Reprezentanţii firmei spun că ei montează panouri pe acoperişuri, adresându-se atât companiilor, cât mai ales particularilor. Ei susţin că partea proastă este aceea că statul român nu stimulează prea mult investiţiile în energia regenerabilă. „În Italia, panourile fotovoltaice au început să se dezvolte încă din 2001. La ora actuală există panouri de o putere instalată de 16,5 GW, cu o producţie anuală de 18TWh, egală cu 7% din producţia de energie a Italiei, dar acest lucru a fost posibil deoarece în Italia există o schemă de suport din partea statului, numită «Contul energia», prin care sunt sprijiniţi consumatorii cu bani de la statul italian. Pe timpul verii, în Italia se asigură 25-30% din necesarul de energie cu panouri fotovoltaice“, a explicat Giancarlo Tecchio. Managerul Pr.En.Al a mai spus că şi Germania pune accent pe energia regenerabilă, care să reprezinte 100% din consum în 2050 (energie din panouri fotovoltaice, eoliană, geotermală, biomasă şi hidroelectrică). Legislaţia europeană ce vizează energia prevede ca, până în 2020, 20% din energia consumată să fie regenerabilă.
La noi este o chestiune de cultură. Cu greu acceptă oamenii să plătească sume mari de bani din buzunar pentru acest gen de investiţie. „Noi intenţionăm să schimbăm mentalitatea oamenilor, pentru a-i face să înțeleagă că ei nu fac o cheltuială montându-şi panouri solare fotovoltaice, ci fac o investiţie“, a declarat Andra Cicea, reprezentanta firmei din Craiova.

Cât costă să foloseşti energia regenerabilă

Chiar dacă ne gândim că investiţiile în energia regenerabilă sunt investiţii pentru viitor, cine doreşte să achiziţioneze de pe acum panouri fotovoltaice şi panouri solare pentru energie termică trebuie să scoată din buzunar destul de mulţi bani. De exemplu, o familie de patru persoane are nevoie de o instalaţie cu o putere instalată de 3KW. Pentru energie electrică, investiţia este de 7.500 de euro, cât costă panourile fotovoltaice integrate în acoperiş, care să aibă o putere de 3 KW (panourile sunt pe bază de siliciu). Pentru a produce apă caldă, panourile solare termice necesare tot pentru o familie de patru persoane costă între 3.000 şi 5.000 de euro, pentru o instalaţie completă.
Investiţia se recuperează în câţiva ani, pe când consumul de energie electrică/termică în forma clasică înseamnă doar costuri, lună de lună. În ceea ce priveşte panourile solare termice, o instalaţie standard presupune un boiler de 300 de litri. În vară, instalaţia ar asigura necesarul de apă caldă al unei familii cu patru membri, pe când din octombrie şi până în martie, instalaţia are nevoie de o minimă integrare, cu o altă sursă de energie, care poate fi centrala pe gaz. Panourile solare, fie că este vorba despre cele fotovoltaice, fie că este vorba de unele pentru încălzirea apei produse şi montate de Pr.En.Al, au o garanţie de 25 de ani, iar după această perioadă, randamentul lor este de 80%, spune italianul.

Se pot pune panouri şi pe blocuri

Dacă, în principal, panourile fotovoltaice se montează pe acoperişurile caselor, reprezentanţii companiei citate spun că se pot pune şi pe blocuri, dar consumul nu poate fi suficient pentru toţi locatarii.
Pentru o familie este nevoie să se monteze panouri cu siliciu pe o suprafaţă de 5-7 metri pătraţi. Dar pe acoperişul unui bloc, spaţiul este limitat. Se pot monta panouri, dar fiecare familie va avea mai puţină energie electrică decât necesarul.

Energia pământului se poate folosi cu succes
Din rândul energiilor regenerabile face parte şi cea geotermală. Este vorba despre un transfer de energie. „Dacă afară sunt -4 grade Celsius, cum este temperatura astăzi în Craiova, la patru metri sub pământ este o temperatură constantă de +14 grade. Pentru o instalaţie geotermală este nevoie de o pompă de căldură şi nişte tuburi, care să transfere temperatura din pământ în casă, pe timpul iernii, şi invers, pe timpul verii, când afară sunt 40 de grade, iar în pământ este temperatură constantă. În geotermie, cu 1 KW de energie electrică se obţin 5 KW de energie termică. Acei 4 KW în plus ni-i dă pământul“, a explicat Giancarlo Tecchio. O astfel de investiţie depinde de eficienţa energetică a clădirii şi costă între 10.000 de euro şi 30.000 de euro, în funcţie şi de tipul de sol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS