14 C
Craiova
duminică, 6 octombrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDe la începutul anului agricultorii mehedinţeni au primit ajutoare de 814,05 milioane de euro

De la începutul anului agricultorii mehedinţeni au primit ajutoare de 814,05 milioane de euro

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că de la începutul anului și până în prezent, a autorizat şi efectuat plăţi în conturile beneficiarilor, în valoare de 3,63 miliarde lei (814,05 milioane euro).
Sumele autorizate şi plătite au avut următoarea destinaţie:
1.  Plăţi pe suprafață:
FEGA – Plăţi aferente campaniei SAPS 2013 – 2,57 miliarde lei (577 milioane euro) (plata regulară acordată unui număr de 1.021.615 fermieri din totalul cererilor depuse în Campania 2013 de 1.048.402);
FEGA – Schema de Plată Separată pentru Zahăr  – 25,9 milioane lei (5,80 milioane euro), plată acordată unui număr de 1.072 fermieri;
FEGA – Art. 68-Schema de sprijin în sectorul orezului din zonele defavorizate  – 13,3 milioane lei (2,98 milioane euro), plată acordată unui număr de 16 fermieri;
FEADR + cofinanțare buget național pentru măsurile de dezvoltare rurală din Axa II (M211, 212 și 214) – 73,4 milioane lei (16,5 milioane euro);
Buget naţional – Plăți Naționale Directe Complementare în teren arabil (PNDC1) și Plăți Naționale Directe Complementare pentru sfecla de zahăr (PNDC6) – 569,4 milioane lei (127,6 milioane euro), plată acordată unui număr de 806 mii fermieri.
2. Plăţi pentru măsurile de piaţă:
Măsura de restructurare/reconversie în sector viti– vinicol, ajutorul comunitar pentru furnizarea laptelui în instituțiile școlare, ajutorul comunitar pentru furnizarea fructelor în instituțiile școlare și măsura pentru sprijin financiar acordat pentru Grupuri de producători – 16,3  milioane lei (3,6 milioane euro);
Programele de promovare produse agricole, inclusiv vinurile și restituirile la export – 2,80 milioane lei (651,8 mii euro);
Programul de furnizare de produse alimentare către persoanele defavorizate din România (PEAD) 2013 – 8,09 milioane lei (1,79 milioane euro).
3.   Ajutoare de stat:
Plata naţională directă complementară în sector zootehnic, pentru speciile ovine/caprine – 345 milioane lei (76,6 milioane euro) (plata acordată pentru un număr de 58 mii beneficiari);
Ajutorul de stat în agricultură pentru plata primelor de asigurare – 3,7 milioane lei ( 822 mii euro).

În anul 2014, APIA previzionează a efectua plăți în valoare de 2,5 miliarde euro din care până în prezent s-au efectuat plăți în valoare de 814,05 milioane euro.

Situaţia plăţilor efectuate pentru campania SAPS 2013 se prezintă, conform celor precizate de directorul Centrului Judeţean Mehedinţi, Mihaela Loredana Gherasimescu, astfel:
numărul cererilor depuse – 31.742
numărul cererilor autoriazate la plată – 31.588
suprafaţa totală pentru care s-a acordat sprijin – 184.480 ha
suma autorizată la plată – 151.082.625,41 lei

O alta informaţie de interes comunicată de către director Gherasimescu îi vizează pe posesorii carnetelor de rentă viageră.
Astfel, pentru a intra în posesia rentei viagere cuvenite pentru anul 2013, rentierii trebuie să se prezinte la centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Mehedinti, în perioada 1 martie – 31 august 2014, pentru vizarea carnetelor de rentier agricol.
Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar/curator/tutore, în baza unei procuri.
De asemenea, rentierul agricol trebuie să prezinte următoarele documente:
-carnetul de rentier agricol;
-contractul de arendare;
-actul de identitate în original;
-document coordonate bancare
-decizia de la comisia de expertiză medicală actualizată,  pentru gradele de invaliditate I şi II (dacă decizia nu prevede că dosarul este nerevizuibil), în original şi în copie.
Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul 2013 poate fi încasată de moştenitorii săi, doar dacă, până la 31 august 2014, moştenitorii vor depune la APIA,  carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu), certificatul de deces (original şi copie), actul de succesiune (certificat de moştenitor sau certificat de calitate de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune investită cu formula ,,definitivă şi irevocabilă” (original şi copie), B.I/C.I./paşaport al moştenitorului (original şi copie), împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului precum şi un extras de cont pe numele solicitantului.
În cazul în care contractul de arendare încetează, renta viageră agricolă se va plăti în anul următor doar dacă rentierul încheie, în maximum 30 de zile de la încetare, un nou contract de arendare, considerându-se astfel continuitate în arendare. Renta viageră agricolă încetează la data la care terenurile însumate depăşesc zece hectare.
Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat şi echivalentul a 50 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. Pentru suprafeţele mai mici de un hectar suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată.
Renta viageră se plăteşte într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care renta este datorată, iar aceasta încetează la data decesului rentierului.
La nivelul  Centrului Judeţean Mehedinţi sunt aşteptaţi la viză un număr de aproximativ 500 rentieri, deţinători ai carnetelor de rentă viageră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS