Restanţele locuitorilor Olteniei către bănci au evoluţii atipice, uneori chiar şocante. În timp ce în Mehedinţi au crescut datoriile în valută cu peste 53 de milioane de lei, într-o singură lună, în Vâlcea, populaţia şi-a achitat, în 30 de zile fix 322,5 milioane de lei din restanţele avute în august către bănci.
Datoriile populaţiei din judeţele Olteniei către bănci continuă să crească de la o lună la alta. Ultima statistică publicată de Banca Naţională a României (BNR), privind creditele în profil teritorial arată că în luna septembrie faţă de august au crescut vizibil datoriile celor din Oltenia la creditele în lei. În cifre absolute, cel mai mare volum al restanţelor îl are Doljul de 261,6 milioane de lei, cu 1,8 milioane de lei mai mult decât în luna august. Dar Doljul este şi judeţul cel mai mare din regiune, care are un volum impresionant de credite (2,398 miliarde de lei). Cele mai mari creşteri ale restanţelor de la o lună la alta la creditele în lei s-au înregistrat în judeţele Gorj şi Olt. În fiecare din cele două judeţe au crescut restanţele cu 4,9 milioane de lei într-o singură lună. Gorjenii au avut în septembrie datorii totale de 99,4 milioane de lei la creditele în lei, iar oltenii nu şi-au plătit ratele scadente şi au ajuns la imensa sumă de 167,4 milioane de lei restanţe. Şi în Vâlcea au crescut restanţele la împrumuturile în lei cu 3,1 milioane, ajungând la 347,4 milioane de lei.
Surpriza cea mai mare vine din Mehedinţi, unde restanţele bancare au scăzut spectaculos în septembrie cu 44,5 milioane de lei. De la 217,7 milioane de lei în august, mehedinţenii au mai rămas cu credite neplătite la termen de 173,2 milioane de lei.
Datori vânduţi în valută
Creditele neperformante în valută au crescut în Dolj, în septembrie faţă de august cu 2,5 milioane de lei, ajungând la 283 milioane de lei, în total. Uşoare creşteri ale restanţelor bancare la împrumuturile în valută s-au întâlnit şi la Gorj şi Olt, fiecare urcând cu 0,8 milioane de lei şi ajungând la 39 de milioane de lei, respectiv 50,3 milioane de lei.
Mehedinţenii cu credite în valută au avut comportamente atipice în septembrie faţă de august. În intervalul respectiv, restanţele lor la împrumuturile în valută (exprimate în moneda naţională) au crescut cu 53 de milioane de lei, de la 87 de milioane în august, la peste 140 de milioane de lei în septembrie.
Vâlcea: restanţele au scăzut brusc la jumătate
O situaţie exact pe dos faţă de cea din Mehedinţi se întâlneşte la Vâlcea, unde populaţia cu credite în valută şi-a redus brusc datoriile la bănci cu 322,5 milioane de lei. Pe site-ul BNR figurează că populaţia din Vâlcea avea datorii de 533,6 milioane de lei în luna august 2013, la creditele în valută către bănci, iar în septembrie 2013, restanţele populaţiei se diminuaseră la 211,1 milioane de lei. Presupunând că nu este o greşeală a BNR de preluare a datelor statistice, o astfel de reducere bruscă a restanţelor se poate datora faptului că vâlcenii au primit valută de la rudele lor din străinătate şi cu acei bani şi-au achitat o parte semnificativă a restanţelor bancare.