3.9 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFMI a revizuit în scădere estimările privind economia mondială

FMI a revizuit în scădere estimările privind economia mondială

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere, pentru a treia oară în acest an, estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2013 şi 2014, din cauza încetinirii pieţelor emergente şi a recesiunii prelungite din zona euro, se arată în raportul actualizat World Economic Outlook publicat marţi.
Conform celor mai recente prognoze ale FMI, economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 3,1% anul acesta şi de 3,8% anul viitor, după ce în aprilie estima o creştere de 3,3% în 2013 şi de 4% în 2014.
Pentru economiile avansate, FMI a înrăutăţit prognoza de creştere la 1,2% în 2013 şi la 2,1% estimarea pentru 2014. De asemenea, FMI a revizuit în scădere previziunile pentru economiile emergente, la 5% în 2013 şi la 5,4% în 2014. Zona euro ar urma să se contracteze cu 0,6% anul acesta (faţă de 0,3% estimat în aprilie) şi să revină la o creştere de 0,9% anul viitor.
China şi alte economii emergente importante se confruntă acum cu noi riscuri, „inclusiv posibilitatea unei încetiniri a creşterii o perioadă mai lungă de timp“, avertizează FMI.
Avansul economiei mondiale a fost afectat de creşterea volatilităţii pe pieţele financiare şi de majorarea ratelor dobânzilor în statele dezvoltate, de la ultimul raport publicat în aprilie de FMI.
Aşteptata decizie a Rezervei Federale a SUA, de a începe retragerea programului lunar de achiziţionare a bondurilor de Trezorerie şi a obligaţiunilor ipotecare, în valoare de 85 de miliarde de dolari, ar putea duce la ieşiri masive de capital de pe pieţele emergente, avertizează FMI.
„Politica de relaxare cantitativă ar putea fi primul element al apărării împotriva riscurilor la adresa creşterii economiilor statelor emergente şi în curs de dezvoltare, unde inflaţia ar urma să se modereze“, se arată în raportul FMI.
SUA ar urma să înregistreze o creştere de 1,7% în 2013, faţă de 1,9% cât estima FMI în aprilie, şi de 2,7% în 2014, comparativ cu 2,9% anterior. Şi economia Chinei ar urma să crească cu 7,8% în 2013, faţă de 8,1% cât estima FMI în aprilie, şi cu 7,7% în 2014, comparativ cu 8,3%, în timp ce Brazilia ar urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta, faţă de 3% estimat anterior, şi de 3,2% anul viitor, comparativ cu 4% prognozat în aprilie.
În schimb, estimările privind Japonia au fost revizuite în creştere, la 2%, faţă de 1,5% prognozat în aprilie.

Misiune comună FMI-CE  în România,  începând din  17 iulie
 
O misiune comună a Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene se va deplasa la Bucureşti pentru discuţii cu autorităţile române, care vor începe la 17 iulie şi vor continua până la sfârşitul lunii, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice  remis AGERPRES.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a participat pe 9 iulie la reuniunea Consiliului ECOFIN, la Bruxelles, iar la reuniunea extraordinară a Comitetului Economic şi Financiar, care a avut loc înaintea reuniunii Consiliului Ecofin, statele membre au primit favorabil, în unanimitate, solicitarea României pentru încheierea unui nou program preventiv, împreună cu FMI.
„S-a stabilit că o misiune comună FMI-Comisia Europeană se va deplasa la Bucureşti pentru discuţii cu autorităţile române, care vor începe la 17 iulie şi vor continua până la sfârşitul lunii. Decizia oficială privind programul preventiv urmează a fi luată la ECOFIN în 15 octombrie“, precizează comunicatul MFP.
Reuniunea a fost prima la care Croaţia a participat în calitate de stat membru al UE. Ministrul Voinea a salutat aderarea la UE a Croaţiei şi a exprimat sprijinul României pentru programul semestrial al preşedinţiei lituaniene.
De asemenea, ECOFIN a adoptat oficial decizia privind aderarea Letoniei la Zona Euro, ceea ce confirmă atât caracterul deschis al proiectului euro, cât şi interesul statelor noneuro de a adera.
La ECOFIN s-a subliniat faptul că 2013 este primul an în care statele membre din zona euro trebuie să primească acceptul Comisiei Europene pentru proiectele de buget, fapt care atestă întărirea guvernanţei economice în zona euro.
Ministrul Liviu Voinea a avut o serie de discuţii informale cu omologi din state membre, Comisia Europeană şi preşedintele Comitetului Economic şi Financiar, prilej cu care a exprimat şi aprecierea pentru susţinerea acordată solicitării României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS