6.7 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât primeşte în plus un angajat plătit cu salariul minim

Cât primeşte în plus un angajat plătit cu salariul minim

\n

GdS a efectuat o analiză a evoluţiei salariului minim pe economie. Iată cât primeşte un angajat, în mână, în plus, la leafa din luna ianuarie, dacă este plătit cu salariul minim, şi cât cheltuieşte firma în plus faţă de anul trecut. Faţă de alte state din Europa, suntem pe penultimul loc, după cuantumul salariului minim, puţin mai sus de bulgari.

De la 1 ianuarie 2014 a crescut salariul minim pe economie la 850 de lei brut, mai mult cu 50 de lei faţă de decembrie 2013. Calculat la cursul de schimb de vineri anunţat de BNR, înseamnă că un român plătit cu salariul minim are 187 de euro brut pe lună, începând din ianuarie. Anul acesta, se va mai opera o majorare forţată a salariului minim, în sensul că statul obligă firmele să crească retribuţia minimă lunară acordată angajaţilor. Guvernul a adoptat un act normativ care presupune ca de la 1 iulie 2014, salariul minim brut să urce la 900 de lei pe lună.
Orice creştere a salariului minim pe economie înseamnă bani în plus pentru oamenii care muncesc, contribuţii mai mari plătite de firmele care au asemenea angajaţi, deci şi încasări mai mari la bugetul de stat, ca urmare a majorării sumei la care se aplică impozitele şi contribuţiile. În 2013 şi 2014, statul a aprobat mai multe majorări succesive ale salariului minim pe economie, invocând motivul social. În realitate, o creştere a salariului minim înseamnă încasarea unor bani în plus la bugetul consolidat al statului.
GdS a efectuat o analiză pentru a vedea cu cât creşte, efectiv, salariul încasat de oamenii care muncesc pe minimul pe economie şi cu cât cresc toate impozitele şi contribuţiile plătite de firme, pentru respectivii salariaţi. La o leafă de 800 de lei brut, anul trecut un angajat lua 601 lei în mână, iar în luna februarie 2014, cei care vor încasa salariul minim pe luna ianuarie vor pleca acasă cu 636 de lei. Deci mai mult cu 35 de lei. Contribuţiile angajatului sunt mai mari cu 15 lei faţă de cele calculate anul trecut. Dacă în decembrie 2013, o persoană achita din salariul său (i se reţineau pe stat) contribuţii de 199 de lei, de acum până în iulie, fiecare angajat achită 214 lei. Există şi sume de la angajator care se plătesc lunar la Şomaj, Pensii, Sănătate. Contribuţiile plătite de firmă la vechiul salariu minim erau de 230 de lei, iar acum sunt de 243,94 lei pentru fiecare angajat plătit cu remuneraţia minimă pe economie. Cu alte cuvinte, firmele vor achita în plus cu 14 lei pentru fiecare angajat. Dacă recapitulăm calculul GdS reiese că un angajat va pleca acasă cu 35 de lei mai mult decât în luna anterioră majorării salariului minim, iar statul va încasa în plus de pe urma lui şi a firmei angajatoare 28 de lei pentru fiecare om. Se adaugă şi impozitul pe venitul salariatului şi alte mici taxe. Aşadar, efortul financiar total al firmei (salariu, plus impozite şi contribuţii) pentru un sigur angajat care are minimul pe economie era de 1.030 de lei pe lună în decembrie 2013 şi a crescut la 1.093 de lei pe lună la ora actuală, cu 63 de lei pe lună mai mult decât anul trecut.

Ce spun firmele cu mulţi angajaţi

Evident, orice creştere a salariului minim este o măsură socială. În Dolj există câteva zeci de mii de oameni plătiţi cu salariul minim. La o estimare din anul 2012 a Inspectoratului Teriorial de Muncă Dolj, circa 30% dintre angajaţii din judeţ ar fi plătiţi cu minimul stabilit de lege. Dar toate costurile cu plata contribuţiilor sunt suportate de către firme, care nu şi-au sporit foarte mult profitabilitatea şi afacerile, pentru a-şi permite majorarea costului muncii, majorare impusă de guvern şi nu de businessul în sine. Rene Păsculescu, directorul firmei de pază Civitas, care are 2.100 de angajaţi, dintre care majoritatea sunt paznici, plătiţi cu salariul minim pe economie, a declarat pentru GdS, că majorarea salariului minim se răsfrânge asupra contractelor companiei cu clienţii: „În general, majorarea salariului minim se răsfrânge asupra clienţilor noştri. Salariul angajaţilor este principalul cost al firmei noastre şi, pentru a nu ieşi în pierdere, majorăm tarifele prestate de noi pentru clienţi, acolo unde este cazul. Această creştere a tarifelor ar trebui să fie egală cu creşterea salariului minim, pentru ca noi să putem să suportăm acest cost în plus. De exemplu, dacă salariul minim s-a majorat cu 6,25%, noi creştem cu 6% tarifele pentru clienţi. La unii clienţi nu este cazul, pentru că aceştia alocă bugete importante pentru securitate“, a declarat managerul firmei care are 1.700 de angajaţi care fac pază.

România are unul dintre cele mai mici salarii minime din Europa

Cu toate că majorarea remuneraţiei minime obligatorii reprezintă o povară pentru companii, românii se situează printre cel mai prost plătiţi europeni. Angajaţii din România beneficiază de unul dintre cele mai mici salarii minime din Europa. Potrivit Eurostat, în 2013, România figura cu un salariu minim de 179 de euro pe lună, la vremea respectivă, fiind în coada clasamentului pe Europa, alături de bulgari, care se situau sub noi, cu un salariu minim de 159 de euro pe lună.
În prezent, România are salariul minim de 187 de euro (la cursul de 4,54 lei pe un euro), dar tot penultima din Europa este. Datele Eurostat arată că cel mai mare salariu minim din Europa îl au cei din Luxemburg (1.840 de euro), urmaţi de cei din Belgia (1.502 euro) şi Olanda (1.478 euro). Franţa are un salariu minim obligatoriu de 1.430 de euro pe lună, iar Marea Britanie de 1.190 de euro pe lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS